מדריך לאזרח הוותיק - כיצד לממש זכויותיך
אזרח ותיק זכאי להטבות רבות: קצבאות ביטוח לאומי, הנחות בחשמל, ארנונה ותחבורה ציבורית. ריכזנו את כל המקורות שבהם תוכלו להיעזר, ממחשבוני קצבאות ועד נציגי שירות. מדריך למבוגר המתחיל
ישראל 2013: פרצופה של הזיקנה
מדינת סטארט-אפ? דרושה תוכנית לגיל השלישי
ישראל 2013: המחירים עולים, הקשישים סובלים
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
כיום, הקצבאות והזכאויות ניתנות ממספר גופים שונים - החל מחברות ממשלתיות כמו חברת החשמל ותאגידי המים, שמתעדכנים אוטומטית בזכאויות האזרחים להנחות מהמוסד לביטוח לאומי. דרך חברות סיעוד פרטיות, משרד הרווחה, משרד הבריאות, המשרד לאזרחים וותיקים וכמובן המוסד לביטוח לאומי.
כפי שכבר ניתן להבין, חייו של המבוגר החדש צפויים להתחיל עם לא מעט ביורוקרטיה, כדי להשיג את זכויותיו.
יחד עם זאת ולמרות הקושי, במהלך שנת 2011 לבדה חילקו בישראל כ-23 ורבע מיליארד שקל בקצבאות זקנה ושאירים בלבד ויש עוד לא מעט קצבאות אחרות.
*הנתונים לשנת 2012 הינם עד הרבעון השלישי. הרבעון האחרון מחושב בממוצע 3 הרבעונים הקודמים.
מבדיקת הרבעון הסטטיסטי של הביטוח הלאומי עולים נתונים מעט מדאיגים. אם ניקח את ההודעות לציבור של הביטוח הלאומי ונציב אותן כגרף (הקו הכחול) נראה שלכאורה קיימת עליה משמעותית בגודל הקצבאות. אך אם נשווה את העלייה בקצבאות לעלייה ביוקר המחייה (עליה במדד המחירים לצרכן) שהתרחשה במקביל במהלך השנים, נגלה שהערך הריאלי של הקצבאות (לפי מחירי 2011) עלה באופן מתון ולא כפי שניתן היה לחשוב.
לאן פונים כדי לקבל מידע?
באתר הביטוח הלאומי ניתן למצוא לא מעט מידע, על הקצבאות הקיימות והדרך לקבלן. כך לדוגמא תוכלו למצוא דף העוסק ספציפית בקצבת הזקנה.
בנוסף, ישנו באתר מחשבון אשר יכול להבהיר לכם האם הקצבאות, להן אתם זכאים, משלימות אחת את השנייה או "מתנגשות" (מצב בו תיאלצו לבחור אחת מהן ולא תוכלו לקבל את שתיהן). האתר מרחיב בנושא ונותן דוגמאות, כמו למשל "אם אתה זכאי גם לקצבת זקנה וגם לקצבת נכות מעבודה לצמיתות, עליך לבחור באחת הקצבאות. אם בחרת בקצבת נכות מעבודה, גובה הקצבה לא יפחת משיעור קצבת הזקנה המגיעה לך".
בכל מקרה, תמיד חשוב להיכנס לאתר הביטוח הלאומי ולבדוק כיצד תוכלו למצות את זכויותיכם. אך לא די בכך.
אל מול אתר המוסד לביטוח לאומי קמו לא מעט ארגונים ואתרים אשר החלו לפעול, לרוב ללא כוונות רווח, במטרה אחת – לתת מענה לאוכלוסיית הגיל השלישי ולסייע בידה להגיע למיצוי מלוא זכויותיה.
בין האתרים מצאנו את "כל זכות" - אתר שהוקם ע"י ארז פרלמוטר (יו"ר) , ואמתי קורן (מנכ"ל). באתר חברים ומעורבים ארגונים רבים אשר שמו להם למטרה להקל בביורוקרטיה הנדרשת להשגת והבנת זכויות האזרח המבוגר בישראל.
מהם סוגי הזכאות?
ישנן המון סוגי זכאות אך תמיד מתחילים עם 3 קצבאות בסיסיות: הראשונה - קצבת זקנה, השנייה - הבטחת הכנסה והשלישית - קצבת שארים.
"בגלל הפיצול בסמכויות, חשוב לזכור לפנות אל כל הגורמים בבירור ו/או דרישות זכאות לעיתים אף במקביל", אומרת עו"ד כרמית שי, מנכ"לית עמותת המשפט בשירות הזקנה. "כך הייתי ממליצה ראשית למצות את זכויותיכם במוסד לביטוח לאומי (קצבת זקנה) ובמקביל לבדוק מיד זכאות להשלמת הכנסה",
"הגשת תביעה באופן רטרואקטיבי טובה אך ורק לשנה, כך שאיחור מעבר לכך משמעותו איבוד זכויות חשובות (במילים אחרות- איבוד כסף)", מוסיפה עו"ד שי.
