בעקבות המחאה בברזיל: בוטלה ההתייקרות
אחרי 10 ימי מחאה בהם אלפי מפגינים שיבשו את התנועה בברזיל, הרשויות בריו דה ז'ניירו ובסאו פאולו נכנעו וביטלו את התייקרות מחיר הנסיעה בתחבורה הציבורית. המוחים הפגינו גם באצטדיון בו שיחקה ברזיל נגד מכסיקו בגביע הקונפדרציות
המחאה השתלמה להם, בינתיים: אחרי עשרת ימי המחאה החריפה ב-20 השנים האחרונות, בהם אלפי אזרחים הפגינו בכל רחבי ברזיל במחאה על הכוונה לייקר את מחירי הנסיעה בתחבורה הציבורית, ראשי הערים הגדולות, ריו דה ז'ניירו וסאו פאולו, הודיעו הלילה (ה') על ביטול התוכנית. עם זאת, לא ברור האם הצעד הזה ישיב את הסדר על כנו במדינה הגדולה בדרום אמריקה, וההפגנות נמשכות ברחבי ברזיל.
המחאה פרצה לא רק בשל עליית המחירים, אלא גם ובעיקר בשל ההשקעה ההולכת ויורדת בתשתיות ובחינוך, אך במסגרת ההודעה על ביטול התייקרות הנסיעה בתחבורה הציבורית אמר ראש עיריית סאו פאולו, פרננדו חדד, כי "הדבר דורש שנקריב באופן משמעותי את ההשקעה בתחומים אחרים". הוא לא פירט באילו תחומים יקצץ בעקבות ההחלטה. במקביל להודעה בסאו פאולו, גם ראש העיר ריו דה ז'ניירו, אדוארדו פאיס, הודיע על ביטול ההתייקרות.
בהפגנות בהן השתתפו רבבות אתמול המפגינים חסמו את הכביש הראשי המחבר בין סאו פאולו, העיר הגדולה במדינה, לבין מפרץ סנטוס. בעיר פורטלזה שבצפון-מזרח המדינה התעמתו כ-15 אלף מפגינים עם המשטרה שניסתה למנוע מהם להגיע לאצטדיון קסטלאו, שם שיחקה ברזיל נגד מכסיקו במסגרת גביע הקונפדרציות.
"אנחנו נגד ממשלה שמוציאה מיליארדים על אצטדיונים בזמן שאנשים במדינה סובלים", אמרה נטליה קרינו, סטודנטית בת 22 שהשתתפה בהפגנה, "אנחנו רוצים חינוך טוב יותר, יותר ביטחון ומערכת בריאות טובה יותר". גם בתוך האצטדיון נשאו צופים שלטים בגנות השחיתות הממשלתית.
למרות הצהרותיה המפויסות של הנשיאה דילמה רוסף במהלך השבוע, כוחות צבא נשלחו אתמול לערים פורטלזה, ריו, בלו הוריזונטה, סלבדור וברזיליה, כדי לחזק את כוחות הביטחון לקראת המשך המשחקים.
המחאה הכתה את ההנהגה בברזיל בתדהמה. היא פרצה אחרי שבשבוע שעבר התפרעו כ-5,000 מפגינים בסאו פאולו על רקע העלאת מחיר התחבורה הציבורית ב-10 סנט. רבים מהמפגינים בסאו פאולו הם סטודנטים מהמעמד הבינוני, והתקשורת המקומית טוענת כי רבים מהם הם תומכי מפלגות השמאל. כמה מהמפגינים אמרו בשבוע שעבר שהושפעו מההפגנות בטורקיה. בלילה שבין יום שני לשלישי השבוע הפגינו 200 אלף בני אדם בלפחות שמונה ערים גדולות בברזיל. רוב ההפגנות היו לא אלימות אך בכמה מהם נפצעו שוטרים.
הפגנות הענק הגיעו בעיתוי גרוע ביותר לממשלתה של דילמה רוסף - ימים קצרים לאחר פתיחת טורניר גביע הקונפדרציות בכדורגל בברזיל, חודש לפני ביקור האפיפיור פרנסיסקוס במדינה, שנה לפני פתיחת משחקי גביע העולם לכדורגל ושלוש שנים לפני פתיחת המשחקים האולימפיים בריו דה ז'ניירו. במשטרת ברזיל חוששים שהפגנות המחאה והאירועים האלימים יתפשטו ויימשכו לאורך זמן.
בדו"ח ממשלתי מנובמבר העריכה הממשלה שתוציא 13.3 מיליארד דולרים על אצטדיונים, שיפוץ שדות תעופה
ומיזמים אחרים לקראת אירוח המונדיאל. כ-12 מיליארד דולרים יידרשו להכנות לקראת האולימפיאדה בריו.
עורכת הדין אגתה רוסי דה פאולה, בת 34, השתתפה בהפגנה עם אמה וכינתה את סדרי העדיפויות של ממשלתה "מביכים". "אנחנו בסך הכול רוצים לקבל בחזרה את מה ששילמנו במסים, דרך בריאות, חינוך ותחבורה", הסבירה, "אנחנו רוצים שהמשטרה תגן עלינו, שיעזרו לאנשים ברחוב שגמרו בלי עבודה ובלי כסף".