מחקר: ילדי הגנים חשופים לכימיקלים מסוכנים
שאריות חומרי הדברה, אחסון כימיקלים ליד מזון וגננות שלא מכירות את סימני האזהרה שמופיעים על המוצרים - הם רק חלק מהליקויים שנמצאו בבדיקה שנערכה בגנים, פעוטונים ומעונות יום. עורכת המחקר: "מקורן של הרבה מהטעויות בחוסר מודעות"
ילדים בגיל הרך נחשפים לחומרי ניקיון והדברה במוסדות החינוך בישראל, באופן המסכן את בריאותם. כך קובע מחקר חדש, שערכה ד"ר דבורה מיר ממכון המחקר מיג"ל (מרכז ידע גליל עליון), במימון הקרן לבריאות וסביבה - עמותה שתומכת במחקרים בנושא השפעת זיהום סביבתי על הבריאות.
איך מדבירים מזיקים בלי להשתמש בכימיקלים?
בלי כימיקלים: הדברה ירוקה בעיר
מלכודת ירוקה: במקום לרסס תותים, זורעים חיטה
מיר מסבירה כי מדובר בפיילוט, שבוצע ב-8 מוסדות חינוך שונים - גנים, פעוטונים ומעונות יום, והתמקד בערים ובישובים קהילתיים וחקלאיים באזור הצפון, בהם נאות מרדכי, יסוד המעלה, אליפלט ואזור חיפה. במסגרת זו נדגמו שאריות של חומרים כימיים באתרים, אנשי הצוות רואיינו וההורים מילאו שאלונים שבדקו מה רמת ההבנה שלהם לגבי הסיכונים.
הממצאים מצביעים על חשיפה נפוצה בקרב הילדים לחומרים לחומרי הדברה וכימיקלים מסוכנים, שעושים בהם שימוש בתוך המבנים של מוסדות החינוך ובסביבתם. עוד עולה, כי רוב אנשי המקצוע, בהם גננות, מטפלות ואנשי הנהלה, אינם מודעים מספיק לסכנות הטמונות בחשיפה לחומרים אלו ולכן לא עושים די כדי לצמצם אותה.
כימיקלים בבקבוקי שתייה
ד"ר מיר, שהתגוררה בעבר בשיקאגו, מספרת כי התמחתה שם בתחומי איכות סביבה, בדגש על שימוש בחומרים מסוכנים בבית ובתעשיות קטנות. "התעניינתי בחשיפה של אנשים לחומרים מסוכנים מבחירה, ולא בשל זיהום אוויר בחוץ", היא מסבירה. "פעמים רבות, איכות האוויר במבנים גרוע יותר מאיכות האוויר שמחוץ לבית, בגלל הכימיקלים שאנחנו מכניסים לבית ובשל שימוש לא נכון בהם".
מהמחקר שערכה בארץ התברר, שכל המבנים שנבדקו חשופים לחדירת מזיקים, מכיוון שהם לא אטומים בצורה טובה מספיק, למשל עקב מחסור ברשתות וחורים. איך מתמודדים איתם? בחלק גדול מהמעונות וגני הילדים התברר כי משתמשים בחומרי הדברה אסורים לשימוש ביתי, כמו קוטלי עשבים מקבוצת הזרחניים האורגניים. "מדובר בחומרים שאסורים לשימוש ליד ילדים ושאסורים לשימוש למי שאינו איש מקצוע", מסבירה מיר.
גם בחירת חומרי הניקוי ואופן השימוש בהם, חושפים את הילדים לכימיקלים מסוכנים מדי יום ביומו. כך למשל נמצא כי חיטוי משטחי החלפת חיתולים מתבצע עם כלור ומים - למרות שיש חלופות כמו משטחים מתחלפים או חומרי חיטוי פחות רעילים. בנוסף, לא תמיד מקפידים על הנחיות השימוש בחומרים, למשל אוורור החדר. "התינוקות נושמים את זה" היא אומרת. " אחת המטפלות סיפרה שאפילו אושפזה בעקבות החשיפה לכלור".
