מדריך: מהי אומגה 3 ולמה כה חשוב לצרוך אותה?
חומצת השומן העלומה הפכה בשנים האחרונות ללהיט של עולם הדיאטות, ואין תזונאי רציני שלא ימליץ לגרוף ממנה עוד ועוד. "האדם המודרני גרע את האומגה 3 ממזונו. היום כבר מנסים להחזיר אותה לשרשרת המזון באירופה, משום שהיא נמצאת בליבת התזונה הבריאה"
"גוף האדם זקוק למספר סוגים של חומצות שומן, אותן הוא מקבל מהמזון," מסבירה דורית אדלר, מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה בבית-החולים "הדסה" ובמרכז "הדסה אופטימל" בירושלים. "מבין החומצות הללו מוגדרות שתי קבוצות כחיוניות, כלומר, ככאלה שבלעדיהן אין חיים – אומגה3- ואומגה.6- כדי ליהנות מהיתרונות של כל אחת מהקבוצות האלה יש צורך לשמור על איזון ביחסי הצריכה של שתיהן. אבינו הגנטי אכל יחס שווה של אומגה3- ואומגה.6- את האומגה3- הוא קיבל ממזונות מהים ומעשבים מסוימים. נוסף לכך, גם בעלי החיים שהוא אכל ניזונו מהעשבים המכילים אומגה,3- כך שבעקיפין גם הם תרמו לו את חומצת השומן החיונית הזאת.
אומגה 3 - נמצאת בליבת התזונה הבריאה (צילום: פוטוס)
"האדם המודרני, לעומת זאת, מפרק את המזון מנכסיו ומשנה את כל שרשרת המזון. במצב הרצוי, כל אחד מאיתנו אמור לחיות עם תזונה בריאה – תזונה עשירה בירקות ופירות, שמן זית, דגנים מלאים, חלבונים ודגים, שהם המקור
לאומגה.3- במצב כזה גם הפרות והתרנגולות שרועות באחו ניזונות מעשבים שמכילים אומגה.3- אלא שאנחנו גרמנו להוצאת האומגה3- ממזוננו, וכיוון שבעבר לא היו מודעים לחשיבותה של חומצת השומן הזאת – לא הבינו שזה ממש כמו לגרוע ויטמין C מהמזון. היום כבר מנסים להחזיר את האומגה3- לשרשרת המזון באירופה ואני מקווה שהמגמה הזאת תימשך, משום שהיא נמצאת בליבת התזונה הבריאה."
חשיבות האומגה3-
לפי הדיאטנית מיכל קאירי מ"שירותי בריאות כללית," חומצות שומן מקבוצת אומגה3- מהוות מרכיב מבני חשוב במערכת העצבים המרכזית. "הן עוברות את השליה בזמן ההריון, קיימות בחלב אם ונצברות במוח וברטינת העין במהלך התקופה העוברית והתפתחות הילוד. הריכוז הגבוה שלהן ברטינה ובמוח מלמד שיש להן תפקיד חשוב בתפקוד הראייה ומערכת העצבים. מחקרים מצביעים על כך שככל שהיחס בין חומצות השומן גבוה לטובת האומגה,6- גדל הסיכון לקרישיות-יתר של הדם, טרשת עורקים, האצת תהליכים דלקתיים, הגברה בהפרשת אינסולין, היווצרות עמידות לאינסולין, היווצרות תסמונת מטבולית, סוכרת, ועוד. כן נמצא קשר בין רמה נמוכה של אומגה3- לבעיות זיכרון, היפראקטיביות, דיכאון ועוד.
"צריכה נאותה של אומגה3- נמצאה קשורה לסיכון נמוך ללקות בשבץ ובמחלות לב, וכן התברר כי אומגה3- מפחיתה רמות טריגליצרידים וכולסטרול בדם ומשפרת את היחס בין ה'כולסטרול הרע' ל'כולסטרול הטוב.' השפעת חומצות השומן מסוג אומגה3- על בריאות הלב גרמה לכך שחוקרים הציעו כי אי צריכה שלהן תיחשב כגורם סיכון למחלות לב. ככל הנראה, כאמור, קיים גם קשר בין צריכת אומגה3- לירידה בתסמיני דיכאון. אחת ההשערות היא שזה קורה משום שאומגה3- מייצבת את השכבה החיצונית של התאים ומאפשרת לה להישאר גמישה ויעילה. תפקוד יעיל זה משפיע על מערך קבלת המסרים וכך אולי משפיע על שינויים במצב הרוח."
מחקרים על אומגה3-
שני מחקרים מרכזיים הפנו את הזרקור אל האומגה– 3- מחקר האסקימואים ומחקר שבע הארצות. בראשון ניסה חוקר אמריקאי להבין מדוע האסקימואים אינם סובלים ממחלות לב וכלי-דם. בדיקות הדם שערך להם העלו כי דמם דליל
מהמקובל והחוקר שיער כי הדבר קשור לתזונתם, המבוססת על מאכלי ים. כשעבר בעצמו לתזונה דומה גילה כי גם הדם שלו נעשה דליל יותר.
