"יהודי טוב": מציל הילדים מהמלחמה מבקר בארץ
ג'ורג' לואנז'ר נלחם עם צבא צרפת בנאצים, הצליח לברוח מהשבי ולהציל מאות ילדים יהודים. תולדות הקמת המדינה שזורות בסיפור חייו: הסיוע למוסד, המפגש עם דוד בן גוריון והאחיינית המפורסמת בארץ - ירדנה ארזי. בגיל 102 הוא הגיע לישראל
"אתה יהודי טוב", נזכר ג'ורג' לואנז'ר, יהודי-צרפתי בן 102, במילים שאמר לו ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון, כאשר נפגשו בשנת 1948. לואנז'ר נקרא על ידי נציגי המוסד להקים את תשתית חברת הספנות צים: "ערב מלחמת העצמאות יצרו עמי קשר נציגי מוסד", הוא נזכר. "הביאו אותי במטוס צבאי מצרפת לישראל בטענה שמישהו בארץ רוצה להכיר אותי. בפגישה סיפרו לי שמקימים חברת ספנות ישראלית שיהיו לה משרדים בפריז והטילו עליי את התפקיד להקים ולנהל אותם".
במשך כמה שנים ניהל לואנז'ר את פעילות החברה במערב אירופה והיה אחראי לקו שחיבר בין מרסיי לישראל; "אני יודע שעל כל אונייה ששלחתי לארץ היו גם עולים שהמוסד לעלייה ב' שלח. זו הייתה נקודת איסוף לעולים מכל העולם ואני מניח שקרו כל מיני דברים שלא תמיד ידענו מהם".
לואנז'ר מבקר בימים אלה בישראל כאורח של ארגון ההצלה האירופי-יהודי OSE שבו היה פעיל בזמן מלחמת העולם השנייה, עת העביר ילדים יהודים מצרפת לשווייץ וכך הצילם. בעת ביקורו בארץ פגש באחותו, איבט, אמה של הזמרת ירדנה ארזי שהתגוררה באותה עת בחיפה.
במלחמת העולם השנייה וראשיתה של השואה (1939) הוא התגייס לצבא הצרפתי: "היינו אז סטודנטים ציונים ושמענו ברדיו את נאומיו של היטלר שהסתיימו בקריאה להשמיד יהודים. ביום התבוסה מצאתי עצמי מול חיילים גרמנים ונלקחתי בשבי בזהות של אסיר מלחמה צרפתי", הוא סיפר. בליל הכריסמס בין 1940 ל-1941 במה שהוא מכנה "הזדמנות פז", הוא הצליח לברוח לאחר שזייף מסמכים וחצה את הגבול לפריז בהסעות של פועלים צרפתים שהועסקו בגרמניה.
צרפת של אותם ימים הייתה מחולקת בין הצפון שהיה בשליטה גרמנית לדרום שהיה בשליטתו של וישי. באותה תקופה הארגון OSE היה מוכר על ידי הרשויות והפעיל באופן חוקי בתי ילדים שבהם שהו ילדים יהודים ללא משפחה, אותם שיכנו בדרום צרפת. בשלב זה דרכיהם של לואנז'ר והארגון נפגשו: "בינואר 1943 חלה תפנית. במפגש של כל מנהלי בתי הילדים הקריאו מברק ששלח היטלר שהורה לרכז בפולין את היהודים בשטחים שנכבשו ולהשמידם. כך בתי הילדים היהודים הפכו למלכודות, לכן הוחלט להקים ארגון מחתרתי שיפזר אותם אצל משפחות צרפתיות". אך לדבריו, "200 מהילדים היו דתיים, הם סירבו ללכת למשפחות של גויים בגלל אורח החיים והאוכל הלא כשר, לכן הוחלט להעבירם לשווייץ".
"להמשיך את הסיפור שלנו בישראל"
הילדים הוברחו תחת סיכון רב. "הכנו אותם פסיכולוגית למבצע", סיפר. "אספנו אותם בקבוצות והוצאנו בשבילם ניירות מזויפים. העלינו אותם על הרכבת בליווי אישה שהציגה עצמה כמדריכה שלוקחת אותם לחופש בכפרי הנוער באזור העיר אנמס בגבול עם שווייץ. הילדים התאכסנו שם לילה אחד ולאחר מכן צעדו ברגל בשורה ארוכה וחצו את הגבול תמורת כסף ששולם. כשהגיעו לשווייץ פוזרו אצל משפחות וארגונים יהודיים".כמה שנים לאחר מכן לואנז'ר לקח חלק במבצע אקסודוס, האונייה שיצאה מחופי דרום צרפת ב-1947: "נציגים מהמוסד לעלייה ב' סיפרו לי על תוכנית למבצע יחסי ציבור עולמי לקראת ההחלטה באו"ם", הוא נזכר. "הם חיפשו יהודי צרפתי שייצור קשר עם הרשויות המקומיות ואני הייתי זה שאחראי על הקשר עם המשטרה הצרפתית".
כעת מבקשים בארגון ליצור שיתופי פעולה עם ארגונים ישראליים שעוסקים בנושאים דומים. "מדובר בהיסטוריה של העם היהודי שלא מספיק מוכרת בישראל. חשוב לנו שיידעו את זה", אמר ז'אן פרנסואה גוטמן, נשיא הארגון, והסביר: "יש לנו 100 שנים של היסטוריה בגלות ואנחנו רוצים להמשיך את הסיפור שלנו בישראל".
הארגון OSE עדיין מפעיל כיום בצרפת מוסדות הגנה לילדים, שירותים בריאותיים ומרכזי יום לקשישים וכן תומך בניצולי שואה. שני הנושאים נקשרו בפעילות הארגון עוד מראשיתו ובאים לידי ביטוי בסיפורו של לואנז'ר.