אם אין לחם, נאכל חומוס
הוא מחליף ביצים בקציצות ואפילו בחביתה, והוא תחליף מצוין לקמח החיטה בפסח ובכלל - הכירו את קמח החומוס שאורנה סמלסון מחזיקה באופן קבוע במטבח, עם 4 מתכונים שיוכיחו לכם למה אתם צריכים אותו גם
אני לא זוכרת מתי הכרתי לראשונה את קמח החומוס, אך מהרגע שבו נפגשנו במטבח, הוא הפך לרכיב קבוע במזווה שלי. זהו קמח קל לשימוש, הסופח נוזלים היטב ונותן טעם אחר - אם כי לאו דווקא טעם החומוס המוכר. ניתן להכין ממנו קציצות מהירות או "חביתה" טבעונית (ללא ביצים) מעולה. קמח החומוס עשיר בחלבון, באומגה 6 ובוויטמינים מקבוצה B ולכן מזין ביותר - דרך נוספת לצרוך קטניות יום-יום. ניתן להשיגו בחנויות המתמחות במוצרים מהודו ומהמזרח הרחוק, בבתי טבע או בחלק מחנויות התבלינים.
קמח חומוס (צילום: ירון ברנר)
"חביתת" חומוס
את ה"חביתה" הזאת אימצתי קרוב לצלחתי. בכל בוקר שמתחשק לי להתפנק בארוחת בוקר גדולה, אני מכינה אותה. זוהי ארוחת בוקר נפלאה, מלאה בחלבון ומשביעה ביותר
המרכיבים (לחביתה אחת):
3 כפות קמח חומוס
10 כפות מים
1/2 בצל קצוץ
1 כף שמרי בירה - לא חובה, אך מומלץ ביותר: משדרג את החביתה בטעם דומה לגבינה צהובה
1/2 כפית חוויאג' למרק
1/2 כפית כמון
1/2 כפית מלח
חופן עשבי תיבול קצוצים - מי שלא אוהב, לא חייב
1 כף שמן זית
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב בקערה את קמח החומוס והמים, עד שאין גושים וכל הקמח נמס היטב.
- מוסיפים לקערה את הירקות והתבלינים.
- מחממים את שמן הזית במחבת (רצוי קרמית).
- שופכים את התערובת למחבת, ממתינים שהיא תתקשה (כ-5 דקות) והופכים ל-3 דקות נוספות.
הצעת גיוון:
- המתכון שלפניכם הוא המתכון הבסיסי. ניתן לשדרג עם קישוא מגורר, פטריות קצוצות גס ובעצם כל ירק שאוהבים בחביתה.
קציצות חומוס וירקות אפויות
קמח החומוס מעולה לקציצות, מכיוון שהוא סופח נוזלים ומדביק את התערובת (תחליף בריא לביצים). הקציצות הללו קלות מאוד להכנה וילדים מאוד אוהבים אותם
1 בצל יבש
2 גזרים
2 קישואים
2 כוסות קמח חומוס
3 כפות זרעי פשתן טחונים
1/2 כפית חויאג' למרק
1/2 כפית כמון
1/2 כף מלח
אופן ההכנה:
- טוחנים את הירקות במעבד מזון או מגררים היטב בפומפייה.
- מוסיפים את יתר הרכיבים לירקות ומערבבים היטב.
- משמנים תבנית אפייה, ובידיים משומנות קלות יוצרים קציצות מהתערובת.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 175 מעלותת למשך 15 דקות.
- הופכים את הקציצות ואופים כ-15 דקות - יש לשים לב לא לאפות יתר על המידה, על מנת שהקציצות לא יתייבשו.
קציצות חומוס וירקות אפויות (צילום: ירון ברנר)
מאפים אישיים מקמח חומוס עם פטריות וטופו
המאפים הנפלאים הללו מצוינים לאירוח. התחתית יוצאת תפוחה, אוורירית וצהובה, מזכירה במראה קרם ברולה.יחד עם ה-topping של הפטריות עם הטופו, זה פשוט שילוב מנצח
המרכיבים (ל-12 יחידות):
לתחתית:
125 גרם קמח חומוס
3/4 כוס חלב סויה
3/4 כוס מים
1/4 כפית מלח
למילוי:
1/2 בצל קצוץ
חבילת פטריות יער קצוצות דק
100 גרם טופו ביתי או 100 גרם טופו קנוי עם חצי כפית מלח וכפית לימון
1/2 כף שמרי בירה
1/2 כוס חלב סויה
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל מרכיבי התחתית ומשאירים לנוח כשעתיים.
