שתף קטע נבחר

שערורייה: מה יש באמת בקופסאות הסרדינים

בדיקת "ידיעות אחרונות": בקופסאות סרדינים המיובאות לישראל לא תמיד תמצאו סרדינים, אלא דגים אחרים - זולים יותר. בנוסף, חלק מהקופסאות נמכר לאחר שאוחסן בטמפרטורה לא מתאימה וללא שם היבואן - בניגוד לחוק

הסרדינים היו מאז ומתמיד אורחים קבועים בארוחת הערב, ובשנה האחרונה אף מורגשת עלייה בצריכתם. מנהל אגף שיווק וסחר ברשת שופרסל, ישראל איינהורן, מדווח על עלייה של 15% בשנה האחרונה במכירות שימורי הדגים בכלל, ושימורי הסרדינים בפרט.

העלייה במכירות הסרדינים בישראל היא חלק ממגמה עולמית. צרכני הבריאות גילו לפתע את הערכים התזונתיים של הדג, שנחשב בעבר "מזון לעניים".

"מדובר בדג בעל ערך תזונתי רב, עשיר בשומן בלתי רווי, באומגה 3 ובעל כמות גדולה של סידן", אומר הווטרינר ד"ר חיים צעירי, חבר בהסתדרות הרופאים הווטרינרים.

המאפיינים מתגמדים לנוכח הממצאים חמורים שהעלתה בדיקת "ידיעות אחרונות" בשוק הסרדינים.

שלחנו את ד"ר צעירי לטייל ברשתות השיווק, בשווקים הפתוחים ובמכולות, כדי לבדוק מה מצב השוק. צעירי בדק 30 קופסאות שונות, רובן המכריע מיובאות (בישראל קיים היום רק יצרן אחד, "שימורי יונה", השייך לקונצרן היינץ).

במסגרת בדיקתו סקר צעירי את תוויות הסימון הדגים בעברית, והשווה אותן להצהרות בשפות המקור. בנוסף הוא בדק את כמות הדגים, מראם ואיכותם, ומסר לנו את חוות דעתו המקצועית.

הממצאים חמורים: טמפרטורת אחסון העלולה לגרום לנזק בריאותי, דגים שהוסיפו משקל אחרי כניסתם לישראל, דגים המיובאים לארץ בייבוא "שחור" ודגים שונים, המתחפשים לסרדינים.

יו"ר אירגון הרופאים הווטרינריים, ד"ר ישראל גלס, מכיר את הבעיה: "המצב בשוק הסרדינים רחוק מלהשביע רצון. אנחנו מקווים שיקומו סמכויות אכיפה וברירות קנס. רק אז לא ישרור מצב של הפקרות כמו זה, המאפיין את שיווק הסרדינים ומוצרי מזון אחרים".

 

יקר ולא איכותי

 

למרות שמדובר במוצר קטן הרי שתרגום המחיר לק"ג מראה כי הוא כלל לא זול. מחירי הסרדינים שנדגמו, נעו בין 15.60 שקל ל-107 שקל לק"ג.

חשוב לציין כי מחיר גבוה אינו ערובה לאיכות. הבדיקה העלתה, כי דווקא הדגים היקרים ביותר נמצאו כשהם מאוחסנים בצורה לקויה, שעלולה להפכם למסוכנים למאכל אדם.

ב-2 מוצרים שנחשבים ל"רולס-רויס" של הסרדינים - "פילה סרדין בטעם אנשובי עגול" (4.40 שקלים ל-56 גרם) ו"אנשובי ארוך אמיתי בשמן צמחי" (5.90 שקל ל-56 גרם), תוצרת "קסיפיאס" מיוון, שניהם מיובאים על-ידי וילי- פוד - מצא ד"ר צעירי בעיות איחסון קשות.

"בניגוד לסרדינים רגילים, מוצרים אלו לא עוברים עיקור בחום, אלא בהמלחה. כתוצאה מכך יש לאחסן אותם בטמפרטורה של 4 מעלות בלבד, כשאז ביכולתם ליהנות מחיי מדף של שנתיים. בפועל מאחסנים אותם בחנויות על מדפי השימורים הרגילים, למרות דרישת היבואן".

 

מי היבואן?

 

על מוצרים רבים, מבין אלו שנבדקו, לא הופיע שם היבואן, וזאת בניגוד לחוק:

* אריזת סרדיני "אלזיינה", 3.5 שקל ל-125 גרם - מיובאים מאגדיר שבמרוקו. האריזה מופיעה עם כיתוב בשפה הערבית, ללא שם יבואן.

* סרדינים של "באב מנסור", 5.90 שקל ל-125 גרם - מיובאים ממרוקו, ללא זיהוי יבואן וללא סימון תזונתי, הנדרשים על פי חוק.

