הסיוט: המוסלמים יעצרו את הגז המצרי לשנה
האירועים במצרים אינם משפיעים על אספקת הגז לישראל, והיא נמשכת כסדרה. גם משטר חילוני אחר במקום מובארק לא צפוי לוותר על הכנסות הייצוא לישראל, אך בתרחיש קיצון של הפיכה איסלאמית, עלול להיווצר חלון של שנה ב-2013, בין אזילת הגז בים תטיס להפעלת תמר, בו המשק יעבור לשימוש בסולר
אספקת הגז ממצרים לישראל נמשכת כסדרה למרות האירועים במדינה השכנה . כך עולה מבדיקת ynet. עד כה לא הועברה ממצרים וממשלת ישראל שום הודעה על פגיעה או חשש לפגיעה באספקה, למרות האירועים ולמרות שצינור הגז המוביל ממצרים לישראל עובר באזורים בצפון סיני שבהם התרחשו מהומות. יש לציין שמצרים מספקת גז גם לירדן ולסוריה, וגם גז מוזל במיכליות לאירופה, וגם אספקת הגז לשאר המדינות מתקיימת כסדרה.
מצרים על סף הפיכה - כותרות אחרונות ב-ynet:
- מהומות במצרים: כל הדיווחים, הכתבות והתמונות
- הערכת מצב בישראל: לאירועים פוטנציאל נפיץ
- הבורסה בריאד נפלה; חשש מאפקט דומינו
- עדכונים שוטפים גם בפייסבוק של ynet
מתקני הגז כמו מתקנים אסטרטגיים אחרים במצרים מאובטחים היטב, ונמצאים הרחק מאזורים המהומות. גם במקרה של פגיעה זמנית במתקנים, לחברת החשמל יש רזרבות גז לטווח הקצר שיחליפו את האספקה המצרית עד לתיקון המתקנים.
אם אספקת הגז המצרי תימשך כסדרה, מאגר ים תטיס יאזל רק ב-2014. התכנית של חברת החשמל ושל היזמים הפרטיים היא לרכוש החל מ-2014 תמהיל של גז ממצרים וכן ממאגר תמר שבשליטת חברת נובל האמריקנית ויצחק תשובה הישראלי.
ייבוא הגז ממצרים הוא חלק מחבילה שלמה של הטבות שהמשטר המצרי מקבל מיחסיו הכלכליים עם ישראל הכוללת גם את הסכם ה-Qiz שנחתם, כמו הסכם הגז, ב-2005 ומחייב חברות מצריות לרכוש ציוד מחברות ישראליות כתנאי למכירה פטורה ממכס של תוצרת לארה"ב. מצרים מרוויחה מהסכם ה-Qiz כ-2 מיליארד דולר בשנה, ותרוויח בשנים הקרובות כמיליארד דולר בשנה ממכירת הגז לישראל.
עבור המשק המצרי העני מדובר בכסף גדול, ולכן ההערכה הרווחת בקרב כל בכירי משק האנרגיה, שכל שלטון חילוני במצרים ימשיך לספק גז לישראל - בין אם מדובר ביורשיו של מובארק, במוחמד אל ברדעי, או בכל גורם אחר שעשוי לצוץ במדינה מתוך המהומות פרט לאחים המוסלמים.
אם הספקים יהפכו למונופול - המחיר יעלה
התרחיש הקיצוני ביותר מבחינתו של משק האנרגיה הישראלי הוא, איפוא, משטר איסלאמי במצרים, שפירושו הפסקת אספקת הגז. במקרה כזה ייאלצו חברת החשמל והיזמים הפרטיים לרכוש את הגז שתכננו לרכוש ממצרים - מחברות ישראליות ובעיקר מיצחק תשובה. יש לציין כי מדובר בתרחיש קיצון, ובמקרה של השתלטות איסלאמית על מצרים - סוגיית הגז תהיה הצרה היותר קטנה של מדינת ישראל.
במידה ותיפסק האספקה המצרית, הגז בים תטיס ינוצל מהר יותר ויספיק רק עד שנת 2012, והמשמעות היא שבשנת 2013 המשק הישראלי יצטרך לחזור ולתפקד בלוא אספקה של גז טבעי, למשך כשנה, עד לתחילת אספקת הגז מקידוח תמר הצפויה בשנת 2014.
תחנות הכוח של חברת החשמל והתחנות הפרטיות המתוכננות ערוכות להפסקות באספקת הגז, כיוון שמדובר במחז"מים - תחנות מחזור משולב - שמסוגלות לעבור הסבה להפעלה בסולר במקרה הצורך. הבעיה היא שהסולר הוא יקר בהרבה מהגז והשימוש בו גורם לנזק סביבתי. בנוסף לכך, המעבר מגז לסולר אורך זמן.
תסריט האימים הזה אינו קשור לעבודות הפיתוח של מאגר תמר ולוויכוח בין היזמים למדינה על המסים שהמדינה גובה מהם, כיוון שבכל מקרה תמר אמור להתחיל לספק גז בשנת 2014 וכמות הגז שבו מספיקה לישראל לשנים רבות, גם בהעדר הגז המצרי. חברות הגז השמיעו איומים לפיהם אם המיסוי על הגז יעלה הן יעכבו את פיתוח תמר, אך המלצות ועדת ששינסקי קובעות שהמיסוי על תמר יהיה נמוך יותר אם הוא יתחיל לספק גז כבר בשנת 2014 כך שלחברות לא כדאי לממש את איומיהן.
העדרו של הגז הטבעי יפגע במשק בכל זאת. זאת, כיוון שאם ספקי הגז הישראליים יהיו מונופול, הם עלולים לנהוג כמונופולים ולהעלות את המחירים מעבר למקובל בשוק.
חברת החשמל, קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, וחברת OPC של האחים עופר המתכננת להקים תחנת כוח פרטית, סירבו להגיב לידיעה. יוסי מימן, נשיא קבוצת מרחב השותפה בחברת EMG שמייצאת גז ממצרים לישראל, אמר בתגובה כי
יצוא הגז ממצרים נמשך כסדרו ומהווה מקור הכנסה חשוב למצרים. "אין ספק כי האינטרסים האסטרטגיים והאינטרסים הכלכליים של מצרים אינם משתנים כתוצאה מהאירועים פנימיים", אמר מימן.