שתף קטע נבחר

מקוואקר ועד ירקות: אוכל לנשים מניקות

לטובת אמהות מניקות פיליס גלזר בדקה לעומק מה מומלץ לאכול (תבלינים, ירקות ירוקים, קוואקר ויוגורט), ועל מה כדאי לוותר (קפה, אלכוהול וג'אנק פוד). ויש גם מתכון לחלב שקדים חם

השכנה שלי צריכה ללדת בעוד כמה ימים והיא כבר בלחץ. "אני כל כך רוצה להניק" היא אומרת. "אני יודעת שזה הרבה יותר טוב לתינוקת שלי וגם מגעילה אותי המחשבה לתת לה אבקה ממפעל, בבקבוק פלסטיק שאולי מכיל חומרים מסוכנים (היא התכוונה ל-BPA, חומר מסרטן פ.ג.)".

 

"אז מה הבעיה?", שאלתי אותה. "הבעיה היא ששמעתי שיש דברים שאסור לאכול כשמניקים, ואין לי מושג מה הם". מאז שאני הנקתי עבר כבר קצת זמן, אז החלטתי לבדוק את הנושא שוב לעומק, והמסקנות היו מפתיעות.

 

יש הטוענים שמבחינה מדעית אפשר לאכול כל דבר בזמן ההנקה, אבל אני זוכרת בוודאות (וגם שאלתי כמה מנוסות בדבר) שזה ממש לא נכון, לפחות לא בחודשים הראשונים, כאשר מערכת העיכול של התינוק מתרגלת לחיים חדשים. כרוב, כרובית, ברוקולי ושעועית רגילה, הגורמים גזים למבוגרים, נוטים גם לגרום גזים לרך הנולד.

(צילום: גטי אימג')

 

שתיית קפה או תה עם קפאין טוב רק לאלה שרוצים לילות ללא שינה, כי הקפאין (וכל דבר אחר) עובר דרך החלב לתינוק. נכון שנשים בהודו לא מונעות מעצמן אוכל חריף, אבל לא מומלץ לאכול מזון חריף בחודשים הראשונים של ההנקה ולאחר מכן, ואם כן, אז לנסות כמות קטנה ובהדרגה.

 

מה שבטוח הוא שאישה מניקה זקוקה ליותר קלוריות מאישה שאינה מניקה. לפחות 2.5 ליטר מים, אך לא יותר מדי (עודף שתיית מים יכול להשפיע על יצור החלב). מה שצריך לזכור הוא שכל מה שאת אוכלת, כולל הכימיקלים שיש במזון מעובד, ההורמונים שיש בעוף ובבשר ושאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות, יכולים להשאיר עקבות אצל התינוק. לאחרונה גילו מדענים בארה"ב שבן אדם ממוצע מסתובב עם שאריות של כ-140 כימיקלים בדם, שמגיעים ממזונות שונים, קוסמטיקה, זיהום סביבתי ותרופות מסוימות. מצד שני אכילת בשר ומוצרי חלב אורגניים מעלים את כמות חומצות השומן הטובות.

 

הגברת חלב במניקות

הרפואה האלטרנטיבית ממליצה על מספר מאכלים שעוזרים להגביר את החלב אצל נשים מניקות: תבלינים כמו מלח ים גומסיו (מלח שומשום), שמיר, בזיליקום, מיורן וקימל. גם שום עוזר, אבל לא להגזים.

 

שומנים בריאים כמו חמאה, גי (חמאה מזוככת מהמטבח ההודי או הצרפתי, אפשר לעשות לבד בקלות), שמן זית. יוגורט - כלומר, מקור לפרוביוטיקה; קווקאר - בדייסה, כתוספת למרק וכו';  ירקות ירוקים ונבטים מכל הסוגים.

 

מרק עוף ביתי (לא מאבקה), מבושל על אש קטנה עם העצמות במשך כמה שעות הוא תרופה סינית שמומלץ לאכול רק פעם בשבוע.  

 

מה מומלץ, ומה לא

  • להקפיד לאכול מספיק חלבונים. אמהות צמחוניות ואחרות יכולות לאכול קטניות "קלות", כמו מאש ועדשים וניתן להוסיף להם כוסברה יבשה, כמון או הל להקל על העיכול.
  • לאכול מקורות של ויטמין D ו/או לשהות 10 דקות בשמש, כי ויטמין D עוזר לגוף לספוג סידן.
  • להימנע מג'אנק פוד. במיוחד סוכר לבן , שומני טרנס, מזונות בטיגון עמוק. כמו כן, לא מומלץ לשתות משקאות תוססים (שיכולים גם ליצור גזים), ויש להימנע ממתיקים מלאכותיים בעליל.
  • כדאי למתן את כמות השום שאוכלים, אך יש דיעה שלאחר התקופה הרגישה אכילת שום בהדרגה תעזור לתינוק לאהוב שום באוכל.
  • אין לשתות אלכוהול אלא לעיתים רחוקות, ואז לאחר ההנקה.
  • עדיף לאכול במשך כל היום, במקום רק 3 ארוחות. אפשר לנשנש ירקות עם גבינת ריקוטה (המון סידן, מעט קלוריות), אגוזים ופירות למיניהם.
  • לאכול מזונות עשירים בויטמין B.9 שהוא חומצת פולית. חשוב בזמן ההריון וגם כשמניקים. אפשר למצוא באספרגוס, תירס ותרד, דגנים מלאים וקטניות בין היתר.
  • אם היולדת סובלת מעצירות, כדאי להקפיד לשתות מספיק ולאכול יותר מקורות של סיבים תזונתיים כמו שזיפים מיובשים. אין להגזים ורצוי לא לקחת תרופות משלשלות.
  • וגם: יש להתרחק מחומרים מזהמים כמו תרסיסים לטיהור אוויר, או הטבליות נגד יתושים.

 

"בדם חרירה" (חלב שקדים הודי)

מיד אחרי הלידה ובתקופת ההנקה רפואת האיור-וודא, ממליצות על חלב שקדים חם להגברת החלב. כמובן שאפשר פשוט להשרות שקדים במים רותחים, להוריד את הקליפה (עדיף על שקדים מולבנים מוכנים) ולטחון אותם עם תמרים, אך ההודים ממליצים דווקא על המשקה החם הזה (לא קשור למרק חרירה), להזנת האם והתינוק.

 

המרכיבים:

1 כף או יותר משחת שקדים (עשוי מ-1/2 כוס שקדים מולבנים טחונים עם 2 כפות מים)

1 כף קמח מלא

1 כוס חלב, עדיף אורגני

1 כפית סוכר, רצוי דמררה

1 כפית גי (חמאה מזוככת) או חמאה

2 כוסות מים

(צילום: רון שפאץ כהן)

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את הגי או חמאה למחבת על אש קטנה.
  2. מוסיפים את הקמח ומערבבים כ-5 דקות, עד שהוא ריחני ומתחיל להכהות.
  3. מוסיפים את החלב בהדרגה, תוך כדי טריפה במטרפת יד, כדי למנוע גושים.
  4. מוסיפים את משחת השקדים, מבשלים על אש קטנה כדקה, ושותים חם.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמיר
שמיר
צילום: ירון ברנר
דייסת קוואקר
דייסת קוואקר
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים