מורסי בטוח בעצמו: לא מודאג מפיחות הלירה
מאז עלייתו לשלטון האיצו כלכלנים בנשיא המצרי לפחת את שער הלירה, אך מורסי דחה את האפשרות הלא-פופולארית מחשש לעליית מחירים ומחאה עממית. כעת נראה מורסי בטוח יותר בשלטונו: הלירה צונחת לרמה הנמוכה זה 8 שנים
בימים האחרונים חל פיחות מהיר בשוויה של הלירה המצרית. נכון להיום היא עומדת על רמה של 6.42 לירות לדולר - הרמה הנמוכה ביותר מזה למעלה משמונה שנים. הפיחות החל לאחר שהבנק המרכזי בקהיר הודיע על שורה של צעדים חדשים בתחום המט"ח שנועדו לשחרר את שער החליפין.
- לכתבות נוספות של דורון פסקין
בשנתיים האחרונות הוציא הבנק המרכזי כ-20 מיליארד דולר כדי להגן על שער המטבע המקומי דבר שגרם להידלדלות יתרות המט"ח של המדינה.
מורסי העדיף את הטווח הקצר
מאז עלייתו לשלטון של הנשיא המצרי, מוחמד מורסי, האיצו בו כלכלנים מקומיים ומחו"ל לפחת את שער הלירה. הפיחות היה גם תנאי לקבלת ההלוואה בשווי 4.8 מיליארד דולר מקרן המטבע, אולם מורסי בכל הצהרותיו הפומביות דחה את האפשרות הלא-פופולארית הזו מחשש כי הדבר יוביל לעליית מחירים ולפרץ מחאות עממיות.
מורסי התעקש כי מצרים תתאושש בזכות הגברת ההשקעות ועלייה בזרם התיירים ולא באמצעות פיחות. כלומר, הוא בעצם העדיף את התועלת שבטווח הקצר (לירה חזקה בשער שאינו מותאם לתנאי השוק) על פני הטווח הארוך, שכן היתרון של הפיחות הוא הגדלת הכנסות היצואנים וכן הפסקת שעבוד יתרות המדינה לייצוב שער המטבע.
עתה, לאחר אישור החוקה במשאל העם, והסערה שהייתה כרוכה בכך, נראה כי ההנהגה המצרית חשה בטוחה יותר או מחויבת יותר לפעול בתחום הרפורמות הכלכליות ובראשן שחרור שוק המט"ח. לא בכדי הצהיר מורסי השבוע כי הוא אינו מודאג מהירידה בכוחה של הלירה. הוא העריך כי שער הלירה יתייצב בימים הקרובים. אמירה זו מבטאת את תחושת הביטחון בקרב מורסי ואנשיו כי שלטונו יציב, ולא יושפע ממחאות כאלה ואחרות בנושא עליית המחירים.
שווי החברות בבורסה עלה ב-12 מיליארד דולר
גם מומחי קרן המטבע מיהרו לשבח את ההנהגה המצרית על הצעד האמיץ של פיחות הלירה, כשברקע הודעות מקהיר על חידוש המו"מ בנושא ההלוואה. חשוב להדגיש כי הסכום המדובר - 4.8 מיליארד דולר - יכול לפתור רק חלק מזערי מבעיותיה הכלכליות של מצרים.
ברם, עצם חתימת ההסכם תאותת לקהילת המשקיעים כי מצרים עולה על מסלול כלכלי חיובי. איתות כזה עשוי להוביל לזרם השקעות המוערך על ידי כלכלנים מצריים בכ-15 מיליארד דולר.
למרות השנה הסוערת שעברה על מצרים, נראה שבקרב המשקיעים האווירה היתה חיובית יותר. מנתונים שפורסמו היום עולה, כי במהלך 2012 חלה עליה של כ-12 מיליארד דולר בשווי השוק של החברות הנסחרות בבורסה המקומית. שווי המדד המרכזי של השוק זינק בקרוב ל-51%.