כסף יש - מחויבויות קצת פחות
דוח הרשות השנייה לגבי עמידת זכייניות ערוץ 2 במחויבויותיהן מגלה שהן אמנם הצליחו לעמוד בתנאי המכרז מבחינה כלכלית, אבל החליטו לנתב את רוב הכסף לשעשועונים ותוכניות בידור, על חשבון ז'אנרים אחרים כמובן
הרשות השנייה מפרסמת היום (שני) את דו"ח הרשות השנתי ובו היא מציגה את מסקנותיה לגבי עמידת זכייניות ערוץ 2, ערוץ 10, הטלוויזיה החינוכית ותחנות הרדיו האזורי במחויבויותיהן כפי שהן מעוגנות בחוק, בכללי הרשות השנייה ובכתבי הזיכיונות.
מהדו"ח עולה שבניגוד לטענות שלהן בעבר, זכייניות הטלוויזיה בישראל הצליחו לעמוד בתנאי המכרז מבחינה כלכלית והציגו עמידה מלאה במחוייבויותיהן להפקת תוכניות ולרכישתן. מסתבר שכסף יש די והותר, השאלה היא לאן מנתבים אותו. לפי הדו"ח, הזכייניות העדיפו להשקיע יותר מדי כסף איפה שיש מספיק - בשעשועונים ושאר ותוכניות בידור, ופחות מדי כסף איפה שחסר - בדרמה. הזכייניות לא עמדו בתנאי המכרז לייצר דרמה מסוגה עילית בכמות לה התחייבו.
"ארץ נהדרת". משאבת כסף
לפי המכרז, קשת, המשדרת ארבעה ימים בשבוע, הוציאה סכום עודף על "ארץ נהדרת" אבל יש לה חוסר של 23.4 מיליון ש"ח בהשקעה בדרמה ותוכניות תעודה מסוגה עילית, מאחר שהתחייבה להשקיע 66 מיליון ש"ח בז'אנר. לרשת, המשדרת שלושה ימים בשבוע, יש חוסר של 19.1 מיליון שקל בהשקעה בדרמה ותוכניות תעודה מסוגה עילית. לערוץ 10 חסרים 18.6 מיליון שקל בהוצאה על דרמה, 7.2 על תוכניות מיוחדות ו-6 מיליון שקל על תעודה.
בסך הכל, שלוש הזכייניות חסכו לעצמן כ-45 מיליון שקל על הפקות דרמה ו-74 מיליון שקל על כל סוגי הפקות הסוגה העילית. את הכספים האלה הן הוציאו פחות או יותר, על הפקות בידור.
נשארים בבית
עוד עולה ממסקנות הדו"ח כי שלוש הזכייניות העדיפו הפקות פנים על פני הפקות חוץ. אחד מתנאי המכרז קובע כי על הזכייניות לרכוש הפקות מקומיות של סוגה עילית, מגורמים חיצוניים, על מנת לשמור על גיוון על המסך. קשת ורשת התחייבו על לא פחות מ-65% שעות שידור קנויות, ואולם, רשת שידרה 32% ואילו קשת 26% בלבד. גם הטלוויזיה החינוכית הציגה אחוז נמוך מזה אליו התחייבה - 43% לעומת 65%.
מצבו של ערוץ 10 בתחום רכישת הפקות עוד פחות טוב. הערוץ לא עמד במחוייבותו לשדר הפקות מקומיות בהיקף של 40% מכלל השידורים, וקיים אצלו חוסר של 82 שעות. בנוסף, הערוץ לא עמד בהתחייבותו לשדר 60% הפקות מקור קנויות, ועומד על 49% בלבד.
יתרה מכך, הערוץ רכש כ-41.3% מההפקות הקנויות מגורם אחד, חברת "ענני תקשורת", ובכך עבר על כללי התוכניות, לפיהם לא ישדר בעל זיכיון בכל שנה הפקות קנויות שלמעלה מ-30% מהן נרכשו על ידי גורם אחד, ללא אישור של מועצת הרשות השנייה.
