שתף קטע נבחר

 

ממשלת קונגו והמורדים הסכימו על הפסקת אש

יותר מ-400 אלף בני אדם נמלטו מבתיהם בשנה האחרונה מאימת הלחימה בין כוחות הממשלה למיליציות של מורדים במזרח קונגו. בתום שיחות שנמשכו למעלה משבועיים הושגה הסכמה על הפסקת אש. המורדים יניחו את נשקם והממשלה תעניק להם בתמורה חנינה

ממשלת הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, כוחות המורדים והמיליציות הלוחמות במזרח המדינה הגיעו להבנות על הסכם הפסקת אש. כך אמרו היום (ב') גורמים בממשלה ודיפלומטים בבירה קינשסה.

 

ההסכם, שיחתם מחר, הושג בתום שיחות שנמשכו למעלה משבועיים בעיר גומה, בירת מחוז צפון קיוו שבמזרח קונגו. בראש השיחות שנערכו באוניברסיטה בעיר עמד הכומר הקתולי אפולינר מאלו-מאלו, והשתתפו בהם נציגי הממשלה, מנהיגים מקומים ונציגי הפלגים החמושים היריבים.

 

"ההסכם ייחתם מחר בטקס נעילת השיחות", אמר דובר ועידת השלום וראש הבית התחתון של הפרלמנט בקונגו, ויטל קמרהה. יותר מ-400 אלף אזרחים נמלטו בשנה האחרונה מבתיהם בצפון קיוו מאימת הלחימה בין כוחות הממשלה, מיליציית המאי-מאי ומורדי הטוטסי הנאמנים לגנרל הפורש, לורן נקונדה.  

 

לפי ההסכם שצפוי להיחתם, הפסקת האש באזור תיכנס לתוקף באופן מיידי ולוחמיו של נקונדה ייסוגו מעמדות שעליהן השתלטו בעקבות מבצע כושל של הממשלה בחודש שעבר. נסיגתם תיצור אזור חיץ שבו יסיירו משקיפים של האו"ם, וועדה טכנית תכונס כדי לפקח על פירוקם מנשקם של לוחמיו של נקונדה ולוחמי המאי-מאי. עוד סוכם כי הממשלה תקדם חקיקה חדשה, שתעניק חנינה למורדי המאי-מאי ולוחמיו של נקונדה.

 

במחוז צפון קיוו השתוללה בחודשים האחרונים לחימה קשה, בעיקר בין הצבא וגנרל הטוטסי הפורש, לורן נקונדה. אולם גם חמושים מארגונים אחרים פועלים באזור, בהם מיליציית מאי-מאי ומורדי הוטו רוואנדים, אותם לוחמים הנאשמים כי הובילו את רצח העם בארצם ב-1994. על-פי הערכות, כ-800 אלף בני אדם נמלטו השנה מבתיהם באזור בעקבות הקרבות והפכו לפליטים.

 

נקונדה עומד בראש הקונגרס הלאומי להגנת העם (CNDP). הוא טוען שהוא מגן על בני הטוטסי מפני ארגונים יריבים, כגון הכוחות הדמוקרטים לשחרור רוואנדה (FDLR), בהם לוחמי הוטו שביצעו את רצח העם במדינה השכנה בשנות ה-90. האו"ם מעריך כי כוחות ה-FDLR בקונגו מונים כ-6,000 לוחמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא קונגו, ג'וזף קבילה. ארכיון
צילום: איי אף פי
הגנרל לורן נקונדה. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים