שתף קטע נבחר

 

מזרח קונגו: עליה חדה ב"גיוס" ילדים וילדות

"מצבם של הילדים בקונגו הוא קטסטרופלי", מתריע מנהל בארגון "להציל את הילדים", הפועל לשיקום הילדים המגויסים על-ידי ארגוני החמושים והצבא ללחימה. הארגון קלט יותר ממאה לוחמים קטנים רק בשבועיים האחרונים, אך בטוח: "זה רק קצה הקרחון"

ההסלמה בלחימה במזרח קונגו הביאה החודש לעלייה ניכרת בחטיפת ילדים וילדות בידי ארגוני חמושים לצרכי לחימה ונשיאת תחמושת, כך הודיע היום (ב') ארגון הצדקה הבריטי "להציל את הילדים". הארגון הזהיר כי בחלק מהמקרים עוברים הילדים גם התעללות מינית בידי שוביהם.

 

"מצבם של הילדים במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו הוא קטסטרופלי. לוחמים מכל הצדדים משתמשים בילדים כבשר תותחים, אונסים ילדות קטנות ותוקפים בתים", אמר חוסיין מורסל, האחראי על הפעילות במדינה בארגון הבריטי. הוא הוסיף כי חלק מהילדים סיפרו כי הוחזקו בבורות באדמה לאחר שנלכדו.

 

מורסל אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי ארגונו קלט רק בשבועיים האחרונים יותר ממאה ילדים שנמלטו מארגונים שונים. עם זאת הוא התקשה להעריך את מספרם הכולל של הילדים שנחטפו בידי הארגונים, שרבים מהם ממשיכים בנוהג שהחל עוד בימי המלחמה שניטשה במדינה בין השנים 1998 ו-2003. "קשה מאוד לדעת, מה שאנו רואים הוא רק קצה הקרחון", אמר מורסל.


ילדים במחנה פליטים בקונגו (ציליום ארכיון: "ברית עולם")

 

"להציל את הילדים" הודיע כי הצליח לשחרר קרוב ל-7,000 ילדים בשלוש השנים האחרונות, אך חלקם שבו אל הארגונים החמושים בעקבות גל גיוס טרי, בעקבות ההסלמה בלחימה בין הצבא והמורדים. לדברי מורסל, דווקא הילדים שגויסו לארגונים בעבר ושוחררו הם אלו הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר, מכיוון שהמפקדים מעדיפים אותם בשל הידע שצברו. הוא ציין כי רבים מהם אינם מצליחים להיטמע מחדש במשפחותיהם ובחיי הקהילה עקב היעדר משאבי טיפול וחינוך, וכך יוצר שבתי ספר הופכים לעתים למתחמי גיוס של ממש.

 

"ידענו שאלוהים שומר על הילדים"

האלימות החודש במחוז צפון קיוו ניטשה בעיקר בין הצבא וגנרל הטוטסי הפורש, לורן נקונדה. אולם גם חמושים מארגונים אחרים פועלים באזור, בהם מיליציית מאי-מאי ומורדי הוטו רוואנדים, אותם לוחמים הנאשמים כי הובילו את רצח העם בארצם ב-1994. על-פי הערכות, כ-800 אלף בני אדם נמלטו השנה מבתיהם באזור בעקבות הקרבות והפכו לפליטים.

 

אלפא קרופאלה אמר כי היה בן 11 או 12 כשהחל להילחם, תחילה עבור המאי-מאי, ולאחר מכן עבור הצבא. הוא מעריך שכעת הוא בן 17, אך אינו בטוח. "נלחמנו ולא קיבלנו כלום בתמורה, היינו רעבים. כדי להינצל גנבנו כלי נשק ושדדנו באמצעותם אזרחים. אך גם אם לפעמים פחדנו, ידענו שאלוהים שומר על הילדים", אמר בשיחת טלפון ממזרח קונגו.

 

"כשנלחמנו המפקדים היו אומרים לנו ללכת למקום מסוים ולהרוג את כל מי שמגיע, גם אם הוא אזרח", סיפר. אך תאופיל הקיזימנה מוסווני, דובר ארגון המאי-מאי, הכחיש כי ארגונו נוהג לגייס ילדים. "אנו לא משתמשים בילדים. על הלוחמים להיות בוגרים. רק גברים בוגרים יודעים מה משמעותה של אומה, אך ילד, האם הוא יכול באמת לדעת מה הוא עושה? אנו יודעים מה אנו עושים", אמר מוסווני. 

 

ממשלתו של הנשיא, ג'וזף קבילה, קראה לכנס ביום חמישי הקרוב ועידת שלום בבירת מחוז צפון קיוו, גומה, אולם נקונדה טרם הודיע אם ישתתף. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בירך היום על יוזמת הממשלה, אשר לדעתו תאפשר לנקוט "צעדים חשובים לקראת סיום סבלה של האוכלוסיה". הוא קרא לכל הצדדים "לנצל את ההזדמנות הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים בפחד. ילדים בקונגו
צילום: איי פי
מנהיג המורדים, נקונדה
צילום: רויטרס
מפת קונגו
מומלצים