שתף קטע נבחר

 

"ירדן לאבו מאזן: שקול מחדש את יוזמת ספטמבר"

עיתון סעודי דיווח שעמאן המליצה לרשות לשקול שוב את הבקשה מהאו"ם להכיר במדינה, מחשש לאבדן זכות השיבה. אבו מאזן לא השיב בחיוב, אף שקיבל ממשפטנים הערכה דומה. ברמאללה שוקלים שדרוג מעמד במקום הכרה, ישראל מזהירה: "זה תרגיל"

האם נוצר הסדק הראשון באחדות הערבית סביב יוזמת ספטמבר? העיתון הסעודי "אל-מדינה" דיווח אתמול (יום ג') כי ירדן פנתה ליושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, וביקשה ממנו לשקול מחדש את תוכניתו לפנות לעצרת הכללית של האו"ם, בבקשה שזו תכיר במדינה פלסטינית ותקבל אותה כחברה מלאה בארגון. לפי הדיווח, ירדן הסבירה כי המהלך מסוכן, משום שהוא עלול לגרום לפלסטינים לאבד את זכות השיבה שלה הם טוענים.

 

ספטמבר כה פה - עדכונים אחרונים:

 

העיתון הסעודי דיווח כי הירדנים הגדירו את פנייתם לאבו מאזן "עצה", וכי המסר הזה הועבר לפלסטינים בכמה ערוצים ערביים. עם זאת, טענו הסעודים, הרשות הפלסטינית התעלמה מה"עצה" הירדנית, והדגישה כי היא דבקה בתוכניתו לפנות לאו"ם.

 

אבו מאזן לצד אובמה. וושינגטון תצביע נגד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן לצד אובמה. וושינגטון תצביע נגד(צילום: רויטרס)

 

הרשות הפלסטינית מקדמת זה כמה חודשים את יוזמת ספטמבר, שבמסגרתה היא מקווה לנצל את כינוס העצרת הכללית של האו"ם בחודש הבא כדי לבקש באופן חד-צדדי מהאו"ם להכיר בה כמדינה. במסגרת תהליך השלום והמחויבויות לארה"ב וישראל, אמורים היו הפלסטינים לבקש הכרה במדינתם רק אחרי שיגיעו להסדר עם ישראל במשא ומתן, ולכן המהלך הזה מעורר גם את זעמה של וושינגטון, שכבר הודיעה שתצביע נגד.

 

אף שלאחרונה דווח כי אבו מאזן רוצה "לרדת מהעץ" ולסגת מעט מהמהלך, הפלסטינים מתעקשים כי הם ימשיכו בתוכניתם, ויגישו את הבקשה להכרה. אם יעשו כן, צפוי להם רוב מוחץ בעצרת הכללית של האו"ם, כיוון שהיא נשלטת על-ידי מדינות העולם השלישי, בהן מדינות ערביות ומוסלמיות. עם זאת, החלטות של העצרת הכללית הן הצהרתיות בלבד, וכדי להתקבל כחברה מלאה לאו"ם - הפלסטינים יזדקקו לאישור מועצת הביטחון, שם לארה"ב יש זכות וטו.

 

סיכון זכות השיבה: הפלסטינים לא מתרגשים

אף שלישראל אין כל סיכוי למנוע מהעצרת הכללית של האו"ם להכיר במדינה פלסטינית, היא משקיעה מאמצים נמרצים בניסיון לגייס "רוב מוסרי" של מדינות חשובות שיצביעו נגד המהלך, וכך יפגעו בלגיטימיות שלו. לשם כך רוצים בירושלים לגייס את קולן של מדינות כמו בריטניה, צרפת, גרמניה וספרד, ולהגיע בסך הכל לכ-30 מתנגדות.

 

שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור. יהיה "רוב מוסרי"? (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור. יהיה "רוב מוסרי"?(צילום: שחר עזרן)

 

הירדנים הם לא היחידים שחוששים לעתידה של "זכות השיבה". הרשות הפלסטינית עצמה נועצה בחודשים האחרונים בכמה מומחים בעלי שם בתחום המשפט, כדי להבין לעומק את ההשלכות המשפטיות של הכרה במדינה פלסטינית מצד העצרת הכללית. אחד המומחים, פרופ' גאי גודווין גיל מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, קבע כי הרשות מסכנת את זכות השיבה אם תבקש הכרה מהאו"ם ותהפוך למדינה עצמאית, שבה יכולים להשתכן אותם פליטים.

