שטייניץ נגד לנדאו: חשמל מהשמש או מהרוח?
עימות פרץ בוועדת השרים, בסוגיית המכסות לייצור חשמל "נקי": השר לנדאו הציע להגביר את ייצור האנרגיה הסולארית, וכרך את התוכנית בתמיכה בענף הסולארי ביהודה ושומרון. שטייניץ התנגד, מחשש לייקור התעריפים לצרכן
עימות פרץ היום (א) בוועדת השרים לאנרגיות מתחדשות, בין שר האוצר,
יובל שטייניץ , לבין שרי האנרגיה והמים והגנת הסביבה, עוזי לנדאו וגלעד ארדן , סביב סוגיית המכסות לייצור חשמל "נקי" בישראל.
- צוות ממשלתי ממליץ: יותר חשמל נקי
- "זורקים על הציבור את האחריות למצוקת החשמל"
- אבסורד ישראלי: מבזבזים שמש וחוסכים בחשמל
שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו, העלה הצעה לאשר מכסות לייצור של 300 מגה-וואט חשמל מאנרגיה סולארית, על חשבון מכסות מתוכננות לייצור אנרגיה מרוח. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, תומך בהחלטה אך שר האוצר מתנגד לה, בטענה שעלויות הייצור של חשמל משמש גבוהות יותר מעלויות הייצור של חשמל מרוח, והם יגרמו לעלייה משמעותית של מחיר החשמל.
העימות פרץ לאחר ששר האוצר טען הבוקר, כי שר האנרגיה והמים חזרבו מההסכמה להפריד בין הצעתו לבין הצעה אחרת, שבה תומך שר האוצר, להעניק ערבויות מדינה להלוואות לייצור חשמל סולארי ביהודה ושומרון, כאמצעי לסייע לכלכלה באזור זה.
בסביבתו של שטייניץ חושדים כי לנדאו בחר לכרוך את שתי ההצעות זו בזו, על אף שהאחת נוגעת למתן ערבות מדינה ולשנייה אין השלכות תקציביות כלל, כדי לנסות ולנטרל את התנגדותו של שר האוצר להצעה. יתכן שלנדאו קיווה כי שר האוצר יבחר לאשר את שתי ההצעות ובלבד שלא להצטייר כמתנגד להטבה כלכלית לתושביה היהודים של יהודה ושומרון. אך שר האוצר בחר להתנגד להצעה ואף ציין כי יגיש ערר. להתנגדותו הצטרף שר המשפטים, יעקב נאמן.
במשרד האנרגיה מכחישים את הטענות על הפרדה "מלאכותית" בין הגדלת המכסות בכלל הארץ לסיוע ליהודה ושומרון וטוענים כי מלכתחילה כללה הצעתם את הסעיפים הנוגעים לערבויות מדינה לייצור חשמל סולארי ביהודה ושומרון.
"עלויות משק החשמל יתייקרו ב-1.6 מיליארד שקל"
התנגדות האוצר להצעת משרד האנרגיה זוכה לתמיכה מצד רשות החשמל, הגוף האחראי, בין היתר, על קביעת מחיר החשמל לצרכן. לפני כשבוע אמר ראש אגף ההסדרה ברשות, עודד אגמון, כי "הסטה של 300 מגוואט מאנרגיית הרוח לפוטו-וולטאי (סולארי) - תייקר את העלויות במשק החשמל ב-1.6 מיליארד שקל".
משמעות ההתייקרות הזו בעלויות החשמל היא העלאה של תעריף החשמל לצרכנים בשיעור של כ-0.6%. זאת, לאחר שנה שבה התייקר החשמל בישראל בשיעור של כ-14%, בעקבות הפסקת הזרמת הגז ממצרים.
גורמים באוצר תהו היום מדוע התעקשו במשרד האנרגיה על העברת מכסות לייצור חשמל מאנרגיית שמש, בשעה שגם רשות החשמל טוענת כי העלויות של ייצור מרוח נמוכות יותר. אותם גורמים ציינו, כי הסבר אפשרי לכך הוא שהקמתן של תחנות לייצור חשמל מרוח היא הליך תכנוני מסובך יותר, בעוד שייצור אנרגיה משמש מהווה כבר פעילות מוכרת ומסודרת בישראל, שענף שלם עוסק בה ואף רואה מכך רווחים.
במשרד האנרגיה דוחים את הטענות על העלויות העודפות של ייצור אנרגיה סולארית."לא ניתן לקבוע שקיימת תוספת עלות כיוון שתעריף למתקנים טרם נקבע על ידי רשות החשמל ולכן הפרסום בעניין מטעה", נמסר מהמשרד. "בחישוב כולל, המביא בחשבון שעות עבודה בשנה (כ-1,700 באנרגיה סולארית וכ-2,300 בטכנולוגיית רוח) וזמני התרומה של המתקנים (אנרגיה סולארית מיוצרת ביום, לעומת לילה בטכנולוגיית רוח) הפערים מצטמצמים ויתכן שאף מתבטלים".
באשר לדברי הביקורת על תפקודם מצד משרד האוצר, העירו במשרד האנרגיה כי "הממשלה קבעה יעד ל-5% אנרגיה מתחדשת ב- 2014 ומשרד האנרגיה והמים פועל להשיגו, זאת בניגוד לגורמים אחרים".