שתף קטע נבחר
 

כמה זמן מותר לשמור? בטיחות מזון בקיץ

כמה זמן אפשר לשמור קופסת טונה פתוחה במקרר? ומה עם צנצנת מיונז שעומדת מחוץ למקרר? וקרטון מיץ תפוחים שנפתח? פיליס גלזר מתכוננת לקיץ החם ומסבירה מה, מתי וכמה מותר לשמור. ולקינוח יש מתכונים לשני ליקרים של פירות קיץ

אמי, שתזכה לחיים ארוכים עוד יותר ממה שיש לה, תמיד חפרה לי בראש וטענה בתקיפות ש"אסור לשמור תבשילים במקרר יותר מיומיים כי הערך התזונתי שלהם נעלם והוויטמינים שבהם נהרסים ככל שעובר הזמן. בנוסף לכך, הפתיחה-סגירה של המקרר כמה פעמים ביום, גורמת לכך שהטמפרטורה עולה בתוך המקרר ומאפשרת לחיידקים להתפתח".

 

האמת? היא צודקת.

 

כדאי לדעת, שברגע שקוטפים פרי או ירק, הערך התזונתי שלו מתחיל להיפגם וככל שמאחסנים אותו זמן רב יותר הוא מאבד מטעמו ומערכו התזונתי. הקירור מאט את הקצב, אבל במקרה של עגבניות, אפרסקים ומיני פירות אחרים, הקירור גם פוגע בארומה ובטעם, לכן הכי כדאי לקנות פירות וירקות בכמה דרגות של בשלות, לאכול את הבשלים ולתת לאלו שפחות בשלים להבשיל בטמפרטורת החדר. מקסימום, אם יש יותר מדי, אפשר לשמור חלק במקרר.


יש לשמור בקירור ועדיף לצרוך מהר. ירקות טריים (צילום: jupiter)

 

בקיץ, הנושא הזה חשוב עוד יותר, כי מזון מתקלקל מהר בחום והפתיחה התכופה של המקרר לא עוזרת (אגב, מזונות עדינים יש לשמור בחלק האחורי של המקרר, ולא בחלק הקדמי או בדלת). אין פלא, אם כן שיש ריבוי מקרים של קלקולי קיבה בקיץ, במיוחד כשמדובר על דגים ופירות ים שעוברים בישול קצר או מוגשים נאים (כמו סושי).

 

לכן, הקיץ יותר מכל עונה אחרת, הוא הזמן ללכת לסופר עם תיק שומר חום שמאפשר לשמור מוצרים קפואים וסחורות עדינות בצינון, עד שמגיעים הביתה. יש גם שקיות שומרות חום רב-פעמיות ו"קרחומים" רב-פעמיים. חשוב מאוד שהמזון הקפוא יישאר קפוא שכן הפשרה חלקית של האוכל והקפאתו לאחר מכן עלולים לגרום להתפתחות של חיידקים מסוכנים. ראו הוזהרתם.

 

האם באמת צריכים להיצמד לתאריך האחרון לשיווק שכתוב על האריזה? בעת הקנייה, כן. מוצרי חלב (מלבד החלב עצמו), יהיו טובים גם יום-יומיים לאחר התאריך. בקשר למוצרים אחרים, לא כדאי להסתכן – ברוב המקרים ניתן להחזיר אותם לחנויות ולהחליפם במוצר עם תאריך שתוקפו עדיין לא פג.

 

מה וכמה אפשר לשמור

מיצי פירות - את מיץ התפוחים, תפוזים וכו', בין אם הוא ארוז בקופסה ובין אם בבקבוק, לא כדאי לשמור יותר מ-7-5 ימים. אם נוסעים ולא רוצים לזרוק, אפשר תמיד למזוג לצנצנת, להותיר 2 ס"מ רווח למעלה ולהקפיא.

