מהפכה בקרואסון: הישר - פרווה, הסהר - חלבי
קרואסון גבינה מרובע? סדר שיהיה פה: הרבנות קבעה נהלי כשרות חדשים בתחום המאפים, ומעתה תקפיד על שמירת צורה קבועה לכל מאפה, כתנאי לקבלת כשרות. מאפה פילס משולש הוא פרווה, אבל בורקס משולש הוא חלבי
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
- יורם קניוק: אני לא מפחד למות /
שיח על אלוהים ואמונה עם שהרה בלאו
יוזמי המהלך חששו כי שומרי כשרות, המקפידים על כמה שעות המתנה בין אכילת מוצרי בשר לחלב, "ייכשלו" ויאכלו באיסור מאפים המכילים גבינה, רק משום שצורתם העידה עליהם בטעות שהם פרווה. לפיכך נקבע: מאפה פילס פרווה יהיה בצורת משולש סגור או "שבלול", והחלבי - חישוק או "אצבע רחבה". לעומת זאת, קרואסונים ורוגלך פרווה יהיו ישרים, והחלביים - בצורת סהר. מדובר בהרחבה של הנוהל הקיים, המומצמם יחסית, ולפיו בורקס חלבי הוא משולש והפרווה מרובע.
באגף הכשרות ברבנות הסבירו כי הבורקס הוא מוצר מיוחד מבחינה כשרותית, משום שהוא משווק ללא אריזה נפרדת לכל פריט, ומקובל להגיש אותו באירוחים בנפרד מכל סממן שיכול לאפשר לשומר הכשרות לדעת האם המאכל הוא פרווה או חלבי. לכן, צורת הבורקס היא האמצעי הסביר היחידי שבאמצעותו ניתן לדעת את סיווג המזון.
"בשנים האחרונות רבתה היצירתיות, ברוך ה', בתחום המאפים, מגוון הטעמים והמילויים גדל - וגם מגוון הצורות, והגידול המגוון הוביל לריבוי התקלות", אמרו ברבנות. "לפני מספר חודשים החל תהליך גיבוש הנהלים בהידברות עם בעלי המאפיות הגדולות לגבי אפשרויות הייצור השונות, והנוהל שהתקבל לבסוף מתאים לתנאים הטכנולוגיים הקיימים כיום בענף ומקובל על רוב היצרנים הגדולים".
לפני כחצי שנה התכנסה לראשונה מחלקת הכשרות של הרבנות לתכנן את "מבצע בורקס". הרב חגי בר-גיורא ממחלקת הכשרות סיפר אז כי לאחרונה התקבלה תלונה מאנשים שנפשו במלון בצפון הארץ, וזמן קצר לאחר ארוחה בשרית אכלו בורקס גבינה משום שעל פי צורתו סברו כי הוא פרווה. הרב בר גיורא ציין כי הסכנה היא לא רק דתית-הלכתית אלא גם בריאותית, כאשר אנשים הרגישים למוצרי חלב עלולים לאכול בטעות בורקס גבינה