גז, חשמל או גחלים - איזה גריל עדיף?
איריס נאור-ליפשיץ הצטיידה בשני שפים, קצב מומחה אחד ו9- מנגלים - והכל כדי לברר איך עדיף לעשות על האש ביום העצמאות: בגז, בגחלים או במנגל חשמלי
ברביקיו או מנגל הפכו כבר מזמן לחלק מאירוח בגינה או אפילו במרפסת. יריית הפתיחה של עונת המנגלים החלה כבר בימי חול המועד של פסח ותימשך כל הקיץ וכמובן ביום העצמאות.
אך יחד עם זאת, "למנגל" על פחמים היא פעולת בישול מורכבת יותר לעומת צליית בשר על גריל גז מקצועי עם מכסה השומר את החום. רק ההדלקה של הפחמים דורשת מורכבות יותר מלחיצה על מצת אוטומטי בגריל הגז. כמו כן, יש בעיה גם לשמר את החום על מתקן פחמים פתוח, לעומת גריל גז שמגיע עם מכסה השומר על אנרגיית החום בעת צליית הבשר.
צלייה באמצעות גז קלה הרבה יותר, וגם השליטה על רמת החום ופיזור החום פשוטה, והצלייה יוצאת בדרך כלל אחידה ומדויקת. מה גם, שחלק בלתי נפרד כיום מרכישת מנגל הוא גם שימת דגש על הלוק של הגריל המוצב לו בגינה, במרפסת או על השיש.
בדקנו 9 גרילים הנמכרים ברשתות כמו הום סנטר ואייס. לצורך הבדיקה הצטיידנו בשפים ניר צוק (שף ובעלים של מסעדת קורדליה וביסטרו נועה ביפו) ועמית קאופמן (שף ובעלים של חברת הקייטרינג, טעם וצבע,( בתוספת של עודד קוג'מן, קצב הבית של חברת גורמה (בית הבשר גינדי,( המתמחה בשיווק בשר איכותי על האש. יחד איתם, מינגלנו במשך שעות מגוון סוגי בשר על כל 9 הגרילים. על כל גריל בושלו אותם סוגי בשר, שנקנו באותה רשת. המומחים שלנו בדקו כל אחד מהגרילים, בחנו את ביצועיו בצליית הבשר לסוגיו והתייחסו גם למראה של המוצר ולנוחות השימוש בו. זאת תוך התייחסות, כמובן, גם לעלות מול תועלת.
גריל חשמלי - יקר וטעים
ההפתעה של הבדיקה הייתה שני גרילים חשמליים מקצועיים, שבהם ניתן להשתמש בכל מטבח ואף למקם אותם על השיש ללא צורך בחצר. הראשון, גריל מנירוסטה מוברשת של חברת breville האוסטרלית, שנראה כמו טוסטר גדול. יש לו פלטות קבועות והוא מגיע לעוצמת חום גבוהה מאוד. בנוסף, הנוזלים נאגרים בעת הצלייה לתוך מתקן מיוחד. מחירו: 1,390 שקל, ברשתות החשמל המובחרות וברשת קוק סטור ודומו. השני הוא גריל מקצועי בצבע אדום של ג'ורג פורמן דגם .G5 גם הוא בעל דרגת חום גבוהה מאוד, ובמקום מתקן אגירה לנוזלים, יש אפשרות לשיפוע נוזלים (נאגרים לכלי שמניחים בקדמת המכשיר) - מה שמאפשר בישול בריאותי יותר הרווי בפחות שומן. גריל זה קטן יותר מהגריל של ברוויל, אך ניתן להחליף בו מספר פלטות שונות, לגריל, פיצה וופל בלגי. (מחיר: 999 שקל כולל 2 פלטות פנקייק במתנה.(
גריל נוסף שהפתיע אותנו היה הקוב פרמייר (מבית כרמל דיירקט,( שעליו תוכלו לקבל פרטים בקטגוריית הפחמים.
ממנגלים (צילום: ערן יופי כהן)
גריל גז - לא תמיד יש הבדל
למרות שלטענת השפים שלנו אין הבדל בין צליית סטייק על גריל גז לעומת צלייתו במחבת בבית, מבין גרילי הגז שנבדקו, צוות הבדיקה התלהב משני גרילי גז. גריל הגז דגם Q.DADY מתוצרת וובר עם 3 מבערים, (האמריקאי שמחירו 2,999 שקל ברשתות אייס, וובר ודה קוק סטור.( היתרון: שומר חום מצויין בזכות המכסה, וצולה את הבשר מבלי לייבש אותו. גריל הגז השני הוא דיסקברי של אמגזית, גם הוא בעל 3 מבערים ומד טמפרטורה. הגריל הזה מצטיין בחלון זכוכית שקוף ובמכסה, המהווה יתרון בעת הצלייה כשהמכסה סגור. מחירו 3,990 שקל ברשת הום סנטר.
