שתף קטע נבחר
 

כשהשיפוצניק מבקש ממך מברג

תאונות עבודה מתרחשות גם בבית. כיצד תמנעו אותן ואיך תתגוננו מתביעות מיותרות מצד בעלי מקצוע? מדריך "המקצוענים" לעבודות בטוחות בבית

לפני כשבועיים נהרג פועל במפעל בבאר שבע מפגיעת קורת מתכת, ופועל נוסף נהרג בהרצליה. לפי משרד הכלכלה, במחצית הראשונה של 2013 נספו 27 עובדים כתוצאה מתאונות עבודה, תשעה מהם בנפילה מגובה ושישה כתוצאה מנפילת חפץ או מכה ממכונה בתנועה. בשנת 2012 נהרגו 60 עובדים כתוצאה מתאונות עבודה, ו-67,700 עובדים נפצעו. ההוצאה הכוללת של ענף נפגעי עבודה בביטוח הלאומי בגין אותן תאונות בשנה שעברה הסתכמה ב-3.7 מיליארד שקל.

 

המעמד המשפטי של אדם שנעזר בבעל מקצוע הוא של "מזמין העבודה" מול "קבלן מבצע". לפיכך, יש לבעל הבית אחריות מסוימת על מעשיו של בעל המקצוע והוא חשוף לתביעה במקרי תאונה, גם אם אינו האחראי הישיר לה.

הקפידו על כללי זהירות משפטיים בעת העסקת איש מקצוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפידו על כללי זהירות משפטיים בעת העסקת איש מקצוע(צילום: shutterstock)
 

קשה מאוד לקבוע מראש ובאופן גורף אם נופלת גם על הצרכן אחריות בגין תאונה של בעל המקצוע. כל מקרה נדון לגופו ולכן אין תשובה חד משמעית בנושא. עם זאת יש לא מעט שניתן לעשות למנוע את התאונה ולהגן עליכם מבחינה משפטית.

 

סביבת עבודה בטוחה

אחריות מזמין העבודה היא לספק לקבלן המבצע סביבה בטוחה מסיכונים שעליהם הוא לא יכול לדעת מראש. על מנת לצמצם את הסיכוי לתאונה, פנו מכשולים שעלולים להפריע לבעל המקצוע נקו את הרצפה - כדי למנוע החלקה. שימו לב לארונות לא יציבים או שקעי חשמל חשופים, העלולים להוות סכנה - והקפידו על אוורור ותאורה מתאימה באזור העבודה.

 

עו"ד ד"ר ערן אגו, מומחה בדיני נזיקין ונזקי גוף, מוסיף: "על מנת שתתקיים אחריות כלשהי יש צורך שתתקיים חובת זהירות בין המזיק לניזוק. בענייננו, כאשר בעל מקצוע מגיע לבקר במקרקעין המצוי בבעלות או בהחזקת המזיק, למשל בית או עסק, אזי מכוח עובדה זו תתקיים חובת הזהירות, וזאת מן הטעם שלבעל המקרקעין ו/או למחזיק במקרקעין קיימת שליטה מלאה במה שמתרחש בהם".

 

עוד בנושא:

בטיחות מעל הכול, גם כשבונים פרגולות  

לקראת החורף - הימנעו מתקלות חשמל

גבר הולך לאיבוד דרך מרפסת? התקינו סורגים  

 

התנהלות נכונה מול בעל המקצוע

בנוסף להקפדה על סביבת עבודה בטוחה, כדאי להניח לבעל המקצוע לבצע את משימותיו בעצמו ולהימנע ממתן עזרה (למשל סיוע בפריקת המשאית או "להחזיק רגע" את המדף). אם הוא זקוק ליד נוספת עליו לדאוג לכך בעצמו, ולא לגרור אתכם למקום שעלול לסכן אותו ואתכם בהרבה מובנים. נשמע רע? אולי, אבל מוטב כך. שמרו על המעמד המשפטי שלכם כ"מזמיני העבודה" ולא מעבר לכך. אם עזרתם לבעל המקצוע בתום לב, והחזקתם מדף שנשמט על הרגל שלו למשל, אתם בצרה - אתם נחשבים למי שאחראים לפגיעה בו, מה שמגביר את סיכוייכם לשאת בעול הפיצוי.

 

מאותה סיבה בדיוק מומלץ לא לספק לבעל המקצוע כלי עבודה משלכם, גם אם לדבריו "בדיוק חסרה לי מקדחה כזו". אם הוא נפגע כתוצאה משימוש בכלי עבודה שלכם - הסתבכתם.

 

חשוב לבדוק

תיקונים רבים נעשים על הגג או בגובה, ולכן כדאי לוודא שלבעל המקצוע יש אישורי עבודה בגובה בתחומים הרלוונטיים כמו איטום ותיקון גגות או התקנת פרגולות. אבי מלכא מ"פז פדידה בע"מ" מדגיש: "לכל אחד מהעובדים נדרש אישור עבודה בגובה. במקרה שבו הזמנתם בעל מקצוע שאין לעובדים שלו רישיונות מתאימים ומתרחשת תאונה, האשמה נופלת גם על הצרכן".

 

בעלי המקצוע יכולים לבטח את עובדיהם ב"ביטוח חבות מעבידים" כדי לספק לעצמם רשת ביטחון במקרה תאונה, אך הם לא מחויבים לעשות זאת. אם קבלן השיפוצים מעסיק קבלני משנה (חשמלאי, רצף וכו') כ"מזמיני העבודה" מוטלת עליכם האחריות לבדוק שיש ברשותו ביטוח כזה, שאם לא כן, ומתרחשת תאונת עבודה אצלכם בבית - אתם עלולים לשאת באחריות.

 

נכנסתם לשיפוצים? כדאי להיות בטוחים שבביטוח הדירה שלכם יש סעיף של כיסוי נזק לצד ג'. כלומר, פיצוי לאדם שאינו מדיירי הבית הקבועים כמו שכן או בעל מקצוע. אם אין לכם סעיף כזה בביטוח הדירה, שקלו ברצינות להוסיף אותו. התוספת הזו אינה משמעותית במיוחד, ועשויה להגן עליכם מפני תביעה.

 

אומר אגו: "יש לזכור כי לא כל פגיעת גוף של בעל מקצוע תקים חובה לבעלי הבית לפצותו, שהרי הניזוק יצטרך להוכיח, כי הפגיעה בו התקיימה כתוצאה מרשלנות או מכוח הפרת חובה חקוקה כלפיו. כך למשל אם בעל המקצוע החליק על רצפה או נפגע מכלב של בעל הבית. עניין נוסף שיש לקחת בחשבון הוא האשם התורם של בעל המקצוע. למשל, כאשר בעל המקצוע הסתכן מרצון. במצב דברים זה, מומלץ כי במסגרת הביטוחית של הבית יהיה גם כיסוי שיכלול נזקים לצד שלישי".

 

בתחומי הגז, ההדברה והחשמל, בעלי המקצוע נדרשים לרישיונות והסמכות מטעם המדינה. אל תעסיקו בעלי מקצוע שלא מחזיקים בתעודות הרלוונטיות, על מנת להימנע מכל סיכון ונשיאה באחריות בעת תאונה.

 

הכתבה בשיתוף המקצוענים - בעלי מקצוע לבית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמרו על כללי בטיחות
צילום: shutterstock
מומלצים