ליקויים רבים נמצאו גם באחסון חומרי הניקוי הרעילים. למשל אחסון בצמוד למזון או לכלי אכילה, במדפים נמוכים ולא יציבים שמאפשרים גישה לילדים ועלולים להתמוטט, או בבקבוקים ומיכלים ששימשו במקור לשתייה. "במקרים רבים ילדים שותים משהו בגלל שהוא לא מאוחסן בבקבוק המקורי", היא מסבירה.
אם לא די בכך, נמצא כי רוב אנשי המקצוע וההורים, אינם מכירים חלק גדול מסימני האזהרה שמופיעים על גבי מוצרי הניקוי וההדברה, למשל אם מדובר בחומר מסיר שומנים – שעלול לגרום נזקים לעור, או סימון לפיו החומר עלול לגרום לגירויים בעיניים ובעור.
רק באחד מהמקומות שנבדקו, לא נמצאו החומרים הללו, אך מיר זוקפת זאת למודעות האישית שיש למטפלת עצמה. "אם המטפלת לא רוצה לחשוף ילדים היא תטאטא את הרצפה יותר, תשתמש במים חמים וסבון ותמצא דרכים נוספות שמור על ניקיון מבלי להשתמש בכימיקלים" היא אומרת.
"בית שמבהיק מניקיון - עלול להיות רעיל"
התוצאות של הליקויים הללו, עלולות להיות הרות אסון, למשל פגיעה בהתפתחות הילדים ושלל בעיות רפואיות. "הרבה נובע מטעויות ומכוונות טובות", היא מסבירה, "כך למשל בית שמבהיק מניקיון – עלול להיות גם בית מורעל בשל הכימיקלים שנמצאים בחומרי הניקוי. כך למשל, ילד חולה אסטמה יכול לסבול בגלל הכלור. עם כל הרצון הטוב לשמור ולהגן על הילדים – כשאין מודעות אנחנו מרעילים אותם".
מיר מסבירה את הממצאים, במודעות נמוכה לנושא בישראל, לצד העדר תקינה ואכיפה מספקות. "למרות שקיימת רגולציה לאיסור השימוש בחומרי הדברה מסוגים מסויימים בבתים, אין הנחיות לשימוש בחומרי הדברה או בכימיקלים שמטרתן לספק הגנה ספציפית על ילדים בגני ילדים ובפעוטונים", היא אומרת.
לעומת זאת, בארה"ב ובמדינות מערביות נוספות, הנושא נחקר ומנסים להתמודד איתו. כי בחלק ממדינות המערב, מקודמות תוכניות של "הדברה משולבת בית ספרית" השמה דגש על קביעת תנאי סף לטיפול במזיקים מרכזיים, התמודדות עם תנאים התומכים בהתפשטות מזיקים וכן שימוש בסנטיציה, תחזוקת מבנים, שיטות מניעה ללא כימיקלים וכימיקלים בטוחים יותר בעת הטיפול במזיקים.
"בארה"ב יש חוקים והוראות מדויקות לגנים ולבתי ספר, שנועדו למנוע חדירת מזיקים, להפחית שימוש בכימיקלים ולעבור לשיטות יותר בטיחותיות", מספרת מיר. "כך למשל אם יש בעיית ג'וקים – במקום לרסס בכל פינה, אפשר להשתמש בפיתיון שיוסתר מתחת למקרר למשל, בלי לחשוף את הילדים לרעל. זה יותר זול ואפקטיבי מהשיטות הקונבנציונאליות, פשוט צריך לחשוב אחרת.
המחקר יוצג במסגרת הוועידה השנתית ה-40 למדע ולסביבה, שתיערך היום ומחר (ד'-ה') באוניברסיטת ת"א ושתעסוק בקידום מדעי במסגרת תהליך קבלת ההחלטות ועיצוב מדיניות בתחום הסביבה בישראל.