 

פירות - פירות אוהבים להבשיל בטמפרטורת החדר ושמירתם בקירור משפיעה על הטעם ועל הארומה (גם של עגבניות), אך ברגע שהפרי בשל ההתדרדרות קצרה, במיוחד באקלים החם שלנו (וזה בלי לדבר על הברחשים שמופיעים). הבשלת-יתר מורידה את כמות הוויטמין C וגורמת לאובדן ערך תזונתי. לכן כדאי לשמור פירות במקרר (מלבד מבננות), על מנת להאט את תהליך הריקבון. ריבות פירות בצנצנות פתוחות יכולות להחזיק מעמד במקרר חצי שנה ויותר, אבל אם היה להן ערך תזונתי מלכתחילה, הן יאבדו יותר במהלך אחסון ממושך.

 

ירקות – עדיף טוב לצרוך ירקות טריים שלמים תוך 3 ימים, אך אפשר לשמור אותם עד 5 ימים. אם הירקות חתוכים כדאי לאחסן אותם בקופסה סגורה שרופדה בנייר מגבת שיספוג את הנוזלים ולהשתמש בהם תוך יום-יומיים. עודף עגבניות אפשר להקפיא שלמות בקופסה, אך הכי כדאי לעשות מהן רוטב ולהקפיא בקופסאות או צנצנות עם 2 ס"מ רווח למעלה.


להקפיא כמה שיותר מהר. דגים טריים (צילום: ירון ברנר)

 

דגים טריים - לא כדאי לשמור אותם במקרר יותר מיום-יומיים. אפשר להקפיא אותם כשהם ארוזים היטב ולשמור אותם בהקפאה 6-8 חודשים, אבל חשוב להקפיאם ביום הקנייה. אם פתחתם קופסת טונה משומרת ולא סיימתם אותה, יש להעביר את תוכן הקופסה לכלי עם מכסה ולהשתמש תוך יומיים. אפשר גם להקפיא את השאריות בקופסה סגורה, אבל רק תוך יום-יומיים מהפתיחה. דגים מעושנים כמו סלמון, יש לארוז היטב ולקרר וניתן להשתמש בהם תוך שבוע מהפתיחה (כדאי לשמור בחלק אחורי של המקרר). תבשילי דגים כמו חריימה אפשר לשמור במקרר עד 3 ימים, אך עדיף לצרוך אותם תוך יומיים.

 

בשר ועוף טריים – אפשר לשמור אותם באריזה מהסופר עד יומיים. אפשר גם להקפיא ביום השני.


עדיף לשמור בקרטון. ביצים טריות (צילום: ירון ברנר) 

 

ביצים – יש לבדוק תמיד אם הן סדוקות. את הביצים הסדוקות יש לזרוק (או להשתמש בהן כשמפו להזנת השער). עדיף לשמור ביצים בקירור בתוך הקרטון שלהן, ולא להעבירן למתקן לשימור ביצים שבדלת המקרר.

 

אגוזים וזרעים – אם הם קלופים, רצוי לשמור אותם בצנצנת סגורה במקרר, במיוחד בקיץ. אם הם מקבליפ ריח או טעם מוזרים, כדאי לזרוק כי הם התחמצנו.

 

מזונות מלאים - מזונות כמו קמח מלא ואורז מלא שעשירים בוויטמין E שיכול להתחמצן, כדאי לשמור בצנצנות סגורות במקרר. אחסנה בקירור תאפשר לשמור אותם עד לחצי שנה.

 

שמן זית ושמנים בכבישה קרה – שמנים מכבישה קרה מתחמצנים מהר יותר משמנים מזוככים וכדאי לשמור אותם בכלי אטום במקום חשוך. אם אתם משתמשים בכמות קטנה מהם בכל יום, כדאי לשמור אותם בקירור לאחר הפתיחה. לאחר שתוציאו אותם מהמקרר ותניחו אותם כמה דקות בטמפ' החדר הם יחזרו למרקם הרגיל.