המחקר השני בחן מדוע בקרב תושבי כרתים אין התקפי לב. התברר כי לדיאטה המקומית, העשירה באומגה,3- תפקיד משמעותי במניעת התקפי הלב. אדלר מספרת כי מחקר נוסף, שנערך בקרב תושבי ליון בצרפת שעברו התקפי לב, גילה כי הוספת ממרח המבוסס על שמן קנולה (עשיר באומגה(3- לתזונתם הביאה להפחתת הסיכון להתקפי לב ב70- אחוזים.
"חומצות השומן אומגה3- מיוצרות בטבע על-ידי תערובת צמחים ובעלי-חיים מיקרוסקופיים חד תאיים המשמשת מזון לדגים, בעיקר דגי מים קרים ועמוקים. כתוצאה מכך הדגים מכילים שומן העשיר באומגה,"3- מסבירה גלית אלדרוטי, דיאטנית קלינית ויועצת ל"דיאטה קלאב." "כל הדגים האלה מכילים חומצות שומן מקבוצת האומגהDHA – 3- ו– EPA- אולם ריכוז החומצות מושפע מתזונת התאים, אזור הגידול, החלק הנאכל בדג ועונת הדיג. מקובל להתייחס אל סלמון, טונה, בקלה והליבוט כאל דגים עשירים באומגה3- וכיום ניתן למצוא אותה גם בדגי בריכה טריים כמו פורל, מוסר, לברק ובס."
חומצת שומן נוספת מקבוצת האומגה– ALA – 3- מצויה במעט צמחי יבשה כמו הפשתה וכן באגוזי מלך. הדיאטנית סיגל טפר מחברת "טעם טבע אלטמן" מציינת כי בשל אורח החיים המודרני, הכרוך בתזונה עשירה בשומן רווי ומצבי לחץ, אצל רבים מאיתנו לא מתרחש התהליך הטבעי במהלכו הופכת חומצת השומן הזו לשרשראות האחרות – הEPA- וה.DHA-
מזונות ותוספים עם אומגה3-
לא די להקפיד על אכילת דגים פעמיים בשבוע, כפי שממליצים ארגוני הבריאות העולמיים. לפי אדלר, כדי להפיק את המירב מהדגים יש להימנע מטיגונם (ולהעדיף אידוי או אפייה,( ובמקביל להפחית את צריכת השמנים בעלי תכולה גבוהה של אומגה– 6- בהם שמן תירס, שמן סויה ושמן חמניות.
פורמולות המזון לתינוקות של "מטרנה" מכילות גם הן אומגה,3- כדי להיות דומות ככל האפשר להרכב חלב האם ולספק לתינוקות את מלוא צרכיהם התזונתיים
וההתפתחותיים. ילדים גדולים יותר יקבלו אומגה3- גם בקרטוני השוקו של חברת "טרה," המעשירה גם את משקאות היוגורט שלה מסדרת "YOU" באומגה.3- העוף של "טבעוף" עשיר באומגה3- וכך גם שמני הקנולה ושמן ה"זיתולה" של חברת "עץ הזית," ושמן הפשתן והחמניות של "אדמה." הסרדינים של חברת "יונה" עשירים באומגה3- ואילו את הטונה של "סטארקיסט" משווקת לצורך העניין בשמן קנולה בטונה ממילא. חטיף "אנרג'י סטארט" מסדרת "אנרג'י שטראוס" מכיל אומגה.3-
בעוד שביפן נצרכת הכמות הרצויה של אומגה3- באופן טבעי מהמזון, אצלנו צריכתה אינה מספקת. הדיאטניות אמנם אינן ממליצות לכל אדם להתחיל ליטול תוספי תזונה של אומגה,3- אולם השוק כבר מוצף בהם. ל"טעם טבע אלטמן" מגוון תוספי אומגה3- ייעודיים של המותג "אלספה" – לנשים הרות, לילדים, למבקשים לשפר את מצב רוחם ועוד. חברת "ארומה לייף" משווקת בארץ את מוצרי האומגה3- של חברת "פרונובה" הנורווגית, בהם קפסולות למבוגרים וכמוסות מתפצפצות ודובוני שוקולד לילדים. חברת "מכבי "CARE מבית "מכבי שירותי בריאות" השיקה כמוסות אומגה3- וחברת "גרמזה" מציעה אומגה3- נוזלית. חברת התרופות "פריגו" מתחילה לשווק את "אומקור," תרופת מרשם המכילה אומגה3- לחולים אחרי התקף לב.
"לאדם שצורך המון אומגה,6- שום תוספת של אומגה3- לא תועיל, ובקרב מי שנוטלים תרופות לדילול הדם צריכת תוסף אומגה3- עלולה להיות קריטית ובעלת השלכות פטאליות," אומרת קאירי. "לכן אני מציעה לכל מי שחושב על זה להתייעץ עם איש מקצוע, רופא המשפחה או דיאטנית, לפני שהוא מתחיל לקחת אומגה3- בכמוסות".