"גם תרומה לחברה, גם אוכל טעים, בלי פלצנות"
"אוכל. בית. קפה". כך מזמין שלט בלב שכונה ד' בבאר שבע, לבית קפה מקומי, המציע חווית גורמה במחיר עממי שלצידה תרומה לחברה. "פה זה אחרת, האנשים נחמדים, אינטימי, כיף לי לעבוד כאן, וגם יש עובדת סוציאלית שמלווה אותנו", מספרת שביעיסטית שעובדת במקום. הצצה לפינה חמה
רינגלבלום 86, שכונה ד', באר שבע. פעם הייתה כאן הסנדלרייה של המצרי. שנים עמד המקום סגור, מעלה אבק, מתפורר. לפני שנה הגיעו למקום חברי עמותת "תור המדבר". את שטח החנות הישנה שיפצו מהיסוד. בטון חשוף כוסה במשטח עץ דק מפואר. מרצפות שבורות פינו מקומן לפרקט חדשני. קיר מצהיב הפך למיצג מרהיב ואמנותי של תצלומי תושבי השכונה. תאורה מסוגננת שפכה על המקום אור חדש. שלט גדול ומרהיב מבשר כבר ממרחק על המקום החדש - 'רינגלבלום אוכל. בית. קפה'.
לאחר שנה של תכנון, שיפוץ ובנייה נפתח לאחרונה בית הקפה לקהל הרחב. המקום משדר סגנון ואיכות שלא היו מביישים מותג איכותי תל אביבי. אך חברי העמותה גאים בראש ובראשונה, במטרה שלשמה הוקם ופועל המקום - בני הנוער של בירת הנגב הדרומית.
עמותת 'תור המדבר' הוקמה ב-2006 על-ידי בוגרי גרעיני נח"ל, שהחליטו לשזור את גורלם בגורל הנגב ולפעול במקום למען מטרות חברתיות. "בית הקפה הוא פרויקט הדגל של העמותה", מסביר נועם הורוביץ, חבר העמותה, יזם הפרויקט ומנהלו העסקי של בית הקפה. להורוביץ (29), חזון ואמונה רבה בכוחו של בית הקפה למימוש מטרותיה החברתיות חינוכיות של העמותה. בעזרת אותם חזון ואמונה הצליח הורוביץ וחבריו, לגייס בשנה האחרונה משאבים, להניע תהליכים ואף לקבל את עזרתם של אנשי מקצוע מהמדרגה הראשונה בתחום. את הקמת בית הקפה ליוו המעצב גד הלפרין, השף ניר צוק, מנכ"ל רשת 'קפה קפה' אבינועם בן מוחה, יוסי שוורץ הבעלים של קבוצת הפורום ועוד.
"זה באר שבע, זה העתיד, זו נורמאליות וגאווה מקומית"

"כלי טיפולי מדהים המקנה גאווה, עצמאות ומיומנות לבני הנוער"
"צוות בית הקפה מבוסס על נוער מהעיר", מבהיר הורוביץ. "העבודה היא כלי טיפולי מדהים המקנה גאווה, עצמאות ומיומנות לבני הנוער". בנוסף, במישור הכלכלי מטרתו של בית הקפה לממן את פעילותה החברתית והחינוכית העתידית של העמותה. "חשוב לציין" הוא מוסיף, "שלהגשמת החזון נרתמו גופים רבים דוגמת ציונות 2000, פרויקט נקודת מפנה של 'הבנק הבינלאומי' ו'מתן', 'אשלים', 'קרן הביטוח הלאומי לנוער בסיכון' ועוד. אני יודע שזו רשימה ארוכה", הוא מחייך, "אבל בלעדיהם זה לא היה קורה".
"קודם כל אני אוכל פה כי טעים לי", מבהיר דויד פרץ, סועד במקום, מוזיקאי תושב השכונה שכבר הפך ללקוח קבוע. "גדלתי בשכונה הזו" הוא מתגאה. בין הרביולי לבטטות ברוזמרין הוא נזכר איך כילד היה מתקן את סנדליו, ממש באותו מקום, מלקק קרטיב מהמכולת הסמוכה לקול גערותיו של הסנדלר המצרי שנזף בו תדיר על השחתת הסנדלים. "המקום הזה עכשיו הוא מפגש של דברים רבים", הוא מציין, "גם תרומה לחברה, גם אוכל טעים, בלי פלצנות. תראה" הוא מצביע על הצלוחיות שלפניו - "זו מטבוחה וזו גבינת פטה. מטבוחה זה סבתא שלי. מטבוחה ופטה ביחד, זה כבר לא סבתא שלי, אבל המפגש הזה זה באר שבע, זה העתיד, זו נורמאליות וגאווה מקומית".

"איזה כיף לראות מקום מואר"
חווית גורמה במחיר עממי ולצידה תרומה לחברה
הצלילים הקסומים, "הללויה" של ג'ף באקלי, מקנים בשעת צהריים מאוחרת, אוירה רגועה במיוחד לבית הקפה השכונתי. המלצרית החרוצה איה (שם בדוי) מרשה לעצמה סוף כל סוף לנוח מעט, מצוידת בקפה הפוך מוקצף היטב שהכינה מבעוד מעוד. איה (17), תושבת העיר, תלמידת תיכון ברנקו וייס. "זה בית ספר משפחתי יותר", מסבירה איה, "משלימים בגרויות בכיתות קטנות, מתאים לתלמידים שקשה להם בבי"ס רגיל עם ארבעים ילדים בכיתה.
המשכורת שאני מרוויחה בבית הקפה עוזרת גם לפרנסה של הבית", היא מרחיבה. "ניסיתי לעבוד במקומות אחרים, אבל עזבתי אחרי חודש. פה זה אחרת, האנשים נחמדים, אינטימי, כיף לי לעבוד כאן, וגם יש עובדת סוציאלית שמלווה אותנו במקום. עדיף לבני נוער שאין להם מה לעשות, ולא טוב להם בבית, במקום לעשות שטויות בחוץ, לבוא ולעבוד", ממליצה איה. "גם התגובות מהאנשים נחמדות" היא מסכמת, "לפני כמה ימים עבר כאן זקן ואמר לי 'איזה כיף לראות מקום מואר'".
"היה לנו רגע של נחת לפני כמה ימים", מספר הורוביץ "כשכל בני הנוער העובדים, התארגנו עצמאית לצאת ביחד. צריך להבין, אלה חברה בגילאים חמש עשרה עד שמונה עשרה שלא הכירו אחד את השני".
"במקום הזה" מוסיף הורוביץ, "המדידה היא עסקית ואבסולוטית. זה שונה מעבודה רק עם בני נוער", הוא מרחיב, "יש מדד טיפולי אבל גם מדד עסקי ולכן יש חוקים והקפדה על איכות. הפסטה היא תוצרת בית, הסלט נחתך רק בשעת הזמנת ארוחה, בכל יום שני מגיע בהתנדבות שף מקומי שבעבר היה השף של מסעדת רפאל להדריך את הצוות. בני הנוער מודרכים לתת שירות אדיב ומקצועי ללקוחות המקום. לרגל הפתיחה", הוא מסכם, "יש ארוחות עסקיות משתלמות וללקוחות מובטחת חווית גורמה במחיר עממי ולצידה תרומה לחברה".
קפה רינגלבלום. רחוב רינגלבלום 86, שכונה ד', באר שבע. פתוח בימים א-ה מ12:00 - 23:00 ובמוצ"ש. מטבח חלבי. ניתן לארגן אירועים עד 40 איש. לפרטים נוספים: נועם הורוביץ 054-6687542.