 

עם זאת, גורמים פלסטינים שונים סירבו להתרגש מחוות הדעת השלילית מבחינתם. בשיחה עם ynet הם הדגישו כי יש בידיהם הערכות נוספות, של מומחים אחרים, לפיהן הפליטים הפלסטינים לא עלולים לאבד את זכות השיבה במסגרת הפנייה לאו"ם.

 

עבדאללה מלך ירדן בכינוס העצרת הכללית אשתקד (צילום: AP) (צילום: AP)
עבדאללה מלך ירדן בכינוס העצרת הכללית אשתקד(צילום: AP)

 

לאחרונה דווח ב-ynet על כך שהפלסטינים מנסים להגיע לעסקת חבילה עם האיחוד האירופי, שבמסגרתה הם יסתפקו בבקשה מהאו"ם לשדרג את מעמדם ממשקיפים, מבלי שיכיר בהם כמדינה של ממש. ממעמד כזה נהנית כיום למשל קריית הוותיקן. בתמורה, האיחוד האירופי ייתן לפלסטינים תמריצים, אולי גם כלכליים.

 

ישראל: זו לא פשרה, הם יתבעו אותנו

אלא של-ynet נודע כי בישראל מתייחסים יותר ויותר אל היוזמה הפלסטינית החדשה כאל תרגיל. בימים האחרונים העביר משרד החוץ לנציגויות באירופה - כולל במדינות שנכללות ברשימת "הרוב המוסרי" - מברק, שבו נכתב כי הפלסטינים מתכננים להציג את המהלך של "שדרוג מעמד" והפיכתם ל"מדינה שאינה חברה באו"ם" כפשרה. במברק נכתב כי יש להבהיר למדינות שבהן נמצאות הנציגויות האלה שמדובר באחיזת עיניים.

 

מועצת הביטחון. בלי אישור שלה, אין חברות מלאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון. בלי אישור שלה, אין חברות מלאה(צילום: AFP)

 

במשרד החוץ קבעו במברק כי הפלסטינים ינסו להציג את נסיגתם מפנייה למועצת הביטחון ולהכרה במדינה באופן רשמי בעצרת הכללית כ"פשרה", שתביא לכך שמדינות אירופה המתנדנדות, שנוטות להימנע בהצבעה, יתמכו בהצעה הפלסטינית. "הם ינסו לצייר זאת כאילו הם ויתרו, אבל למעשה יש לזה אותה המשמעות", הסבירו דיפלומטים.

 

במברק הסבירו אנשי משרד החוץ כי גם בקשה לשדרוג מעמד תאפשר לפלסטינים להיות בפועל חברים מלאים באו"ם, ולהצטרף לכל מוסדותיו וארגוניו, ובראשם בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC). דבר כזה יאפשר להם להגיש תביעות נגד בכירים ישראלים ואנשי צבא. המברק הזה נשלח גם על רגע התקרבות "מפגש גימיניש" - מסגרת בלתי פורמלית שבה

נפגשים שרי החוץ האירופים בסוף השבוע הקרוב. בישראל מייחסים למפגש הזה חשיבות רבה לקראת ספטמבר.

 

בינתיים, בארה"ב ממשיכים גורמים רפובליקנים לאיים על הפלסטינים בסנקציות כלכליות אם יממשו את יוזמת ספטמבר. אחרי שכבר הגישו בקשות לקונגרס ולסנאט להפסיק את הסיוע לפלסטינים אם יפנו לאו"ם, הערב הלכה יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, אליאנה רוס-ליטנאן, צעד נוסף קדימה, וביקשה מהקונגרס למנוע כל סיוע כספי אמריקני גם לגופים באו"ם המסייעים לקדם את הבקשה הפלסטינית להכרה מהארגון. עם זאת, ממשל אובמה אינו שש להיענות לבקשה.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבדאללה מלך ירדן. מסרים דרך ערוצים ערביים
צילום: AFP
אבו מאזן. לא נבהל
צילום: AFP
מומלצים