* סרדיני "אר.קיי פיארני קלמיינד" מאסטוניה - על הקופסה מופיע פירוט ברוסית ללא סימון תכולה תזונתית או שם היבואן. בקופסאות עגולות, 6.50 שקל ליחידה, אין אפילו סימון של משקל.

* סרדינים של "מילו", 4 שקל ל-125 גרם - מיובאים ממרוקו ללא שם יבואן וסימון תזונתי.

 

השמינו ולא מנחת

 

הבדיקה העלתה כי במוצרים מסויימים המשקל המסומן בעברית, גבוה מזה שסומן על-ידי היצרן:

"סיזון", סרדינים ברוטב עגבניות של "סיזון פרודקט'ס" מארה"ב 6.40 שקל ל-95 גרם - מיובא על-ידי "מ.פרופ ובנו". על המדבקה בעברית מגלים כי הדג תפח ל-106 גרם - תוספת של 11% מהמשקל שסומן על-ידי היצרן.

תגובת מנכ"ל פרופ, גדעון רגב: "זוהי סחורה שאנחנו לא מייבאים כבר 3 שנים, אם כי המוצרים שנמכרים בשוק עדיין בתוקף. מקור הפער במשקל נעוץ בתקופת הגבלת היבוא הייתה נהוגה בעבר, כשהותר לנו לייבא סרדינים רק בקטגוריות משקל מסוימות, ש-95 גרם לא נמנה עליהן. היום המדיניות המטופשת נעלמה, ואנו רושמים את המשקל האמיתי. המוצר הספציפי הזה, מכיל אפילו יותר מ-106 גרם".

* "פילה סרדינים ברוטב פרובנסיאל" של "סופיקה", היבואן "סיימן", 10.70 שקל ל-100 גרם - ד"ר צעירי קבע כי המוצר הוא באיכות הגבוהה ביותר מבין הסרדינים שנבדקו, אבל גם הוא עבר תהליך "השמנה". המדבקה בלועזית קובעת משקל של 100 גרם, היבואן מדווח על 105 גרם - תוספת של 5%.

תגובת היבואן: "התקן הצרפתי קובע שאריזות אלו של סרדינים צריכות להיות בנות 100 גרם. המשקל בפועל הוא 105 גרם, וכך גם מופיע בכל מקום בעולם למעט צרפת".

 

דג, אך לא סרדין

 

שימורי סרדין המכילים בתוכם דגים אחרים:

* "סרדין כנרת", 4.45 שקל ל-120 גרם - השני בפופולריות בישראל על-פי נתוני "סטור אליינס", המתמחה באיסוף נתוני המכירות של כ-400 מרכולים וסופרמרקטים עצמאיים. את שמו "סרדין הכנרת" קיבל בגלל דמיונו לסרדין, אבל הוא בשום אופן אינו סרדין. ד"ר יעקב אילני בספרו "מזונות האדם", מגדיר אותו כדג ממשפחת הקרפיונים. בנוסף, קובע ד"ר צעירי, השמן בקופסה הוא באיכות ירודה.

* "שפרוט ריגה", 6.29 שקל ל-120 גרם - דג לבנון שגדל רק בכנרת, ומתחפש לסרדין. "דג הלבנון בניגוד לסרדין אינו עשיר בחומצות שומן לא רוויות ואומגה 3, והוא גם נחשב לדג זול יותר", מציין ד"ר צעירי. בנוסף היה קשה מאוד לקרוא את תאריך התפוגה על האריזה.

מנכ"ל "שימורי יונה", דוד רינג: "הווטרינר חוכמולוג. "לבנון כנרת" הוא דג ממים מתוקים שיש רק בישראל, וסרדין הוא כינויו. אנחנו מייצרים את המוצר כבר 52 שנה, ועל הדג נעשו מחקרים רבים".

 

סימון בעייתי

 

* סרדיני "בון אפטיט" ברוטב עגבניות, של "קופקו" מפורטוגל, 5.49 שקל ל-120 גרם, היבואן וילי-פוד. היצרן ציין בסימון המקורי באנגלית, כי למוצר הוסף מלח. בעברית לא היה לכך זכר.

* "סרדינים בשמן צמחי עם פלפל צ'ילי" ו-"סרדינים בשמן צמחי" של "אס.אן.אווירו", מיובאים ממרוקו על-ידי "רחמים ציון" מבאר-שבע 3 שקל ל- 125 גרם - על הקופסה צויין סימון תזונתי בעברית בלבד, ולא ניתן היה להשוות אותו להצהרת היצרן.

* "שימורי סרדינים בשמן זית" ו"שימורי סרדינים ברוטב עגבניות ושמן סויה" שמייצרת חברת "ל"אספדון" מאגדיר, 4.75 שקל ל-125 גרם - יבוא של "פרי הגולן". הסרדינים נשאו תאריך תפוגה קשה לאיתור.

