ברזיל: הלוויתן שטעה בדרך יוחזר לאוקינוס
לוויתן מינקי שחה בטעות במעלה נהר בברזיל. האם יצליחו למצוא דרך להשיבו לאוקיינוס? האם מאות פילים בתאילנד אכן מבלים בפסטיבל בידור מסורתי להמונים? כיצד יצליחו לשמור על הטיגריסים הרבים המתים בשבי בסין? מבזק חדשות חיות
ברזיל: מה יעלה בגורלו של לוויתן מינקי שתעה בדרכו?
תופעה נדירה במיוחד אירעה בשבוע האחרון כשלוויתן מינקי (גוץ), טעה כנראה בדרכו, ושחה במעלה נהר האמזונס בברזיל. הלוויתן, באורך של חמישה וחצי מטרים, נעצר לאחר כ-1,600 קילומטר כשהוא פצוע קלות.
הלוויתן נצפה לראשונה ביום רביעי בשבוע שעבר. תושבים מקומיים הבחינו בו כשהוא במצוקה באחד מהעצורים הרדודים של הנהר. הם לא הצליחו לגרור אותו למים עמוקים יותר והוא נותר שם חשוף לפגעי השמש. כעבור כמה ימים נעלם הלוויתן, וההערכה הייתה כי השתחרר והמשיך בשחיה - אולם לא היה ברור לאיזה כיוון.
בשבת הבחינו התושבים שוב בלוויתן, במרחק של כמה קילומטרים בהמשך הנהר. הם לכדו אותו והזעיקו למקום וטרינרים וביולוגיים מקומיים. בימים הקרובים יעשה מאמץ להביא את הלוויתן לאיזור קטן ומבודד בנהר, ושם להעמיסו על ספינה שתשיב אותו חזרה לאוקיינוס האטלנטי. בינתיים, בדיקה חיצונית שבוצעה גילתה כי הוא סובל מפצעים שטחיים וחבורות קלות. מאחר שלא ידוע מה מצבו הפנימי הוחלט להעניק לו בינתיים טיפול מונע אנטיביוטי.
יונק ימי צעיר וחסר ניסיון (צילום: רויטרס)
לוויתני המינקי שייכים למשפחת לוויתני המזיפות, ונחשבים ליונקים הקטנים במשפחה. באמצעות המזיפות הם מסננים את מזונם - הדגיגים והסרטנים הקטנים שחיים במים. "לפי גודלו נראה כי מדובר בפרט צעיר, מאחר שהלווייתנים הבוגרים מגיעים לאורך של כשמונה עד תשעה מטרים", הסביר ל-ynet אביעד שיינין, יושב ראש מחמל"י (המרכז לחקר ולהצלת יונקים ימיים) וחוקר מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה.
"קשה לדעת מה הסיבה שהניעה אותו להגיע לנהר ולשהות בו יותר משבועיים", אמר שיינין. הוא הסביר כי יתכן שמדובר בלוויתן חסר ניסיון, שעדיין שוחה יחד עם אימו או נתמך על ידה. אפשר שדרכיהם נפרדו ובניסיון למצוא את אמו הוא הגיע בטעות לנהר.
"הסביבה הטבעית של הלווייתנים היא באוקיינוס במים מלוחים. הם יכולים לשהות במים מתוקים אך לא לאורך זמן מאחר שהפיזיולוגיה שלהם מותאמת למים מלוחים", הסביר שיינין. "אני מקווה שהחוקרים יזדרזו להביאו לים הפתוח, אחרת הוא עלול למות תוך מספר ימים מעקה (מתח) או לפתח מחלות".
שיינין סבור כי פעולות התושבים שדאגו להתיז מים על הלוויתן סייעו לשמירה על בריאותו. "העור של הלוויתן רגיש מאוד לקרני השמש ובמיוחד להתחממות, והיונקים הללו צריכים לשמור על טמפרטורה מבוקרת. אחד האיברים המנדפים חום בצורה הטובה ביותר הוא הסנפיר הגבי, ואם הוא נתון תחת חום מתמיד אז זו בעיה, ולכן חשוב לשטוף אותו ולקררו ככל שניתן".