גריל הגז המפואר האוסטרלי של חברת OUTBACK הוא שקיבל "חסינות" מצוות השפים שלנו, בעיקר בגלל מראהו היוקרתי ופחות בשל ביצועיו. הוא כולל 6 מבערים ומשטח צלייה ענק, כולו עשוי נירוסטה, כולל משטחי עבודה נוחים, ארון עם 2 דלתות לאחסון ויתרון נפלא של כיריה בצד המנגל (נוח מאוד, למשל, לטיגון של צ'יפס מחוץ לבית, או הכנת קפה לאורחים.( יש לו גם שיפוד מסתובב לצליית עוף שלם על הגריל (מנגנון פועל על סוללות,( מה שפחות הלהיב את השפים שלנו, בהתחשב בעלות מול תועלת. מחיר מבצע שלו ליום העצמאות: 10,700 שקל במקום 13 אלף שקל ברשת אל גן. יש לציין שהוא מתחמם לטמפרטורה גבוהה במיוחד, אך הוא לא שמר על חום אחיד לאורך הצלייה בו.
גריל פחמים - לעיתים יש הפתעות לטובה
כפי שציינו קודם, הקוב פרמייר (מבית כרמל דיירקט) הפתיע אותנו מאוד לטובה. ניתן למקם אותו על השיש, והוא בנוי כולו מנירוסטה, כך שיש זרימת אוויר מהירה ואיכותית אל הפחמים שעוזרים לגריל זה להגיע לדרגות חום גבוהות מאוד. הצלייה על גריל זה קלה מאוד ומהירה, רק שיש לקחת בחשבון שמשטח הצלייה קטן מאוד, כך שאל תסמכו עליו לאירוח של הרבה אנשים. למי שאוהב, מכשיר זה משמש גם כמעשנת (יש להוסיף לפחמים זרדים של עץ אחרי שהרטבתם במים.( מחירו 695 שקל, במגוון חנויות כלי בית כמו ספייס כלים וטעמים ועוד (המחיר כולל כעת תיק נשיאה ומדחום יוקרתי לבשר במבצע לחג.( ראוי לציין שצוק סייג את התלהבותו, בטענה שגריל חשמלי הוא אינו מנגל, אלא נותן פעולת צלייה שונה.
כמו כן, הצוות התפלא למצוא גריל פחמים שמותנע בהצתה אוטומטית".מדהים שאפשר ליהנות ממכשיר אחד הצולה בשר בדרך המועדפת - על פחמים - וגם ליהנות מהדלקתו בשיטה המתקדמת (הצתת גז,"( מציין השף קאופמן. מדובר במכשיר אסתטי מאוד, מצויד בגימיק נחמד של פח אשפה צמוד, מתלים למגבות ומשטח מכובד לעבודה לצד הגריל. מחירו: 3,499 שקל ברשת אייס ובסניפי וובר ברחבי הארץ.
דווקא גריל פחמים חביב במראהו (בצורת מלבן בצבע אדום על גלגלים שנוח לנייד,( שנמכר ברשת השופרסל, נחל כישלון מוחלט בניסיון לצלות על הרשת שלו בשר. אחרי למעלה מ40- דקות שהשפים הניחו בשר על רשת המנגל הזה, לא קרה כלום. למרות שהגחלים היו חמות מאוד, הרשת מאלומיניום פשוט לא ספחה את החום והבשר לא נצלה. מחירו: 140 שקל. גם מנגל גחלים בעל מראה פירמידה, שבו קערת המנגל תלויה בצורה דקורטיבית עם שרשרת בתוך המתקן המשולש הזה, נחל אכזבה בביצועיו, שכן הרשת לא מקבלת חום מספיק וכשהייתה קצת רוח הרשת התנדנדה מצד לצד. מחיר: 200 שקל במקום 260 שקל (עד היום) ברשת הום סנטר. מנגל הפחמים החד פעמי (של חברת הנמל,( שעולה בסך הכל 15 שקלים, לא הרשים בביצועיו. ניתן לצלות עליו כמות קטנה מאוד של בשר - שבסופו של תהליך נדבקת לרשת. יש לציין שחשוב להקפיד על הוראות השימוש שעל האריזה, מאחר שאם לא פועלים לפי ההוראות כפי שקרה לחבר'ה צעירים מנתניה - המנגל כולו התלקח.
כך שבשורה התחתונה, גם כמשדובר בגריל פחמים יש לתת את הדעת ולחפש גריל שביצועיו גם טובים, לא מספיק שהוא על גחלים.