 

מיונז – יש לאחסן בקירור מיד לאחר הפתיחה. מיונז שעמד בחוץ על השיש כמה שעות, יש לזרוק. 


אסור לשמור בחוץ. מיונז (צילום: ירון ברנר)

 

ולסיום, הנה שני מתכוני ליקרים של פירות קיץ. שימו לב, יש להרתיח את הצנצנת במשך 10 דקות לפחות לפני שממלאים אותה בליקר. ממלאים את הצנצנות כאשר הליקרים עדיין חמים. יש להשתמש רק בפירות טריים ורעננים.

 

ליקר השזיפים של סבתא של נטשה

הסתבא של נטשה סליס, סטיליסטית בחסד, הייתה שומרת שזיפים הקיץ המאורכים וסגולים להכנת המשקה הזה שהיא המליצה עליו לכאבי בטן. לדעתי, הוא יכול לטשטש כל צרה.

 

לגיוון: אפשר להחליף 1/4 -1/2 כוס מהוודקה בברנדי.

 

המרכיבים:

1/2 ליטר וודקה עם אחוז אלכוהול גבוה

1/2 ק"ג שזיפים מאורכים סגולים (שגיב), מגולענים

1/4 כוס אגוזי מלך

לסירופ סוכר:

1 כוס סוכר טבעי מוזהב

1 כוס מים

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים וחולטים את השזיפים במים רותחים במשך דקה. מסננים (שומרים את המים לסירופ הסוכר) ומייבשים.
  2. בסיר קטן, מביאים את המים לרתיחה ומוסיפים את הסוכר בהדרגה. מנמיכים את האש ומבשלים בבחישה רק עד שהסוכר נמס. מצננים מעט ומערבבים עם הוודקה.
  3. מניחים את השזיפים בצנצנת סטרילית ויוצקים עליהם את תערובת הוודקה. סוגרים היטב ושמים בצד למשך חודשיים לפחות לפני שטועמים. מוסיפים עוד סוכר אם רוצים.
  4. מסננים את הליקר ולוחצים קלות על השזיפים להוצאת נוזלים. מסננים שוב דרך בד גבינה ומבקבקים עם האגוזים. סוגרים היטב ושומרים במקום חשוך חודשיים לפחות. 


(צילום: נילי שמי)

 

ליקר דובדבנים

המרכיבים:

1/2 ק"ג דובדבנים מתוקים או חמוצים

3 כוסות וודקה

1/2 - 1 כוסות סוכר טבעי מוזהב

4 מסמרי ציפורן שלמים

1/2 מקל קינמון

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים ומייבשים את הדובדבנים ומנקבים אותם קלות עם מזלג. מעבירים לצנצנת גדולה וסטרילית. מוסיפים את הוודקה וסוגרים היטב.
  2. מנערים את הצנצנת פעם ביום במשך שבוע ואז פעם בשבוע במשך חודש.
  3. מוסיפים לצנצנת את הסוכר ובוחשים עד שהסוכר כמעט נמס (אם אתם אוהבים מתוק אך לא מתוק מדי, שימו 1/2 כוס סוכר, תמיד אפשר להוסיף עוד בעתיד). מנערים פעם בשבוע במשך 3 שבועות עד חודש.
  4. מסננים את תכולת הצנצנת דרך בד, טועמים ומוסיפים עוד סוכר ותבלינים אם רוצים. רצוי לתת לליקר המסונן לנוח במקום חשוך 3 חודשים או יותר לפני השתייה. הוא ישתפר עם הזמן.

 

טיפ: להוספת ניחוח שקדים לליקר, שוברים את הגלעינים של שליש מהדובדבנים (שמים בשקית ניילון עבה ושוברים עם פטיש). מוסיפים לדובדבנים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם הם קלופים, שומרים בקירור. אגוזים
צילום: אסף אמברם
מומלצים