כמה דגים יש בים? עכשיו יודעים את התשובה
עשר שנים לקח ל-2,700 חוקרים ומדענים להשלים את הסקר התת-ימי הגדול בהיסטוריה. הניסיון למפות את כל היצורים החיים בים הניב ממצאים מדהימים על החיים בכדור הארץ, אך בה בעת מעריכים כי כ-750 אלף יצורים החיים בים טרם התגלו
טפח נוסף מהעולם המסתורי ששוכן במעמקים נחשף היום (ב') עם פרסום של הסקר הראשון של בעלי החיים הימיים - ניסיון לבצע מיפוי של כל היצורים החיים בים.
המחקר הבינלאומי בוצע על ידי 2,700 מדענים מ-670 מכוני מחקר ברחבי העולם שיצאו ל-540 משלחות. הוא נמשך כעשר שנים - כ-9,000 ימים של שהייה בים - במהלכם צפו החוקרים בכ-1,200 מינים שונים של בעלי חיים. המחיר היה כ-650 מיליון דולר.
עם סיומו של המחקר הענק מעריכים החוקרים כי בין הגלים חיים יותר ממיליון מיני יצורים שונים ומשונים, ושכ-75 אחוז מהם טרם התגלו למדע. כך למשל מצאו החוקרים כי ישנם בים 16,764 מיני דגים מוכרים למדע, אך ישנם כנראה כ-5,000 מינים שטרם התגלו.
אחד היצורים שהתגלו בים, שזכה לכינוי yeti crab (צילום: רויטרס)
יצור נוסף שמכונה squidworm (צילום: AFP)
- גלריות נוספות של צילומים וסרטונים - כאן
החוקרים הצליחו לזהות במהלך המחקר כ-6,000 יצורים ימיים הנחשבים חדשים למדע, ומצא גם לא מעט מינים שנחשבו נדירים אך התגלו לבסוף כנפוצים למדי. נתון מדהים נוסף שהתגלה הוא שכ-90 אחוז מהחיים בים הם מיקרוסקופיים.
מטרת המחקר הייתה לנסות ולמפות את החיים בים: מה חי בים בעבר, מי חי בים כיום ואילו יצורים יישארו בעתיד. הוא נועד, בין היתר, לאפשר מעקב אחר השינויים שיתרחשו בשנים הקרובות בשל ההשפעות השונות של האנושות והאקלים העולמי על הסביבה הימית.
"המחקר הזה מציג תמונה חסרת תקדים של מגוון ושפע של יצורים החיים בעולם המים - ממיקרובים זעירים ועד לוויתנים עצומים בגודלם, מהאזורים הקפואים ועד למים החמימים של החוג הטרופי, מהשוניות הרדודות ועד למעמקים", נכתב בהקדמה לדו"ח הממצאים.
סוסון ים דרקוני ששמו המדעי Phycodurus eques (צילום: AFP)
לובסטר זעיר עם צבת מאיימת מהמין genus Thaumastochelopsis (צילום: AFP)
"כל היצורים החיים מעל האדמה תלויים בחיים שמתחת למים. החיים בים אחראים לכמחצית מהחמצן בכדור הארץ, לנתח נכבד מהמזון ומווסתים את האקלים. כולנו למעשה אזרחי הים", אמר איאן פוינר, החוקר האוסטרלי שעמד בראש ועדת ההיגוי של המחקר.
כדי לבצע את התצפיות, השתמשו החוקרים בציוד טכנולוגי מתוחכם שכלל לווינים וחיישני קול ואור רגישים, המסוגלים לזהות תנועה בחושך השורר בעומקים של כ-10 ק"מ מתחת למים, ובתנאים קיצוניים של קור ולחץ.
"למרות שיש המון שאיננו יודעים עדיין - כמו למשל מה תפקידם של 750 אלף היצורים שטרם גילינו - אנחנו מצויידים כעת במידע רב יותר על החיים בכדור הארץ", הוסיף פוינר. עם זאת הוא הדגיש כי ישנם אזורים שהחוקרים לא הגיעו אליהם כלל - כ-20 אחוז מנפח האוקיינוסים - ושלגבי שאר האזורים קיים מידע מועט בלבד, ויידרשו עוד שנים של מחקר עד שיגלו את סודותיהם.