13 מי יודע: הפירות והירקות שבאמת כדאי לאכול אורגניים
בגלל המחירים האסטרונומיים החליטו רבים שרק חלק מהתפריט שלהם יהיה אורגני. אז איך יודעים במה לבחור? פיליס גלזר עם רשימה של 13 הפירות והירקות שסופגים הכי הרבה חומרי הדברה. על שאר המזונות אתם יכולים להתפשר
האם פירות וירקות אורגניים טעימים יותר? יש על כך חילוקי דעות. מה שבטוח הוא שחומרי ההדברה, הנמצאים בפירות וירקות רגילים, גורמים לנזקים רבים. הם עלולים לתרום להתפתחות סרטן ומחלות אחרות, משפיעים על ילדים ותינוקות בטווח הארוך ומזהמים את מי התהום, האוויר והסביבה.
נכון, לא כולם יכולים להרשות לעצמם מזון אורגני ואפילו צרכנים מסורים של רשת ה"הול פודס מרקט" בארה"ב גילו אסטרטגיה חדשה: הם צורכים רק חלק מהמזונות באופן אורגני ואת השאר אוכלים כרגיל, כך אין עלייה משמעותית במחיר סל הקניות. לפי דברי ה"אנביירומנטל וורקינג גרופ" בארה"ב, יש פירות וירקות שבאמת כדאי לקנות אורגניים כי הם סופגים רמות גבוהות של חומרי הדברה לעומת אחרים.
אלה 13 הפירות והירקות שסופגים הכי הרבה חומרי הדברה וכדאי לרכוש אותם אורגניים: אפרסקים, תפוחים, פלפלים מתוקים, סלרי, נקטרינות, תות שדה, דובדבנים, פטל, חסה, ענבים, אגסים, תרד ותפוחי אדמה.
לעומתם, אלה הפירות והירקות שיש להם רמת ספיגה נמוכה: בצל, אבוקדו, תירס (קפוא), מנגו, אננס, אספרגוס, קיווי, בננות, ברוקולי, חצילים, כרוב ואפונה (קפואה).
לא בהכרח טעימים יותר, אבל בריאים יותר. ירקות אורגניים (צילום: נילי קרן)
מאכלים של תינוקות וילדים
ד"ר אלן גריין, רופא ילדים ומחבר הספר "לגדל את התינוק בצורה ירוקה" בחר גם הוא כמה מזונות אורגניים "אסטרטגיים" שיכולים להשפיע הכי הרבה על התפריט.
חלב - "כשקונים חלב רגיל, אתם קונים מערכת כימית שלמה" אומר ד"ר גרין, הטוען שחלב רגיל מכיל שאריות אנטיביוטיקה, הורמונים וחומרי הדברה. מחקר שנעשה לאחרונה בארה"ב גילה שאריות חומרי הדברה ב-30% מהדוגמיות של חלב. יחד עם זאת, חלב אורגני בארץ לעולם לא יחזיק מעמד עד התאריך האחרון לשיווק. הוא תמיד יתקלקל יום או יומיים מוקדם יותר.
תפוחי אדמה - ילדים מכל הגילים אוהבים מאוד תפוחי אדמה, ובמיוחד צ'יפס. בדיקה בשנת 2006 בארה"ב גילתה ש-81% מהתפודים הכילו שאריות חומרי הדברה, אפילו לאחר השטיפה והקילוף. תפודים הם בין הירקות הכי מרוססים והכי נאכלים, לכן ממש כדאי לעבור לאורגני (לא צריך ללכת לחנות טבע - רשתות השיווק מציעות תפודים אורגניים של "הדוד משה").
חמאת בוטנים - 99% אחוז מהבוטנים בארה"ב גדלים בצורה קונבנציונלית, הכוללת שימוש בחומר אנטי-פטרייתי. ניתן להשיג חמאת בוטנים אורגנית בחנויות טבע.
קטשופ - רעיון להורים לילדים שחושבים שקטשופ הוא אחד מאבות המזון: במחקר שנערך בארה"ב גילו שקטשופ אורגני מכיל כמעט כפול נוגדי החמצון מקטשופ רגיל, אבל אותו תוכלו למצוא בעיקר בחנויות טבע.
תפוחים - אחוז ניכר מהתפוחים בארץ מיובאים מארה"ב, שם הם אחד מהפירות שמכילים הכי הרבה שאריות חומרי הדברה.