* "סרדינים בשמן צמחי", 3.50 שקל ל-125 גרם - יבוא ממרוקו של "מאור" מאשדוד. תאריך התפוגה מוטבע רק על קופסת המתכת הפנימית, הארוזה באריזת קרטון, כלומר מי שלא ייקנו לא ידעו. משום מה בחר היבואן לצייר על אריזת הקרטון דג סלמון מרשים. כמה צרכנים יודעים את ההבדל?

* "סרדינים בשמן צמחי" של "רמירז" מפורטוגל, יבוא של וילי-פוד מפורטוגל 4.85 שקל ל-125 גרם - אין סימון תזונתי בשפה הפורטוגזית, לכן לא ניתן היה לאמת את הצהרת היבואן.

 

סרדינים ללא בעיות

 

* "סרדיני קולומבוס", שימורי סרדין בשמן צמחי, של "קופקו" מפורטוגל, יבוא של "רון פוד אינטרנשיונל" מחולון, 4.99 שקל ל-120 גרם.

* "לה ג'ירה" של "קורודגאס" מספרד, יבוא של "ג"ונסון", 4.25 שקל ל-115 גרם.

* "סרדיני מינרבה", בשמן צמחי חריף, של "קונסרווריה דה סול" מפורטוגל, יבוא של גוטגולד מאזור, 5.90 שקל ל-120 גרם.

* "בלה אולה" סרדינים ברוטב עגבניות, מיובאים מפורטוגל על ידי "אס.די.אם.אס-פוד" מראשון-לציון, 5.99 שקל ל-120 גרם.

* סרדיני "אסקיוריס" של "קונסרוויירה דו סול" בפורטוגל, 4.85 שקל ל-120 גרם - יבוא של גלקסי-סחר.

* סרדינים בשמן צמחי עם לימון, יבוא של "אלסקה" מפורטוגל, היצרן "פרטוס", 4.90 שקל ל-120 גרם.

* סרדינים ברוטב עגבניות ממותג "ג"ון ווסט" הדרום אפריקני, מיוצרים בפורטוגל, מיובאים לישראל על- ידי "החברה המאוחדת להפצה ולמסחר", 8.30 שקל ל-120 גרם.

* "בראנסוויק - סרדינים בשמן סויה" של קונורס מקנדה, היבואן "החברה המאוחדת להפצה ולמסחר", 6.50 שקל ל-106 גרם.

* "סרדין סטאר" של שימורי יונה 5.45 שקל ל-120 גרם - המותג הפופולרי ביותר בשוק הפרטי על-פי נתוני "סטור אליינס".

* "בלטיק שפרוט" של שימורי יונה, 8.45 שקל ל-120 גרם. בניגוד לסרדין אינו עשיר בחומצות שומן לא רוויות ואומגה 3, והוא גם נחשב לדג זול יותר". מציין ד"ר צעירי. בנוסף היה קשה מאוד לקרוא את תאריך התפוגה על האריזה.

מנכ"ל "שימורי יונה", דוד רינג: "הווטרינר חוכמולוג. "לבנון כנרת" הוא דג ממים מתוקים שיש רק בישראל, וסרדין הוא כינויו. אנחנו מייצרים את המו צר כבר 52 שנה, ועל הדג נעשו מחקרים רבים".

 

מה בין אנשובי לפילצ'רד

 

הווטרינר ד"ר חיים צעירי מנדב מספר עצות, כיצד לקנות סרדינים באיכות טובה.

* הסרדינים נחלקים למספר קבוצות:

סרדין רגיל;

שפרוט - סרדין קטן ומעושן; אנשובי - סרדין גמדי; פילצ'רד - סרדין גדול; פילה סרדין - נתחים קטנים של שרירים מלוחים מעושנים ושמורים בשמן; רול מופס - נתחים קטנים של שרירי סרדין שעוטפים זית.

* כדי להוזיל את המחיר משתמשים יצרני השימורים הזולים בשמנים זולים. סרדין טוב יש לייצר בתוך שמן טוב, רצוי שמן זית.

* אל תקנו קופסאות שהיצרן נתן להן תאריך תפוגה של למעלה מ-4 שנים. אורך חיים סביר של סרדינים עומד על 4-3 שנים.

* הימנעו מקניית קופסאות נפוחות ונקובות.

* פתחתם קופסה - השתדלו לסיים את התכולה. הדג מתקלקל מהר, ואפילו במקרר, השמן מקבל אחרי שעה ריח מעופש.

 

פורסם ב"ידיעות אחרונות"

 

 

 

פורסם לראשונה

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרדינים. התכולה אינה זהה להצהרות היבואן
סרדינים. התכולה אינה זהה להצהרות היבואן
מומלצים