שתף קטע נבחר
 
צילום: ענר גרין

טז'יקוס ורשיקאס: משלוח מנות ספרדי לפורים

משלוחי המנות היפים והמרגשים ביותר הם אלו שמכינים בבית: מתילדה כהן סראנו מתגעגעת בעברית ובלדינו לצלחת המתוקים שהייתה מכינה אמה דיאנה מדי פורים. מתכונים וסיפורים על טזי'קוס דה מאסאפן, רשיקאס ושאמליה

זכרון חג הפורים שלי קשור למנהג משלוחי המנות שהיינו נוהגים לשלוח איש לרעהו בקהילה היהודית שבמילאנו, מנהג שהיה מגובה בשני פתגמים יפים בלדינו. הראשון, "כששולחים צלחות – מקבלים בחזרה קערות " (Ande van platikos, aboltan chanakitas), מעודד את משלוח המנות בחג, שכן מי ששולח צלחת - צפוי לקבל בחזרה קערה עמוקה ונדיבה.

 

עוד בערוץ האוכל:

אוכלת סרטים: משלוח המנות התוניסאי של סבתא עליזה

מבדק אוזני ההמן הגדול: בוחרים את האוזניים המצטיינות

לכל מתכוני הפורים של ערוץ האוכל

 

את המשלוח היו שולחים ביום הפורים בדיוק.

 

משלוח במועד מאוחר יותר היה הופך את המחווה ל-"משלוח מנות אחרי פורים" (Después de Purim platikos).

 

פתגם המזכיר לשומעיו באופן הומוריסטי (בדומה לפתגם העברי "עבר זמנו - בטל קורבנו"), כי חשוב לעשות את הדברים במועדם, שכן כאשר עובר זמנם - הם מאבדים את ערכם ואת משמעותם.

 

אמא של מתילדה הייתה שולחת אותם בצלחת. משלוח מנות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אמא של מתילדה הייתה שולחת אותם בצלחת. משלוח מנות(צילום: shutterstock)

 

בימי ילדותי, היתה אימי נוהגת לשלוח את משלוחי המנות בצלחות קטנות. במשלוחיה לא היו סוכריות ושוקולדות ובמקום ממתקים קנויים, היא הייתה ממלאת את המשלוחים בכל טוב ממעשה ידיה: מאפים וממתקים מתוצרת בית, כשהכל נעשה ביסודיות ועם כל הלב.

 

מכיוון שהמרחקים בין המשפחות היהודיות היו גדולים אימי לא הכינה משלוחים רבים מידי. אבל כל אחד מאלו ששלחה, התקבל תמיד בהנאה ובשמחה.

 

באילו מאפים אמי נהגה למלא את הצלחת? על המסורת שהביאה עמה מאיזמיר שבתורכיה היו שמים במשלוחי המנות רשיקאס, כעכים בכל מיני צורות: סקאלרה (skalera), עוגיות בצורת סולם לזכר הסולם ששימש להעלות את המן לגרדום; טיז'רה (tijera), עוגיות בצורת מספריים ומשקפיים וכן עוגיות בצורת האות הראשונה של שם המשפחה.

 

היו שם גם טאז'יקוס דה מאסאפן, עוגיות מרציפן, עוגיות שקדים, שניים-שלושה כיסוני טראבאדוס ומספר עוגיות קוראבייה מטחינה וחתיכת שאמליַה, סרטים של בצק מטוגן שסימלו את אוזני המן.

 

יקיר הקהילה הספרדית. מאסאפן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יקיר הקהילה הספרדית. מאסאפן(צילום: ירון ברנר)

 

כדי להשלים את הצלחת, הייתה אימי מכינה את הפלומבה, יונה שהייתה עשויה מסלסלת בצק כעכים, בה היא הייתה מניחה ביצה קשה. אל היונה הייתה אימי מוסיפה מקור וכנפיים מבצק ואופה אותה בתנור יחד עם הכעכים. בירושלים, ולא רק בירושלים, הייתה הפלומבה נקראת "פולאר".

 

רשיקאס - כעכים מתוקים (Reshikas) בשלל צורות

מתכון של אמי, דיאנה סראנו

 

המרכיבים:

5 כוסות קמח

1 כוס שמן

1 כוס סוכר

1 כוס מים

1 שקית אבקת אפיה

קורט מלח

 

אפשר גם בצורת אותיות. רשיקאס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשר גם בצורת אותיות. רשיקאס(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים עד לקבלת בצק אחיד. משהים למשך שעתיים במקרר.
  2. לשים את הבצק שוב זמן קצר ואחר כך מגלגלים אותו לצורת נקניק דק, שמננו צרים ממנו כעכים קטנים בצורת סולם, אותיות, מספריים ומשקפיים.
  3. אופים את הכעכים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות 10-12 דקות או עד להזהבה

 

טאז'יקוס דה מסאפן – עוגיות מרצפן (Tajikos de Masapn)

מתכון של רחל הצבי.


טיפ: במקום לטחון ולקלף את השקדים, ניתן לקנות גם שקדים טחונים.

 

המרכיבים:

500 גרם שקדים

 

לסירופ:

2.5 כוסות מים

2.5 כוסות סוכר

מיץ מחצי לימון

 

טאז'יקוס דה מאסאפן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
טאז'יקוס דה מאסאפן(צילום: ירון ברנר)

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את השקדים ללילה במים. מייבשים, מקלפים וטוחנים.
  2. מכינים את הסירופ: מערבבים בסיר מים וסוכר ומבשלים על אשר בינונית עד לקבלת סירופ סמיך מאד.
  3. מוסיפים את מיץ הלימון תוך בחישה.
  4. מוסיפים את השקדים הטחונים לסירופ בהדרגה ותוך בחישה מתמדת  עד שהבצק מלבין ומרקמו מתגבש למרקם רך של מרציפן. מצננים היטב.
  5. צרים מהמרציפן מקלות בעובי של אצבע, אותן חותכים לקטעים בצורה אלכסונית. ניתן גם ליצור צורות של כעכים או עיגולים.

 

שאמליַה - סרטים מטוגנים (Shamlia)

מתכון נוסף של אמי, דיאנה סראנו

 

המרכיבים:

2 ביצים שלמות

1.5-2 כוסות קמח

 

שמן לטיגון

לעיטור: אבקת סוכר

 

השאמליה מזכירים אותם. הסרטים המתוקים והמטוגנים של מיכל וקסמן (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
השאמליה מזכירים אותם. הסרטים המתוקים והמטוגנים של מיכל וקסמן(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. לשים כוס קמח וביצים עד לקבלת בצק אחיד. מוסיפים בהדרגה ובמידת הצורך בין חצי לכוס נוספת של קמח, עד לקבלת בצק גמיש.
  2. מרדדים את הבצק לעלה דק מאד וחותכים אותו לפסים ברוחב 3-4 ס"מ. מגלגלים לצורת פרח.
  3. מחממים שמן חם לטיגון עמוק ומטגנים עד להזהבה. בוזקים אבקת סוכר ומגישים מיד

 

מתילדה כהן-סראנו היא חוקרת לדינו, מחברת המילון העברי-לדינו וספרים נוספים על השפה ותרבות דובריה

 

לכל הכתבות בטורה של מתילדה כהן-סראנו, "חלומות באספמיה"

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היו במשלוח של דיאנה סראנו, אמה של מתילדה. עוגיות שקדים
צילום: shutterstock
הכי טעים להכין משלוח בבית. מתילדה כהן-סראנו
צילום: ענר גרין
מומלצים