הוארך החוק המונע איחוד משפחות פלסטיניות
ברוב של 21 חברי כנסת מול תשעה מתנגדים אישרה מליאת הכנסת את בקשת הממשלה להאריך בשנה את "חוק האזרחות". ח"כ מוחמד ברכה: זה חוק גזע
"אנחנו עם הסאגה העצובה הזו שנים רבות", הסביר ח"כ אחמד טיבי בדיון במליאה את התנגדותו הנחרצת לחוק.
"זה חוק בלתי אנושי בעליל, שחוק שמונע למעשה מזוגות נשואים לשבת ביחד. הוא מונע מאבא לחיות עם ילדיו. מעולם לא קיבלתי כל-כך הרבה טלפונים מהורים שרוצים לשאול: 'הבן שלי התאהב באשה מרמאללה או שכם, מה מצב החוק, כדאי או לא כדאי?'".
לדברי טיבי, החוק מתייחס אל כל זוג אוהבים מעבר לקו הירוק כאל מאיימים וכאל בעלי מזימה נגד הציונות. "אתם מתארים לעצמכם? יש מקרים שבהם נישואים בוטלו בגלל החוק. זה נורא. כדאי לכנסת שתתעשת פעם אחת - אני לא תולה תקוות דווקא בכנסת הזו, שתיזכר לדיראון עולם ככנסת השחורה ביותר בכל מה שקשור לחוקים שחורים המעוותים את ספר החוקים של מדינת ישראל".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, תקפה את החוק וביקשה שלא לדון בהצעה משום שבג"ץ שהגישה בנושא עומד ותלוי בבית המשפט. ח"כ ג'אמל זאחלקה אמר כי מדובר בחוק גזעני. "אם ליהודים מותר ולערבים אסור - זו גזענות", נימק. "יכול להיות אזרח תמים, משלם מסים והכל, והוא החליט להינשא לאשה - והוא לא יכול... היחס כלפי האזרח הערבי מתגלה בשפלותו בחוק עצמו".
שר הפנים: 14% מהפניות אושרו
ח"כ מוחמד ברכה אמר: "על חוקים כאלה בעולם עומדים לדין. אם זה לא חוק גזע, אני לא יודע מה זה חוק גזע". יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, אמר כי סיעתו תומכת בהצעת החוק. "זה מה שמתחייב אם אתה רואה את עצמך כאופוזיציה אחראית הדואגת לאינטרסים הלאומיים", אמר סער. "אי אפשר לומר: תתנהגו לעזה כאילו זו שבדיה... כאילו שלא נלחמים בנו בעזה. אין לנו שום חובה להכניס למדינת ישראל אויבים שהכריזו עלינו מלחמה".
חבר סיעתו, ח"כ ראובן ריבלין, אמר: "לא על חוק זה תהיה גאוותו של ספר החוקים הישראלי ושל מדינת ישראל, אבל אנחנו נמצאים במאבק קשה עם שכנינו". קודם לדיון על הארכת החוק, במהלך דיון במסגרת "שעת שאלות" של חברי הכנסת לשרי הממשלה, הסביר שר הפנים, מאיר שטרית, על פעילות הוועדה ההמוניטרית שהוקמה בסוף 2007 והחלה לפעול לאחר כשלושה חודשים.
"מאז הקמתה התכנסה הוועדה תשע פעמים. כמות הפניות
שנעשו לוועדה בערך כ-300, כולל פניות שהוגשו לאחר הקמתה. לא בוצעה אף פעם התפלגות לגבי אזורים של הפונים אבל יש לנו נתון מובהק, ש-70% הם תושבי קבע של מזרח ירושלים אשר מגישים בקשות לאיחוד משפחות עם תושבי הרשות הפלסטינית מאזור שכם, רמאללה וסביבתה", אמר. לדבריו, "עתה אושרו 14 אחוזים מהפניות".
לפני חמש שנים החליטה הממשלה לאסור על פלסטינים להתגורר בישראל, גם לצורך איחוד משפחות. שנה לאחר מכן הפכה ההחלטה להוראת שעה. ההוראה, המכונה "חוק האזרחות", אף שאינה קשורה לחוק האזרחות הרשמי, אוסרת על זוגות של פלסטינים וישראלים להתאחד אם הגבר לא הגיע לגיל 35 והאישה לא הגיעה לגיל 25.