יוזמת בנט: סיפוח 60% מהשטח, 2% מהפלסטינים
החלת ריבונות ישראלית באופן חד צדדי על שטחי C, מתן תעודות זהות כחולות לרבבות מתושבי הגדה והעברת עזה למצרים - זה רק חלק ממסמך העקרונות של מי שהיה עד לאחרונה מנכ"ל מועצת יש"ע. "הסיפור של מדינה פלסטינית הולך ומתמסמס"
שנתיים בתפקיד מנכ"ל מועצת יש"ע ואינספור ויכוחים פוליטיים סביב שאלת שתי מדינות לשני עמים, הובילו בשנה האחרונה את נפתלי בנט לגבש תוכנית מדינית חדשה להתמודדות עם הסוגיה שגם בעולם לא מכירים הרבה מורכבות ממנה. בעקבות הקיפאון בתהליך המדיני, הפערים התפיסתיים ופערי האמון המרחיקים את הסדר הקבע בין ישראל לפלסטינים, הוא ניסח מסמך עקרונות עם נגיעה בסוגיות הרגישות ביותר.
בנט נפגש עם עשרות מומחים בתחומי צבא, מדינה וביטחון וגיבש את מה שמכונה "תוכנית ההרגעה". לא מדובר בפתרון קבע או בשאלה של ימין או שמאל, הוא מסביר. התוכנית של בנט היא "אקמול" לפרק זמן ארוך והיא מבקשת לייצר בעיקר שקט תעשייתי, פתרון להתמודדות עם הלחץ הבינלאומי ושמירה קפדנית על העקרונות "הקריטיים" לישראל.
העיקרון הראשון בתוכנית מתייחס להחלת הריבונות הישראלית על השטחים הישראלים ביהודה ושומרון, כלומר שטחי C, באופן חד צדדי. "ישראל תיטול יוזמה עצמאית ותבצר את האינטרסים החיוניים שלה", הסביר בנט. "ביטחון לגוש דן ולירושלים ושמירה על ההתיישבות וריבונות באתרי מורשת ישראל".
"העולם יתרגל עם השנים"
בנט מכיר את הרגישות הקיימת ביישום עיקרון שכזה וכותב בתוכניתו: "העולם לא יכיר בריבונותנו שם, כפי שאינו מכיר בריבונותנו בכותל המערבי, בשכונות רמות וגילה שבירושלים וגם ברמת הגולן. לא נורא. הוא יתרגל עם השנים". על פי התוכנית, השטחים שיסופחו יצרו רצף טריטוריאלי ישראלי ויכללו גם את בקעת הירדן, ים המלח, אריאל, מעלה אדומים וההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון. כך, לדבריו, ייהנו תושבי ירושלים, תל-אביב ויתר ערי גוש דן מביטחון מול האיומים המגיעים ממזרח.
העיקרון הבא בתוכניתו מדבר על "אזרוח" מלא של 50 אלף פלסטינים המתגוררים בשטחים שיסופחו. "כך נשמוט לחלוטין את הקרקע מתחת לטיעון האפרטהייד", הוא הסביר. "בשטחי C חיים 350 אלף יהודים ורק 50 אלף ערבים. הם יהפכו לאזרחים ישראלים לכל דבר. כמוני וכמוכם. על פי מתווה זה אף ערבי ואף יהודי לא מגורש מביתו".
נקודה נוספת נוגעת לאוטונומיה מלאה ורצף תחבורתי בשטחים שבשליטת הרשות הפלסטינית. "ערבי יוכל להגיע מכל נקודה לכל נקודה ביהודה ושומרון ללא מחסומים וחיילים", כתב בנט. המכשול אמנם גדול בעיקר בשל עניין תקציבי, אך הוא סבור כי "בהשקעה חד-פעמית של מאות מיליוני דולרים ניתן להגיע לכך".
בנט מתנגד נחרצות לעקרון השיבה, אף על פי שגם נתניהו הביע למעשה הסכמה לקליטת פליטים בשטחי המדינה הפלסטינית. לפי התוכנית, אף פליט מארצות ערב לא ייכנס לשטח יהודה ושומרון. בנט מציע גם בתוכניתו מטרייה ביטחונית ישראלית מלאה על כל הגדה המערבית, וגורס שזהו תנאי להצלחת התוכנית, בין היתר כיוון שייווצר מה שהוא מכנה "שקט בשטח".
השקט, לדברי בנט, מושג רק מפני שצה"ל הוא השולט העליון ביהודה ושומרון. אם צה"ל ייצא, הוא סבור, החמאס ייכנס: "כך קרה בעזה עם החמאס, ובדרום לבנון עם
החיזבאללה". לצד זה, מציעה התוכנית לקבוע ניתוק מוחלט בין עזה לגדה על מנת שלא "להזרים את צרותיה של עזה ליהודה ושומרון השקטה". בנוסף, בנט מציע שעזה תסופח בהדרגה למצרים, מה שלדבריו כבר קורה. "אל לנו לקחת אחריות על עזה. גירשנו בכוח 8,000 ישראלים מבתיהם בגוש קטיף, יצאנו עד הסנטימטר האחרון ובתמורה קמה מדינת חמאס. עכשיו צריך להעביר את הנטל למצרים".
לדברי בנט, פוליטיקאים ואנשי ביטחון שנחשפו לתוכנית משבחים אותה. עכשיו, הוא אמר, נשאר לראות אם משהו מאלה גם יתורגם לפרקטיקה. "במהלך השנתיים האחרונות, בהן שימשתי מנכ"ל מועצת יש"ע, הבנתי שאנחנו מצויים בתקופה מעניינת. הסיפור של מדינה פלסטינית הולך ומתמסמס וזה כבר לא שאלה של ימין או שמאל, אלא מציאות אמפירית בשטח. אף אחד כבר לא רואה את זה קורה. לכן צריכה להימצא גם נוסחה אחרת".
Read this article in English