החוקרים בברזיל אמרו כי לוויתנים יכולים לשרוד יותר מחודשיים מחוץ למימי האוקיינוס, והם מסוגלים לתפקד ללא מזון במשך שישה חודשים כל עוד הם ניזונים מדגיגים בנהר. ככל הנראה הלוויתן לא יצליח למצוא בכוחות עצמו את הדרך חזרה לאוקיינוס והתקווה כעת היא שהתושבים והרופאים יצליחו למצוא בקרוב ספינה שתיקח אותו חזרה לים הפתוח.
צפון סין: טיגריסים מתים בשבי
פעילים למען בעלי חיים קראו השבוע לשיפור מיידי בתנאי אחזקתם של טיגריסים רבים בפארקים ובגני חיות בצפון סין. הקריאה באה בעקבות עלייה במספר הטורפים שמתו בשבי כתוצאה מרעב ומחלות.
בפארק בינג-צ'ואן במחוז שנייאנג חיים יותר מ-30 טיגריסים. ביום שבת נטרף בפארק טיגריס על ידי ארבעה טיגריסים לאחר מאבק על המזון המועט שהוגש להם. מנהלי הפארק אמרו כי עיקר הכנסותיהם מתבססות על תשלומי המבקרים. כתוצאה ממזג האוויר הקריר במדינה חלה ירידה בכמות המבקרים ועימה גם צניחה בהכנסות - דבר המשפיע ישירות על כמות המזון היומית הניתנת לטורפים.
לפני יותר מ-40 שנה דווח על כ-4,000 טיגרסים בסין, אך אובדן שטחי מחייה, ציד בלתי חוקי וסחר באברי הטורפים גרמו להפחתה במספרם אל מתחת ל-50 פרטים בלבד. אך בעוד שמספרם צנח בטבע, חוות הרבייה לגידול טיגריסים פורחות, וההערכות העדכניות הן כי מוחזקים בהן יותר מ-5,000 טיגריסים.
מאות מהטיגריסים המוחזקים בתנאי שבי בסין סובלים מתנאי מחייה ירודים, ורבים מהם מתים כתוצאה מכך. הקרן הבינלאומית לרווחת בעלי-חיים (ifaw) מנהלת מזה שנים מאבק במטרה להמשיך בחרם הקיים על מסחר במוצרי ואיברי טיגריסים לטובת תעשיית התרופות המסורתית המשגשגת ברחבי אסיה. "העובדה שאין פיקוח על חוות ומקומות הגידול של הטיגריסים משחקת לידיהם של המגדלים", אומרים בארגון.
ננשך למוות בעקבות קרב על מזון (צילום: רויטרס)
תאילנד: פסטיבל פילים המוני
פסטיבל איסוף הפילים המסורתי בסורין שבתאילנד יצא לדרכו, וגם השנה הוא מושך אליו אלפי תיירים, שבאים מרחבי העולם כדי לצפות במופעי הענק בהם מככבים מאות פילים. האטרקציה התיירותית מתקיימת מאז שנות ה-60 בהצלחה רבה, אך עד כה כמעט ולא נשמעו קולות מחאה על השתתפותם של עשרות פילים במשחקי כדורגל או מופעי יידוי חיצים. השנה צפוי חידוש בפסטיבל - שיחזור קרבות עתיקים בהם ישתתפו פילים כמכונות מלחמה.
בשבוע הקרוב יצטרפו הפילים למצעדי רבים ברחובות הערים, שם יזכו התיירים בהזדמנות להאכילם בממתקים. בסוף השבוע ידגימו כ-300 פילים תעלולי קרקס, מלחמות מדומות ומשחקים שונים להנאת הקהל.
לדברי המארגנים הפסטיבל נועד להלל ולשבח את הפיל כאחד מבעלי החיים המלווים את השבטים המקומיים במשך שנים כה רבות. רשות התיירות בתאילנד מציינת כי מדובר באירוע הפופולרי ביותר לתיירים בצפון המדינה, וכי זו הזדמנות לפילים להשתחרר מעבודתם היומיומית בהעמסת משאות כבדים ועצים. מנגד, ארגוני בעלי חיים טוענים כי מדובר במיסחור של בעלי החיים ולעיתים בהתעללות.