עוד עולה מהדו"ח כי קשת הפליגה בשידורים חוזרים מעבר למותר - 25% שידורים חוזרים של תוכניות הזכיינית שודרו בפועל, לעומת 20% להם התחייבה. גם ערוץ 10 חרג ב-6.4% ממכסת השידורים החוזרים.
הקנס בדרך
שתי זכייניות ערוץ 2 עמדו באופן מלא בשידור תוכניות סוגה עילית מועדפות, כלומר כאלה שקשורות לפריפריה, שמקדמות שיח ציבורי, תוכניות תרבות ותוכניות העוסקות במורשת ישראל. רשת, שהתחייבה לתרגום סימולטני לרוסית בתוכניות שיח ציבורי, לא עשתה כן. בנוסף, לא הקימה, כפי שהבטיחה, מרכזי הפקות בפריפריה. קשת לעומת זאת, עמדה ברוב התחייבויותיה לגיוון חברתי ותרבותי בשידורים ובכוח אדם.
במסיבת עיתונאים שנערכה היום אמרה נורית דאבוש, יו"ר הרשות השנייה: "אי עמידה במחוייבויות זו סוג של הפרה, ובהפרה כמו בהפרה, אנחנו חושבים שצריך לקנוס. לכן, עיצומים כספיים יוטלו על הזכייניות. הכסף שייגבה לא ילך למוסדות הרשות השנייה אלא יועבר ליצירה ישראלית".
עוד אמרה, כי למרות ההפרות, לראשונה ערוץ 10 עמד במחוייבויות הכלכליות שלו. "גם בערוץ 2 עמדו יפה בעלויות. הרי בסוף 2006 הם אמרו 'אנחנו לא עומדים בתנאי הדו"ח, בואו תקלו עלינו'. אך הדו"ח מוכיח שאפשר אחרת. אני שמחה לראות שכל כך הרבה כסף זרם ליצירה ישראלית. גם היוצר של 'ארץ נהדרת' וגם כותבי השאלות בשעשועונים - כולם מהווים חלק אינטגרלי של היצירה הישראלית, אבל יש לי עדיין ויכוח עם הזכיינים על התמהיל שהם מגישים לצופים. הם מושכים לתוכניות כמו 'ארץ נהדרת' ואנחנו חושבים שהקהל הישראלי ושהתרבות הישראלית צריכים תוכניות מסוג אחר".
כזכור, קשת ניסתה לסווג את "ארץ נהדרת" כדרמה מסוגה עילית ואת "מה זה השטויות האלה" כתוכנית תעודה. הרשות השנייה דחתה את הפניות וסיווגה אותן כז'אנר עליון מיוחד. דאבוש הבהירה במסיבת העיתונאים: "מי שאחראי לסיווג הז'אנרים זו הרשות השנייה. הזכיינים אוהבים לצעוק. לבוא ולקרוא ל'ארץ נהדרת' דרמה, זה סוג של צעקה שהיא לעג לאינטליגנציה".
דאבוש גם הודיעה שכדי לבדוק את הפרות הזכייניות, המועצה תמנה יועץ חיצוני שיבחן את עניין העלות והביצוע של הפקות קנויות, מגורמי הפקה מקומיים שהינם חיצוניים לזכיין.
הקלות תמוהות
בנוסף ליחס המקל כלפי הזכייניות, לנוכח קשיי ההסתגלות של ערוץ 10 והיות השנה הנבדקת השנה הראשונה למכרז ערוץ 2 - הרשות השנייה הכירה באירועים מיוחדים שאירעו השנה כגורמים מקלים בעמידה בתנאים. שידורים בעת התמוטטות ראש הממשלה אריאל שרון, הבחירות, מלחמת לבנון השנייה והמונדיאל בתקופת הזמן הנבדקת, דרשו הסתגלות מיוחדת. על כן הותרו שידורים חוזרים בכמות עודפת.
