שתף קטע נבחר

 

פירמידה חדשה נחשפה במצרים

הפירמידה נמצאה קבורה תחת 7.5 מטרים של חול מדברי, באתר הקבורה הגדול שבסקארה, כ-15 קילומטרים דרומית לקהיר

  

ארכיאולוגים מצרים חשפו אמש (יום ה') פירמידה בת 4,000 שנים, שנתגלתה לפני 200 שנה על ידי ארכיאולוג גרמני ומאז ועד היום לא נראתה שוב. יושב ראש רשות העתיקות של מצרים, זהי אוואס, סיפר כי ככל הנראה הפירמידה נבנתה על ידי מנכאו-ח'ר, פרעה שמלך תקופה קצרה (2422 – 2414 לפנה"ס) ואשר אודותיו ידוע לחוקרים מעט מאוד. הפירמידה נמצאה באתר הארכיאולוגי סקארה, כ-15 קילומטרים דרומית לקהיר, הנחשב לאחד מאתרי קבורה החשובים ביותר של הפרעונים.

 

ב-1842 התייחס הארכיאולוג הגרמני קרל ריכרד לפסיוס לפירמידה האבודה כאל אחד מהאתרים שחשף בחפירות שערך ליד סקארה. לפסיוס מספר את הפירמידה כפירמידה 29 וקרא לה "הפירמידה חסרת הראש", שכן רק בסיסה שרד. אך חולות המדבר כיסו את הפירמידה שגילה לפסיוס ומקום קבורתו של מנכאו-ח'ר נותר חבוי מעין אדם. עתה נתגלה בסיס הפירמידה, על ידי החוקרים המצרים, קבור תחת 7.5 מטרים של חול.

 

זהי אוואס דיווח גם על חשיפתו של נתיב תהלוכות באתר, בו ערכו כהני הדת של מצרים הקדומה מצעדי פולחן, כשפניהם עטויות מסכות והם מובילים פרים חנוטים, שנחשבו לקדושים בתרבות האלילית ששלטה אז.

 

אוואס ציין כי סגנון הבנייה של הפירמידה, מעיד עליה כי נבנתה בתקופת השושלת החמישית (2465 – 2325 לפנה"ס). משמע שהפירמידה נבנתה זמן רב לאחר שהפירמידה הגדולה והמפורסמת של גיזה הושלמה, בשנת 2,500 לפנה"ס בקירוב. עדות נוספת לכך שהפירמידה נבנתה בתקופת השושלת החמישית מספק מכסה אפור לארון קבורה, עשוי אבן גרניט, שנמצא בתוך הפירמידה. השימוש באבן גרניט אפורה לבניית מכסים לסרקופגים אפייני לאותה תקופה.

 

הארכיאולוגים לא מצאו כתובת הירוגליפית, המציינת את שמו של האציל שנטמן בפירמידה. אך אוואס משוכנע, בהתבסס על השערותיו בנוגע לזמן בנייתה, כי הפירמידה היא קברו של מנכאו-ח'ר.

 

עתה ימשכו החפירות סביב הפירמידה. הארכיאולוגים מקווים למצוא פירמידות קטנות יותר, הצמודות לפירמידה חסרת הראש, ומכילות את המומיות של בני משפחתו של הפרעה ומקורביו. כמו כן הם מקווים לחשוף כתובות שישפכו אור על גילה המדויק של הפירמידה, ולפיכך גם על זהותו הודאית של האציל שקבור בה.

 

דרך התהלוכות הקדושה

 

דרך התהלוכות שחשפו הארכיאולוגים בסקארה, עוברת ליד הפירמידה שנתגלתה. החוקרים סבורים כי הדרך נסללה בתקופה התלמית (330 – 30 לפנה"ס) ושימשה להובלת פרים חנוטים אל מערכת תת-קרקעית של קברים, אותה חשף הארכיאולוג הצרפתי אוגוסט מריט ב-1850. מאריט חשף גם בזמנו חלק מהדרך שנמצאה עתה, אליה מתייחס בכתביו הסופר היווני סטראבו, בן המאה הראשונה לספירה. סטראבו כתב על שדרה רצופת ספינקסים, המובילה אל קברים תת-קרקעיים בסקארה, שם טמונים פרים שנחנטו.

 

פרים נחשבו לחיות קדושות במצרים הקדומה. האמונה רווחה כי הם צאצאיו של אל העיר ממפיס, בירת האימפריה הקדומה של הפרעונים. הפרים שנחנטו היו, ככל הנראה, פרים שנבחרו לשמש כחיות קדושות בשל חזותם המרשימה. הם נהנו מכיבודים שונים במהלך חייהם וזכו לאחר מותם לטקס קבורה מקביל לזה של אדם מהשכבות הגבוהות ביותר בחברה.

 

האתר הארכיאולוגי בסקרה, מפורסם בעיקר בזכות "פירמידת המדרגות", שנבנתה על ידי הפרעה ג'וזר. זו העתיקה בפירמידות מצרים, והיא נבנתה במאה ה-27 לפנה"ס. במצרים נחשפו עד עתה כ-100 פירמידות, אך זהי אוואס מאמין כי מדובר רק בשליש מהפירמידות שנבנו. "אתה אף פעם לא יכול לדעת אילו סודות מחביאים חולות מצרים" אמר אוואס. "אני תמיד מאמין שניתן לגלות עוד פירמידות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפירמידות במצרים, כמה מהן עוד יחשפו?
צילום: עינב ברזני
מומלצים