האישום: חיילים העבירו מודיעין למתפרעי החטמ"ר
לפי האישום, 5 פעילי ימין שעמדו מאחורי ההתפרעות בבסיס חטיבת אפרים בחודש שעבר בגלל הכוונה לפנות מאחז, פעלו כגוף מודיעין לכל דבר: הם הקימו חמ"ל מאחזים, החזיקו תצלומי אוויר, הכינו דו"חות וקיבלו מידע מחיילים בסדיר בתוך הבסיסים
הם אספו מודיעין, קיימו ישיבות, פתחו "קו חם" לדיווח על תנועת כוחות, ולא התביישו לחלץ מידע נגד צה"ל גם מתוך הבסיסים עצמם. הבוקר - מעשיהם נחשפים במלואם. כתב אישום הוגש היום (א') נגד חמישה פעילי ימין שעמדו לכאורה מאחורי ההתפרעות בחטמ"ר אפרים בחודש שעבר, כחלק מהניסיון לסכל פינוי מאחזים. באישום נכתב כי חיילים בשירות סדיר העבירו להם מודיעין, אבל טרם נעצרו חיילים בפרשה, שנחקרת במשותף על ידי משטרת מחוז ש"י והמשטרה הצבאית.
לקריאת כתב האישום נגד החמישה - לחצו כאן
חמשת הנאשמים - עקיבא הכהן, בן 27 מיצהר, אלעד מאיר, בן 36 מיצהר, אפרים חייקין, בן 20 מירושלים, מאיר אטינגר, בן 20 מירושלים ודוד אליהו, בן 19 מירושלים - נאשמים באיסוף מידע בעל ערך צבאי, דיווחים על תנועות הצבא באזור יהודה ושומרון, קשירת קשר להתפרעות, כניסה למקום צבאי והכשלת עובד ציבור. עם זאת, בכתב האישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים לא מיוחסת להם עבירה של ריגול.
החמישה מואשמים באחריות ישירה להתפרעות בחטמ"ר אפרים, ולפי הפרקליטות, במשך תקופה ארוכה הם תכננו כיצד לסכל
פינוי מאחזים בשומרון, לרבות באמצעות כניסה לבסיסים ועימות עם חיילי צה"ל. במשרד המשפטים הדגישו כי כתב האישום נגדם הוגש תוך מעורבות של הדרגים הבכירים ביותר במשרד, ולאחר ישיבה בראשות היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. הפרקליטות ביקשה גם להאריך את מעצרם של הנאשמים עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם.
בכתב האישום נכתב כי המדינה התכוונה לפנות את מאחז מצפה יצהר בלילה שבין 12 ל-13 בדצמבר האחרון, אולם הדבר נמנע בשל התפרעות פעילי הימין. לפי כתב האישום, "החל ממועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, בשנת 2011, קשרו הנאשמים קשר לסכל באמצעים בלתי חוקיים ביצוע פינוי מאחזים באזור יהודה ושומרון שהממשלה תחליט לפנותם".
לפי האישום, ביוני השנה פנה מאיר לחייקין, וביקש ממנו לתפעל מוקד טלפוני לדיווחים על כל תנועה "חשודה" של כוחות צה"ל והמשטרה ביהודה ושומרון ועל כוונותיהם לפנות מבנים ומאחזים. השניים העבירו דיווחים בנושא לאחרים, וקראו להם להגיע למקומות פינוי מיועדים. בהמשך החליטו הנאשמים להפעיל "חמ"ל מאחזים", כפי שכינו זאת, ורכשו טלפון סלולרי שאת מספרו הפיצו כדי שאנשים ידווחו על תנועות הצבא והמשטרה ועל כל מידע הקשור לפינוי מאחזים.
"מדברים עם השומר ונכנסים בבת אחת"
הנאשמים, כך נכתב, קיבלו דיווחים מאנשים ששימשו כתצפיתנים, עוקבים וסיירים. חלק מהדיווחים, נטען, התבסס על מידע שמסרו חיילים בשירות פעיל, מתוך בסיסי הצבא. הדיווחים כללו בין היתר מידע על פריסת כוחות צבא, החלפת סדרי כוחות בתעסוקה מבצעית, התנהלות מבצעית של הכוחות בשטח ומספרי יחידות וגדודים הפרוסים במרחב. הדיווחים הועברו באמצעות מסרונים ושיחות. הנאשמים החזיקו בדירה גם עזרים מודיעיניים כמו תצלומי אוויר שסיווגם סודי ושכוללים קודים ומיפוי גאוגרפי של אזורים שונים במרחב אוגדת איו"ש.
בכתב האישום נטען כי הנאשמים תכננו לסכל את פינוי המאחזים, בין השאר על-ידי התפרעות וכניסה למקום צבאי. ברשותם
נתפס בין השאר מסמך "סיכום ישיבה" מאוקטובר, שבו הוצע לקיים צעדה של 300 איש בבסיס. "מדברים עם השומר, בבת אחת נכנסים, רוקדים, מחלקים פליירים", נכתב שם. במסמך אחר, שנוסח בנובמבר, נכתב: "לא לחכות ליום פקודה לא רק בהפגנות מראש. אלא גם בהקדמת החיכוך בפועל... חותרים לניצחון, כלומר להביא למצב שבו השלטון אינו מסוגל להעביר פינוי מאחזים". ברשותם נמצאו מסמכים נוספים שבהם רעיונות ותוכניות ליצירת חיכוך עם הצבא ועם פלסטינים.
לפי הפרקליטות, ב-11 בדצמבר נודע לנאשמים על תזוזת כוחות של צה"ל לאזור השומרון ועל כך שיש כוונה לפנות מאחז. החל מאותו יום ועד למעצרם ב-14 בדצמבר, כך נכתב, הפעילו הנאשמים את חמ"ל המאחזים שלהם באופן מוגבר כדי לסכל את הפינוי. הם קיבלו מידע מכ-30 מקורות, חלקם חיילים בשירות פעיל, לרבות על השעות שבהן תכנן הצבא להגיע למאחז ולפנותו. בהסתמך על המידע הזה הם הכינו מסמכים שאותם כינו "דו"חות מודיעין", ושכללו את שעת הדיווח, שם המדווח ותוכן הדיווח. הדו"חות הוקלדו למחשב והועברו בין הנאשמים.
לפי האישום, ב-12 בדצמבר בערב ארגנו הנאשמים אוטובוס ובו פעילים. האוטובוס יצא ב-21:00 משכונת קריית משה
בירושלים ליצהר, והנאשמים הורו לאנשים להגיע גם לאזור רמת גלעד, שם חשבו שיתבצע פינוי. לפי הפרקליטות, האוטובוס התעכב ביצהר כחצי שעה, המשיך לקדומים, והוריד את האנשים בתחנת דלק סמוכה לבסיס חטמ"ר אפרים בקדום.
בסביבות 23:30 הגיעו עשרות אנשים, בהם יושבי האוטובוס, לשער הכניסה לבסיס, פרצו לבסיס, והחלו להתפרע. בכתב האישום צוין כי במהלך ההתפרעות נפצע הסמח"ט במצחו ונגרם נזק לכלי רכב צבאיים. המתפרעים חסמו את כביש הגישה לבסיס באבנים גדולות וצמיגים בוערים, ובמקביל ברמת גלעד יידו מתפרעים אבנים על כלי רכב צבאיים, בהם זה של מפקד חטמ"ר אפרים. הם תקפו באבנים גם כלי רכב פלסטיניים.