חלק מההקלות מעוררות תמיהה, כמו ההכרה בתוכנית של נמרוד הראל
בערוץ 10 או בחלקים מ"לרדת בגדול" כתוכניות תעודה. או הכרה בסדרת הדרמה "עד החתונה" ברשת לצורך מכסת הדרמות הנדרשת מזכיינית ערוץ 2 רשת, למרות שפרק הזמן הנבדק הוא 2006-07, אנו מצויים בפתחה של 2008, והדרמה עדיין לא שודרה.
דוח הרשות השנייה הציג מסקנות גם בנוגע לפרסומות, תלונות נגד הזכייניות, שימוש בשפה העברית, כיתוביות ותרגום לרוסית ולערבית. בדו"ח ישנה גם התייחסות רחבה לתחנות הרדיו האזורי. מניתוח שיעורי ההאזנה עולה כי ישנה ירידה בשיער ההאזנה לרדיו האזורי. בה בעת, ניכרת ירידה בתלונות על תחנות אלה (53 לעומת 93 בשנה הקודמת) ועם זאת, אין שינוי באחוז התלונות שמתגלות כמוצדקות (45%).
רשת מעדיפה שתתמקדו בערוץ 10
מרשת נמסר בתגובה: "שנת 2006 הייתה שנה מכרעת בעשייה הטלוויזיונית ברשת בפרט ובערוץ 2 בכלל. רשת, כמו גם ב-13 השנה האחרונות, עמדה במחויבויותיה ואף מעבר לכך. גם דו"ח הרשות השנייה מאשר כי ההוצאה הכללית וההשקעה של רשת בשידורים עלתה על השיעור עליו התחייבה. פעילות זו הביאה לתנופה אדירה בכל תחומי הפקות הטלוויזיה בישראל, במיוחד בתחום הסוגה העילית ולשיעורי צפייה חסרי תקדים. לצערנו נותרה מחלוקת עקרונית עם הרשות השנייה על סיווג ספציפי של 3% מסך ההוצאה שהשקיעה רשת.
"רשת תעמוד על כך כי הרשות השנייה תתאים את כלליה למתרחש בארץ ובעולם במקום להישאר כבולה בכבלי העבר. עשייה טלוויזיונית היא תחום דינמי המתחדש ומתפתח. עקב כך שומה על הרשות השנייה להעמיק את הבנתה ותשומת ליבה המקצועי בנושאים אלו, על מנת לאפשר לצופה הישראלי לקבל את התוצרים הטלוויזיוניים האיכותיים והעדכניים ביותר.
"בנוסף, תעמוד רשת על כך כי הסמכות הקובעת לגבי תכנים, סיווגם והגדרתם יהיו ויישארו בידי העורך הראשי של התחנה כפי שגם קובע החוק בעניין זה.
"ראוי היה שתשומת ליבה של הרשות יופנה לעברו של ערוץ 10 ואל עמידתו המזערית במחויבויות, הדעת אינה סובלת פערים רגולאטורים כה דרמטיים בשוק כה קטן ומצומצם. רשת תמשיך להוביל את העשייה הטלוויזיונית בישראל לשיאים חדשים כמו שעשתה בשנתיים האחרונות ותעניק לצופה הישראלי טלוויזיה נהדרת".
ומערוץ 10 נמסר: "ב-2006 השקיע ערוץ 10 בהפקות ישראליות 60 מיליון שקל מעל הסכום הנדרש בחוק. תחום הסוגה העילית היא מבחינתנו נכס אסטרטגי וכראייה; משנה לשנה ערוץ 10 משקיע סכומים גבוהים יותר ויותר בז'אנר. הפער בין הדרישה לבין הנעשה בפועל נובע מאי-הכרה של הרשות עצמה בתוכניות מסוימות כבסוגה עילית, ומתהליכי הפקה ממושכים המתחייבים במסגרת הז'אנר".