שטיפת פירות וירקות
ישנן 3 סיבות טובות לשטוף פירות וירקות: שאריות אדמה, מיקרובים ושאריות חומרי הדברה. הבעיה היא שחלק מחומרי ההדברה הם סיסטמיים (נכנסים דרך נימי הצמח לדחות חרקים וגם נשארים לאחר השטיפה). מנהל המזון והתרפות האמריקאי מציע לשטוף פירות וירקות במים קרים ללא תוספת סבון או שטיפה מיוחדת (הם עוד לא הספיקו לבדוק איך משפיעות שאריות של התכשירים האלו על הסחורה). הם אפילו ממליצים לשטוף פירות וירקות שעומדים לקלף, או כאלה שמגיעים שטופים מהמפעל. עוד אופציה היא נוזל לשטיפת פירות וירקות אקולוגי (תוצרת "ירוק" - 750 מ"ל 19.80 שקלים). כדאי לזכור שהשרייה ממושכת במים גורם לאיבוד ויטמין B שנמס במים, אך אפשר לטבול ירקות כמו כרובית במים עם מעט חומץ תפוחי עץ .
שקשוקה פקיסטנית
מתכון מלא חיות ובריאות; השום, הג'ינג'ר, הכורכום ואפילו הפטריות מכילים חומרים אנטי-דלקתיים, העגבניות מכילות ליקופנים היעילים לחיזוק הלב ולמניעת סרטן, הפפריקה מחזקת ומחטאת, הכמון מסייע לעיכול – והשקשוקה טעימה ומיוחדת. אוהדי פטריות מוזמנים להשתמש בכל כמות הפטריות. כיף לברנץ' ולארוחת צהריים. אפשר להכין את התערובת, מלבד הביצים, כמה שעות קודם ואפילו לילה מראש.
המרכיבים (4-6 מנות):
2 כפות שמן קנולה או שומשום בהיר, רצוי בכבישה קרה
3 שיני שום, כתושות
1 כפית גדושה ג'ינג'ר טרי קצוץ
1 כפית פתיתי צ'ילי/ פפריקה חריפה/פפריקה מתוקה
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1/2 קילו פטריות (מומלץ תערובת כמו שמפיניון, שיטאקי ופורטבלו), מנוקות ופרוסות עבה לאורך
750 גרם תפוחי אדמה עם קליפה דקה, חתוכים לקוביות קטנות
1 כפית מלח (רצוי מלח גס)
כוס וחצי אפונה ירוקה טרייה, או קפואה מופשרת
2 עגבניות גדולות ובשלות, קצוצות
4-8 ביצים, רצוי אורגניות
1/4 כוס כוסברה/פטרוזיליה/בצל ירוק, או תערובת של כולם
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן במחבת גדולה מאד על להבה בינונית-קטנה ומטגנים בה את השום והג'ינג'ר, תוך בחישה מתמדת עד שהם מתרככים מעט.
- מוסיפים למחבת את פתיתי הצ'ילי או הפפריקה, הכורכום והכמון ומבשלים תוך ערבוב כ-30 שניות.
- מוסיפים את הפטריות, תפוחי האדמה, המלח והאפונה (אם משתמשים בטרייה). מכסים ומבשלים 15 דקות, תוך ערבוב לסירוגין, עד שתפוחי האדמה מתחילים להתרכך.
- מוסיפים פנימה את העגבניות הקצוצות ואת האפונה (אם היא קפואה), מכסים ומבשלים עוד 10 עד שהתפודים מוכנים. אם התערובת יבשה מוסיפים מעט מים רותחים ומבשלים עוד כ-5 דקות.
- שוברים את הביצים אחת-אחת על תערובת הירקות. מכסים ומבשלים על להבה בינונית-קטנה עד שהביצים מוכנות לטעמכם.
- מפזרים למעלה את הכוסברה, הפטרוזיליה או הבצל הירוק ומגישים.
שני מוצרים לסיום
קינואה אורגנית בשלשה צבעים - פעם ניתן היה להשיג בארץ רק קינואה צהובה. עכשיו יש גם שחורה וחומה (אדומה), והשילוב ביניהם באמת מרהיב ויותר טעים מכל אחד בנפרד. כידוע, קינואה עשירה בחלבון, בויטמינים מקבוצת B ובמינרלים, בעיקר סידן, מגנזיום, אשלגן, ברזל ואבץ. היא קלה מאוד לעיכול ולכן מומלצת לתינוקות וילדים, נשים בהריון ומבוגרים. מאחר שאינה מכילה גלוטן היא מתאימה לחולי צליאק. המחיר לאריזת 400 גר' הוא 17.90 שקלים ומשווק על ידי חברת מרשל.
פטריות שיטאקי – הפטרייה הכי בריאה שיש, מסייעת ללב ולהפחתת הסיכוי לסרטן. היום אפשר להשיג אותן טריות מיובאות מסין או יבשות בחנויות טבע, חנויות לממכר מוצרים ממזרח הרחוק ובשוק – גם מיובא וגם תוצרת תקוע. הגבעולים קשים מדי כדי להיכנס לתבשילים, לכן כדאי להוריד אותם. אם משתמשים בפטריות המיובשות, אפשר להשתמש במי ההשריה מסוננת כבסיס למרק או כתוספת לבישול אורז או פסטה.
פינת"קוראים שואלים", תשוב בשבוע הבא.