טיפים חשובים לאזרחים הוותיקים
טיפ 1: בסיום כל שנת עבודה זכותכם לדרוש מהביטוח הלאומי דו"ח מצב המפרט את תשלומי הביטוח הלאומי שהופקדו בשמכם. כך לא תאלצו "לרדוף" במשך שנים אחרי פקידים שונים כדי להוכיח את זכאותכם.
נעים להכיר - 8840* - בין אם אתם מכירים את המספר הזה ובין אם לאו, כדאי שתדעו שזהו מספר הטלפון של מרכז המידע לאזרחים ותיקים שפועל במהלך השבוע, בימי א'-ה' בין השעות 08:00-20:00. המשרד שולח הודעה, בצירוף תעודת אזרח וותיק, לכל תושב המגיע לגיל זכאותו (כאמור, זה קורה באופן אוטומטי).
באתר "כל זכות" ניתן גם למצוא פירוט מלא ונגיש למידע מתומצת על זכויותיכם או זכויות יקיריכם כאזרחים ותיקים. כך לדוגמא, מפרטים באתר כי חוק האזרחים הוותיקים מקנה זכויות והטבות שונות לאזרחים המבוגרים בתחומים כמו ארנונה, נסיעה בתחבורה ציבורית, אגרת טלוויזיה, תשלומים על תרופות, דמי כניסה לגנים לאומיים, שמורות טבע, תערוכות, מוזיאונים ומופעי תרבות ואמנות.
טיפ 2: הרבה זכויות מתחבאות במכתבים רשמיים וכרטיסים שנשלחים אליכם בדואר. לימדו את זכויותיכם וקראו כל מכתב בעיון. ויתור על זכאות כמוה כוויתור על כסף.
טיפ 3: כנסו אל המחשבון לחישוב גיל הזכאות לקצבת זקנה ובדקו את מצבכם. ניתן לברר את זכאותכם כבר היום במחשבון הביטוח הלאומי שמקפיד על שיטת הדירוג החדשה שהונהגה בשנת 2004. בעזרת מחשבון זה תוכלו לחשב, אחרי הזנת תאריך לידתכם, את המועד בו תוכלו לדרוש את הקצבה המגיעה לכם.
טיפ 4: בדקו זכאותכם ואת הניואנסים הקטנים הקיימים בחוק. למשל, קצבת זיקנה למועסק יכולה להעניק תוספת של עד כ-5% בקצבה עם סיום העסקתכם.
טיפ 5: עבדו במקביל. אל תחכו ואל תמתינו לעבוד בטור. כל בירור שניתן לעשות עוד לפני מועד הזכאות מבורך ורצוי לעשותו כבר עכשיו.
איך ניתן לשפר את התהליך הביורוקרטי?
האם הרשויות יכולות לשפר את התהליך הביורוקרטי המסורבל שנאלצים לעבור האזרחים הוותיקים? עו"ד שי עונה כי "ישנם 3 עקרונות מנחים אשר יכולים לשפר ולייעל את התהליך הביורוקרטי. הראשון הוא יצירת גוף מטפל יחיד במקום ריבוי גופים כפי שיש היום. השני, נגישות אל המידע - העברת ספר זכויות פשוט לכל אזרח אשר הגיע אל גיל הזכאות.
"והאחרון, להפעיל חובת יידוע ויישום אוטומטיים על כל הזכאויות. כלומר, בדומה לחברת החשמל שדואגת להתעדכן אוטומטית מנתוני הביטוח הלאומי ומגלגלת את ההנחות הנדרשות ללקוחותיה, כך גם יפעלו יתר הרשויות וייזמו את העברות הכספים וההטבות אל הזכאים להם. שילוב של כל השלושה יביא להטבה משמעותית במפגש הביורוקרטיה עם הגיל השלישי".
הכותב הוא שותף ומנכ"ל בחברת Acovado המתמחה בניהול פרויקטים וייעוץ בתחום האופטימזיציה וניתוח BigData ובסיסי נתונים גדולים
ynet נרתם לשיתוף פעולה עם הקרן לידידות וקורא לגולשים לסייע לחמם בידידות: מה קורה אצלכם בבניין? בשכונה? מכירים קשיש/ה שזקוק לשמיכה או תנור? העבירו את הפרטים למייל kyedidut@ifcj.org.il וננסה לסייע להם. לקבלת פרטים נוספים היכנסו לעמוד המבצע של ynet והקרן לידידות "מחממים בידידות "