"המשתמטים לא נותנים את הדרוש לקיומנו"
נשיא המדינה ושר הביטחון תקפו פעם נוספת את תופעת ההשתמטות משירות צבאי. השניים השתתפו בטקס חנוכת אתר ההנצחה ל-2,200 חללי התנועה הקיבוצית. עשרות משפחות הגיעו לטקס חנוכת האתר והרמטכ"ל נעדר
נשיא המדינה, שמעון פרס, ושר הביטחון, אהוד ברק, מתחו אחרי הצהריים (ד') ביקורת על תופעת ההשתמטות מצה"ל, במהלך טקס חנוכת אתר הנצחה ל-2,200 חללי התנועה הקיבוצית, בפארק יער מנשה.
"המתחמקים משירות בצה"ל אינם נותנים את המעט הדרוש לקיומנו. רוח ההתנדבות וההתגייסות של בני הקיבוצים צריכה בימים אלה להפיח רוח דומה בקרב כל חלקי האוכלוסייה", אמר הנשיא, שהיה בעבר חבר קיבוץ אלומות, סמוך לכנרת.
פרס ציין את חלקם הגדול של בני הקיבוצים בשורות הנופלים ואמר: "מה שהמילים אומרות המספרים מוכיחים. אוכלוסיית הקיבוצים היא 1.5 אחוז מכלל אוכלוסיית ישראל. שיעור הנופלים מהקיבוצים הוא 12 אחוז, כלומר פי עשרה מהממוצע הארצי. רוח ההתנדבות וההתגייסות של בני הקיבוצים צריכה בימים אלו להפיח רוח דומה בקרב כל חלקי האוכלוסייה בישראל".
שר הביטחון ונשיא המדינה בטקס (צילום: חגי אהרון)
אתר ההנצחה שנחנך סמוך לג'וערה בפארק מנשה, הוקם ביוזמת חנן בן יהודה, תושב קיבוץ עין שמר ששכל את בנו אבשלום במבצע ליטאני. לפני עשר שנים הוא החל לקדם את המיזם, יחד עם תת אלוף במיל' מוטק'ה בן פורת וחברו עזרא רבין מקיבוץ געש. "חשבנו שלהקים רק אנדרטה זה לא מתאים, מוטב להקים אתר תוסס וחי שימשוך אליו מבקרים ובתוכו לבנות את אתר ההנצחה", סיפר בן יהודה.
"השתמטות? הכל מתחיל בחינוך"
בעת חנוכת האתר התייחסו גם שלושת יוזמי הרעיון לתופעת ההשתמטות. "הנכדים שלי ובניי לא מעלים על הדעת להשתמט. זה הכול מתחיל בחינוך", אמר רבין מקיבוץ געש וחברו בן יהודה הוסיף: "כאשר אני רואה היום חלק מהנוער שמחפש דרכים לא לשרת בצבא - נעשה לי עצוב בלב. אותנו לימדו ואנו מחנכים גם היום שיש לתרום למדינה".
לדברים הצטרפו כאמור גם נשיא המדינה ושר הביטחון. ברק, בעצמו בן קיבוץ ורמטכ"ל לשעבר, אמר בטקס כי "זכאית התנועה הקיבוצית להשמיע את קולה בתוקף מוסרי גדול ולהתקומם כיום נגד אי השוויון הגובר בחלוקת הנטל, ונגד תופעות נפסדות של לגיטימציה של משתמטים מטעמים אנוכיים או קרייריסטים".
ברק ציין עוד כי "כמי שגדל בקיבוץ ושמאחוריו עשרות שנות חיים בשירות ביטחונה של המדינה, אני מעיד כי מה שהנחה וכיוון אותנו באופן הטבעי ביותר למסלול חיינו היה תודעת השליחות, ההרגשה שאנחנו משרתים דבר מה החשוב בהרבה מאיתנו".
אל הטקס הוזמנו מאות בני משפחות, אולם רק עשרות מהם בחרו להגיע אליו. בתוך כך בלט בהיעדרו הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי. הנציג הבכיר ביותר של צה"ל בטקס היה האלוף עמי שפרן, ראש אגף התקשוב.