שתף קטע נבחר

 

למה כל-כך בריא לאכול אגסים?

הוא עמוס בוויטמין C, בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים, יעיל להפחתת הסיכון למחלות לב, מוריד כולסטרול רע - ובנוסף גם טעים מאד ודל בקלוריות. כל-כך הרבה בריאות באגס שאתם אוכלים, ואתם לא ידעתם

האגס תורבת כבר לפני שלושת-אלפים שנים, אבל משערים כי ההיסטוריה שלו הולכת אחורה אפילו עד לתקופת האבן. לא משנה מה מקורו - מה שבטוח כי האגס קיבל הרבה כבוד במהלך השנים: מהומרוס שנתן להם את הכינוי "מתנת האלים" באודסיאה, ועד לחצר לואי ה-14, שם האגס נחשב למזון מותרות.

 

היום, כבר לא פרי מותרות, האגס נמצא בשווקים כמעט לאורך כל השנה. לכן, בואו וניתן לו את הכבוד הראוי לו גם מבחינה בריאותית. האגס מלא בבריאות - אינו מכיל כולסטרול, נתרן או שומן רווי, ולעומת זאת עשיר בסיבים תזונתיים, משמש מקור טוב לויטמין C ומספק כמות טובה של אשלגן ונוגדי חמצון. אגס בינוני מכיל רק 50 קלוריות. קיימים בעולם כ- 5,000 זנים של אגסים, הנבדלים בגודל, צורה, צבע (חום, צהוב, ירוק, אדום) ובטעם.

 

מהינקות ועד לגיל השלישי האגס טוב לכולם:

  • לתינוקות – האגס מצויין כמזון ראשוני מכיוון שאינו גורם לתופעות אלרגיות.
  • לילדים – כתחליף לקינוח מתוק, כפרי לדרך או לארוחת עשר.
  • לנשים ולגברים – עשיר בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון ומסייע במניעה של סרטן השד, מחלות לב וסוכרת.
  • למבוגרים וקשישים - האגסים מסדירים את פעילות המעיים ומונעים עצירות.


מסדיר פעילות מעיים. אגס צילום: ירון ברנר

 

סיבים תזונתיים

הסיבים התזונתיים שבאגס עושים הרבה יותר מאשר מניעת עצירות והסדרת פעילות המעיים. זאת מכיוון שמרבית הסיבים התזונתיים באגס הינם סיבים מסיסים, המסייעים להורדת רמות הכולסטרול ובכך מורידים את הסיכון למחלות לב. במחקר שנערך בקרב 40 אלף גברים באוניברסיטת הרווארד נמצא כי צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים גרמה לירידה של 40% בסיכון למחלות לב וסכרת בהשוואה לצריכה נמוכה של סיבים תזונתיים.

 

לסיבים תזונתיים מפירות כמו האגס השפעות טובות נוספות. מחקר חדש שעקב במשך שמונה שנים אחרי למעלה מ-51 אלף נשים בגיל המעבר, מצא כי צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מפירות הורידה את הסיכון לסרטן שד ב-34%. פירות העשירים בסיבים תזונתיים הם תפוחים, תאנים, תמרים, שזיפים - וכאמור אגסים.  

 

ויטמין C

זהו ויטמין המסיס במים. בני אדם לא יכולים לייצרו בעצמם ולכן צריכים לקבלו מן המזון. ויטמין C חיוני לתהליכים רבים בגוף, מבניית רקמת החיבור ויצירת הורמונים ועד לפעילותו כנוגד חמצון יעיל, הבולם את התגובה החימצונית הנגרמת מהרדיקלים החופשיים ובכך מונע או מעכב את הנזק לתאים ולרקמות.

 

על פי משרד החקלאות האמריקאי מומלץ לאכול כל יום 5-9 מנות ירקות ופירות. שילוב האגס בתפריט היומי יסייע להגיע להמלצה זו.

 

הגנה מרדיקלים חופשיים

האגסים מכילים פיטוכימיקלים – רכיבים טבעיים המצויים בפירות ובירקות בעלי תכונות של נוגדי חמצון ותפקידם העיקרי לנטרל פעילות מזיקה של הרדיקלים החופשיים. רדיקלים אלה הם מולקולות מחמצנות שקיימות בגוף האדם באופן טבעי ובלתי מזיק. אולם מולקולות אלה מצטברות גם כתוצר לוואי של תהליכים פיזיולוגיים כמו חילוף חומרים ונמצאות גם בגורמים סביבתיים כמו אוויר מזוהם, פסולת רעילה ועשן סיגריות. הרדיקלים החופשיים מכבידים על המערכת החיסונית: הם תוקפים את רקמות הגוף ופוגעים בתאים, מובילים להתפתחותן של מחלות כרוניות וקשורים לתהליכי הזדקנות. נוגדי החמצון מסייעים בהאטת תהליכי הזקנות בגוף ובמח.

 

רפואה עממית

לא רק הומרוס, גם ברפואה העממית ייחסו לאגס תועלת בריאותית רבה: מטיפול באלרגיות ובעיות בעור, ועד להקלה על שיעול, הוצאת ליחה ולטיפול בעצירות. ברפואה הסינית האגס נחשב מקרר ולכן טוב להורדת חום. דרך טובה להורדת חום מהירה היא לשתות כוס מיץ אגסים.

 

כיצד לבחור ולאחסן אגסים

מכיון שאגסים נוטים להתקלקל מהר כאשר הם בשלים, מרביתם מגיעים לחנויות כשאינם בשלים, ודרושים מספר ימים להבשלתם. חפשו אגסים מוצקים, אך לא קשים מדי, בעלי קליפה חלקה וללא חבלות.

 

  • את האגסים יש לשמור בטמפרטורת החדר על מנת שיבשילו.
  • לאחר ההבשלה מומלץ לשמור את האגסים בקירור.
  • אם רוצים להשהות את הבשלת האגסים ניתן לעטוף אותם בשקית נייר חומה
  • בכדי לקבל את כמות נוגדי החמצון הגבוהה ביותר מומלץ לאכול את האגסים כאשר הם בשלים לגמרי.
  • רצוי לאכול אגסים בקליפתם כיוון שהקליפה עשירה בסיבים תזונתיים. 
  • אגסים מתחמצנים במהירות ומשחימים לאחר שחותכים אותם. ניתן למנוע השחמה זו על ידי הוספה של מיץ לימון/תפוזים לאגס החתוך.

 

עוד נגיסה: איך לשלב את האגס במהלך היום

  • לארוחת הבוקר: תוספת פרוסות אגס למנת היוגורט עם הגרנולה
  • לארוחת ביניים: הפתרון האידאלי – פרי עסיסי וטעים לדרך
  • לארוחת צהריים: הוספה של פרוסות אגס תשדרג כל סלט ירוק
  • כקינוח: הגישו אגס עם גבינות, פרוסות אגס ותפוח עם קנמון כקינוח דל קלורי או כל מתכון המשלב תפוחים ניתן להמיר לאגסים. 

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית של תאגיד הפירות בראשית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מתנת האלים. אגס לבריאות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים