שתף קטע נבחר

קיפודן: הכירו את הקוץ שהכי מזוהה עם הקיץ

אנחנו רואים אותו כמעט בכל הטיולים בקיץ וקודקודו הקוצני צובע אין-ספור שטחים בסגול - זהו הקיפודן. ויש גם מתכון מגבעוליו

קרקפות סגלגלות של קיפודן הן מהמאפיינים של הקיץ, כמעט כמו פרחי החרדל הצהובים בחורף. מוצאים אותן בכל מקום בשולי שדות, בשולי משעולים ובשולי החיים.

 

עוד טיולים בארץ הערוץ התיירות:

 

הקיפודן (Echinops) הוא עוד אחד מהקוצים החביבים של משפחת המורכבים. המבנה שלו מורכב מאוד, שכן התפרחת, יחידת ההאבקה הכדורית, היא למעשה צבר של קרקפיות (קרקפות קטנות), מורכב שבמורכבים.

 

הקרקפיות יושבות יחד על מצעית משותפת. כל קרקפית היא בעלת פרח אחד בלבד, ובעלת מעטפת משלה. המעטפת עשויה זיפים קוצניים ודוקרניים מעט, שצבעם נוטה לכחול. אצל חלק מהמינים של הקיפודן אחד הזיפים הוא ארוך מאוד ובולט מפני הכדור של הקיפודן.

 

אחד מהקוצים החביבים של הקיץ. קיפודן (צילום:  ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים) (צילום:  ד
אחד מהקוצים החביבים של הקיץ. קיפודן(צילום: ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים)

 

120 מינים באזור הים התיכון

בסוג קיפודן כ-120 מינים סובבים את ארצות הים התיכון. מוצא הסוג הוא ים תיכוני, ומכאן נדד הלאה. שישה מינים גדלים בישראל, חלקם נפוצים מאוד וחלקם נדירים. קצת קשה להגדיר ולהבדיל בין המינים, אבל קל מאוד לזהות את הסוג בשל צורת הכדור של התפרחת.

 

נזכיר את שלושת המינים הנפוצים: קיפודן מצוי (Echinops adenocaulos), קיפודן גיירו (Echinops gaillardotii) וקיפודן בלנש (Echinops polyceras), שניכר בקוצים הבולטים מתוך הקרקפת שלו. מינים רבים פורחים בסגול, ואחרים נשארים בגבולות של הירוק-לבן. רבים מהמינים של ישראל הם ייחודיים והוגדרו לראשונה על ידי בואסייה (Boissier).

 

אוסף כזה של פרחים הוא חגיגה לא רק לאנשים אלא גם למאביקים, כמעט תמיד מוצאים על התפרחת של הקיפודן ערב רב של חיפושיות ודבורים. עבור הרבה מינים של חיפושיות פרחים התפרחת מהווה ערש אהבה - בעוד הנקבה מטיילת על כל התפרחת ואוכלת מהאבקה של הפרחים, היא נושאת על גבה את הזכר שעה ארוכה.

 

שישה מינים גדלים בישראל. קיפודן מצוי (צילום:  ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים) (צילום:  ד
שישה מינים גדלים בישראל. קיפודן מצוי(צילום: ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים)

 

משאיר חותמו בטבע ובתרבות

הקיפודן הוא צמח שמשאיר את חותמו בטבע אבל גם בתרבות. כמה מינים אהודים על הגננים, גם בזכות הצבעוניות, העונתיות והגובה של הצמח. זנים שפותחו מאוכלוסיית הבר שלנו משמשים לנוי כמרכיבים בסידורי פרחים, ולמטרה הזאת מגדלים אותה כמה חקלאים.

 

הקיפודן הוא צמח רב-שנתי. בראשית החורף, ועם הגשמים הראשונים, מופיעות שושנות העלים, צפופות וקוצניות. לקראת סוף החורף מופיעות התפרחות שממשיכות ופורחות ומקשטות את הימים היבשים של סוף הקיץ.

 

בסוף העונה כל הצמח מתייבש ונדמה שקמל וסיים את מחזור חייו, אולם לא כן הוא, ניצני הגדילה ממתינים בסבלנות בסמוך לפני הקרקע, לרגע המתאים, אז יפרצו החוצה ויעלו על פני האדמה כשהם משתמשים במערכת השורשים ובמקום שתפסו בשנה שעברה.

 

צמחים שזו אסטרטגיית החיים שלהם נקראים המיקריפטופיטים (hemicryptophyte), שפירושו צמחים חצי חבויים באדמה. הניצנים שלהם אינם מעמיקים כמו אלו של הגאופיטים אלא נמצאים בסמוך לפני השטח.

 

עם הגשמים הראשונים, מופיעות שושנות העלים (צילום:  ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים) (צילום:  ד
עם הגשמים הראשונים, מופיעות שושנות העלים(צילום: ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים)

 

הגבעולים טעימים מאוד

בספרות מצאתי עדויות שעלים צעירים של קיפודן נאכלים וגם המצעית. המשימה להתמודד עם המצעית נראתה לי דוקרת מאוד, ועל כן החלטתי לפנות לעלים. מצוידת בכפפות ובמזמרה התחלתי בקטיף, רק כדי לגלות שהעלים מאוד מאוד קוצניים ואין כמעט מה לאכול בהם.

 

ברגע האמת טעמתי את הגבעולים, מתוך תקווה כמוסה לגלות שהם מרים ולהיפטר מכל הקוצים הדוקרים, אבל הם התגלו כטעימים מאוד. ידידיי הקפריסאים נוהגים לקלף ולאכול אותם בשטח. על כן זמרתי מעליהם את רוב העלים, וזה אחד המתכונים הטעימים שהכנתי.

 

הקפריסאים מקלפים ואוכלים אותם בשטח. גבעולי קיפודן (צילום:  ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים) (צילום:  ד
הקפריסאים מקלפים ואוכלים אותם בשטח. גבעולי קיפודן

 

גבעולי קיפודן בעגבניות

חומרים:

גבעולים צעירים של קיפודן, נטולי עלים

בצל

עגבנייה

שמן לטיגון

מים לבישול

מלח ופלפל לתיבול

 

יאמי! גבעולי קיפודן בעגבניות (צילום:  ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים) (צילום:  ד
יאמי! גבעולי קיפודן בעגבניות(צילום: ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים)

 

הכנה: מנקים את שרידי העלים והקוצים מהגבעול וחותכים למקטעים. את חלקי הגבעול מבשלים במים

רותחים כמה דקות. בינתיים, מחממים מחבת, מטגנים את טבעות הבצל ולאחר מכן את קוביות העגבניות, ומוסיפים את גבעולי הקיפודן. מתבלים במלח ופלפל.

הצעת הגשה: מעל צלחת אטריות שטוחות.

עונות לאיסוף הגבעולים: נובמבר עד אפריל.

 

ד"ר רחלי עינב, Blue Ecosystems, אקולוגית ויועצת סביבתית המתמחה בעריכת תסקירי השפעה על הסביבה וסקרי נוף בבתי גידול ימיים ובבתי גידול יבשתיים.

 

הכתבה פורסמה בירחון "טבע הדברים "

מתנה לגולשי ynet: מנוי ל-4 חודשים ב-29 שקלים לחודש (במקום 39)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים
אחד מהקוצים החביבים של משפחת המורכבים. קיפודן
צילום: ד"ר רחלי עינב, טבע הדברים
מומלצים