- שמים בתבנית מאפינס שכבה מתערובת התחתית (כחצי מגובה המאפינס) ואופים כ-25 דקות בחום גבוה של 220 מעלות, עד להשחמה.
- מחממים במחבת שמן זית, מוסיפים בצל ומערבבים עד להשחמה.
- מועכים את הטופו עם מזלג עד שהוא נהפך פירורי ולא גוש.
- מוסיפים למחבת את הפטריות והטופו, ומערבבים כ-2 דקות.
- מוסיפים למחבת חלב סויה ושמרי בירה ומערבבים עד לקבלת מרקם סמיך.
- שמים כף מילוי על כל מאפין ואופים כ-10 דקות נוספות בחום בינוני של 175 מעלות, עד שהמאפה מקבל צבע מעט שחמחם. אוכלים חם!
מאפים אישיים מקמח חומוס עם פטריות וטופו (צילום: ירון ברנר)
לחמניות חומוס
את הלחמניות הללו אפיתי בפסח והן היו הצלחה אמיתית בארוחת החג. בגרסת השמרים הן גם תחליף טוב ללחמניות לחולי צליאק (במקרה זה יש לוודא כי קמח החומוס לא מכיל שאריות קמח חיטה)
המרכיבים (ל-15 לחמניות):
1/2 קילו קמח חומוס
150 גרם שאור - מתכון בהמשך, או 30 גרם שמרים יבשים
2 כפיות מלח
1 כפית סוכר
1 כוס מים
5 כפות שמן זית
שומשום, זרעי פשתן
אופן ההכנה:
- גרסת השמרים: ממיסים את השמרים במעט מים חמימים, עד שנוצרות בועות.
- מערבבים את כל המרכיבים יחד ומניחים להתפחה ראשונית כשעה וחצי-שעתיים.
- יוצרים לחמניות, מושחים בשמן זית ומפזרים מעליהן שומשום וזרעי פשתן.
- מכסים במגבת לחה ומניחים להתפחה שנייה - כשעה.
- מכניסים לתנור ואופים בחום המירבי (220 מעלות) כ-15-20 דקות, עד שהלחמניות זהובות.
אופן ההכנה:
- גרסת השאור: שאור הוא בעצם שמרים טבעיים, המתפתחים מקמח בלבד ללא חומרי התפחה. ישנם מתכונים רבים להכנת שאור ברשת (למשל זה). מצאו אחד שעובד עבורכם.
- שאור בסיסי: מערבבים כוס קמח מלא וכוס מים היטב. לאחר 24 שעות מערבבים שוב. לאחר 24 שעות נוספות מערבבים שוב. אם יש בועות - השאור מוכן. אם לא - לערבב ושוב להשאיר ל-24 שעות.
- את השאור מכינים פעם אחת ולאחר מכן אין צרך להכינו שנית, אלא רק להאכילו בקמח ומים (המתינו עד שמופיעות בועות והחזירו למקרר) כשמוציאים ממנו עיסה לאפייה.
כשהשאור מוכן, יש לבצע את הצעדים הבאים:
- בערב הקודם להכנה, מערבבים היטב את כל החומרים להתפחה ראשונה ומשאירים מכוסה במגבת לחה ללילה.
- בבוקר ההכנה, יוצרים לחמניות, מושחים מעליהן שמן זית ומפזרים מעל שומשום וזרעי פשתן.
- מכסים במגבת לחה ומניחים להתפחה שנייה - כשעתיים
- מכניסים לתנור ואופים בחום המירבי (220 מעלות) כ-15-20 דקות, עד שהלחמניות זהובות.
לחמניות חומוס (צילום: ירון ברנר)
- באדיבות אהימסה - מטבח טבעוני בריאותי
- בשיתוף אתר הצמחונות הישראלי