שתף קטע נבחר

 

מזרח קונגו: האלימות נגד נשים לא נעצרת באונס

דו"ח מיוחד של האו"ם על האלימות הנמשכת במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו מגלה כי אונס והתעללות מינית הן הקלות שבזוועות אליהן נחשפות נשים במדינה. במקרים רבים מאלצים המורדים גברים לאנוס את בנותיהם או אמותיהם, וגם הצבא והמשטרה משתמשים באונס ורצח כנקמה על שיתוף פעולה עם האויב

זוועות מעשי האלימות הנמשכים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, חרף סיומה הרשמי של מלחמת האזרחים, נבלעים בשלל הדיווחים על המצב ההומניטרי הקשה השורר בחבל דרפור שבסודן, והידיעות על ההצפות הקשות וקורבנות גשמי המונסון באסיה. דו"ח מיוחד של חוקרת מטעם האו"ם הצליח בכל זאת לחדור מבעד למחזור הדיווחים השוטף ולעשות כותרות ברחבי העולם.

 

על פי הדו"ח, אונס נשים היא תופעה רווחת בקונגו, אך בהחלט אינה גילוי האלימות החמור ביותר המופעל נגד נשים במדינה. לרוב הזוועות אחראים קבוצות המורדים, שחלקן נמלטו לקונגו לאחר שהשתתפו ברצח העם ברואנדה בשנות התשעים, אך "הזוועות שמבוצעות על ידי הקבוצות החמושות הללו הן מעבר לדימיון ממש - הרבה מעבר לאונס", כתבה מחברת הדו"ח, יקין ארטורק, לאחר ביקור במחוז דרום קיוו, אחד ממוקדי הקרבות הקשים.

 

"נשים נאנסות אונס קבוצתי, לעיתים קרובות על מול עיני בני משפחותיהם או בני הקהילה שלהן. במקרים רבים, גברים מאולצים, תחת איומי נשק, לאנוס את בנותיהם, אמותיהם או אחיותיהם", נכתב בדו"ח. עוד כתבה ארטוק כי עינוי של נשים, עבדות והתעללות מינית וגדיעת איברים כנקמה הן תופעה שכיחה. נשים נורות או נדקרות באיברי מינן אחרי האונס. "נשים ששרדו חודשים של שבי קשה סיפרו לי כיצד שוביהן הכריחו אותן לאכול צואה או בשר אדם של קרוביהן שנרצחו", סיפרה ארטורק.

 

האלימות במזרח קונגו - החמורה ביותר

ארטורק, החוקרת העולמית לנושא אלימות נגד נשים מטעם מועצת זכויות האדם האו"ם, אמרה כי האלימות נגד נשים במזרח קונגו היא החמורה ביותר אליה נחשפה בארבע השנים שהיא משמשת בתפקידה. "מעשים אלה מהווים פשעי מלחמה ובמקרים אחדים גם פשעים נגד האנושות על פי הגדרות החוק הבינלאומי".

 

לדברי ארטורק, כ-4,500 מקרי אונס תועדו בידי אנשי האו"ם במחוז קיוו בלבד השנה - אך ישנם מקרים רבים שאינם מדווחים. "רוב הקורבנות מתגוררות באזורים נידחים וקשים לגישה. הן מפחדות לדווח על המעשים או שכלל לא שרדו את הזוועה".

 

אך העבריינים הם לא רק המורדים וחיילי המיליציות אלא גם חיילי הצבא הממשלתי, המשטרה ואזרחים פורעי חוק. ארטורק ציינה כי האונס משמש את מבצעיו כנשק, שבאמצעותו הם נוקמים בתושבי קהילות החשודות בסיוע לקבוצות היריבות - בין אם מדובר בצבא הפועל נגד המורדים או להיפך.

 

ארטורק סיפרה כי נדהמה לגלות על מקרה בדצמבר האחרון, שבו בתגובה להצתה של תחנת משטרה פשטו כ-70 שוטרים על עיירה במחוז במרכז המדינה, בזזו רכוש, עינו ורצחו תושבים ואנסו כ-40 נשים, ביניהן ילדה בת 11. איש מבין השוטרים לא הובא לדין לאחר המקרה, שחזר על עצמו באזורים נוספים בצפון מערב המדינה.

 

במלחמה שנמשכה חמש שנים וגבתה כשלושה מיליון בני אדם לפחות נאבקו כוחות הממשלה, שנתמכו בידי אנגולה, נמיביה וזימבבווה, נגד המורדים שזכו לתמיכת רואנדה ואוגנדה. חרף הסכם השלום והקמת ממשלת המעבר ב-2003, האלימות - בעיקר במזרח המדינה - נמשכת. כיום מוצבים במדינה כ-18 אלף משקיפים של האו"ם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטות בקונגו. ארכיון
באדיבות "ברית עולם"
מומלצים