כלכלת המשפחה: מינוס בחשבון? זה רק הסמפטום
מכורים להלוואות, שוקעים במינוס וחורגים מהתקציב - זו לא המחלה, אלו רק הסימפטומים לבעיה הכלכלית שמקורה בתפיסות כגון: "חיים רק פעם אחת", "על ילדים אני לא חוסך", או "אין לי זמן לנהל תקציב כי אני עובד קשה". אז איך משנים את תפיסת החיים ועוברים לרווחה כלכלית?
שינוי טכני בדרך שבה אנו מנהלים תקציב ולימוד שיטות לניהול תקציב, יניב הישגים כלכליים משמעותיים ולאורך זמן, רק כשהוא ילווה בהתבוננות כנה ואמיצה אל עצמנו פנימה ואל מערכות היחסים שלנו.
- שנת שיא במשכנתאות: 52 מיליארד שקל
ככל שנעז להתמודד עם שינוי עמוק יותר בגורמים שהובילו אותנו עד היום, נשיג שינוי גדול יותר, גם כשמטרתנו לצאת מחובות, להשיג ביטחון כלכלי, הכנסה טובה יותר ואפילו לצבור נכסים.
סימפטומים למחלה הכלכלית שלנו
אמיר בן 44 שכיר מצליח בתחום ההי טק, תוהה כיצד אלון בן גילו הצליח לבסס את עצמו. לשניהם משכורת גבוהה מהממוצע ושניהם מרוצים מרמת חייהם, אולם בעוד אלון יסיים לשלם את המשכנתא בעוד שנה והספיק לצבור חסכונות מכובדים, לאמיר אין חסכונות, למעט קרן ההשתלמות, ובמקביל יש לו אוברדרפט בחשבון הבנק, הלוואות ומשכנתא גבוהה לעוד 15 שנים.
בשיחה על הקיצוצים הצפויים בחברה, אמיר החליט שהגיע הזמן לתקן את המצב.
דנה אשתו של אמיר הסכימה שהם צריכים לשנות את דרך התנהלותם, למעשה הייתה להם שיחה מצוינת שבה הם הסכימו לפתוח בדרך חדשה. בפועל דבר לא השתנה.
אצל אמיר ודנה יש סימפטומים "למחלה כלכלית", בגיל 44 הם מוצאים את עצמם ללא ביטחון כלכלי שמעניקים לנו החסכונות ובמקביל גם האוברדרפט. ההלוואות מעידים על "מחלה" גם עצם העובדה שהם לא מנהלים תקציב, לא משלמים חשבונות בזמן, מתקשים בשמירת הגבולות, קונים כשצריך ולא בהתאם לתקציב כולם סימפטומים.
מה הגורם "למחלה הכלכלית" מה גורם לכך שלמרות השכר הגבוה, ההישגים הכלכליים של אמיר ודנה נמוכים? למה אלון חברו לעבודה של אמיר הגיע להישגים טובים יותר?
אופי, הרגלים וכישרון
רבים טוענים שהישגים כלכליים קשורים לאופי או לכישרון מיוחדים, יש שאומרים "כזה אני", אני ספונטני, נהנתן, מפוזר ולא מאורגן וקשה לי להשתנות.
בפועל הצלחה כלכלית, אינה קשורה לכישרון, אנשים שמצליחים כלכלית אינם מוכשרים יותר, חכמים יותר והם אפילו לא בעלי ידע רחב יותר ואף אינה דורשת שינוי אופי, אלא שינוי של הרגלים בלבד.
הישגים כלכליים, ניתן לחלק ל 3 מדרגות עיקריות, הראשונה לנהל תקציב מאוזן ולהימנע מחובות, השנייה לחסוך מידי חודש ולצבור חסכונות והשלישית להתעשר.
כדי לעבור ממדרגה למדרגה, עלינו להגיע למקורות שלנו, לאותם סיבות שהובילו אותנו למצבנו הכלכלי הנוכחי והן הגורם למצבנו הכלכלי הנוכחי.
לטפל בגורמים
למה אנו פועלים ומתנהלים כלכלית כפי שאנו פועלים, מה גורם למצבנו הכלכלי הנוכחי?
אין הכוונה לחפש את השורשים הפסיכולוגיים העמוקים, או לנבור בילדותנו או לחקור גם את השורשים לפחד מכסף אצל אנשים מסוימים, דימוי עצמי נמוך, הפרעת קשב, זוגיות, השלכת האחריות, התמכרות לקניות, צורך לרצות, פחד מכישלון או פחד מהצלחה, קושי בדחיית סיפוקים וכו'.
המטרה היא לחפש שני סוגים של גורמים עיקריים, הפרדיגמה - "תבנית המחשבה" הכלכלית שלנו ורמת האחריות והמחויבות שלנו. הפרדיגמה הכלכלית שלנו, זוהי אותה "תבנית מחשבה" שגיבשנו לאורך השנים, מההורים, החינוך, הסביבה ומההתנסויות שיש לנו.
אחת התבניות השכיחות באה לידי ביטוי באמירות: "חיים רק פעם אחת, אני לארג', אני ספונטני", "אני חייב להוציא את ההוצאה הזו, על ילדים אני לא חוסך, אין לי זמן לנהל תקציב כי אני עובד קשה" וכו'.
רמת האחריות והמחויבות שלנו, זו גישתנו למציאות. האם כשאנו אומרים משהו, אנו בוודאות גם נבצע כך בספורט, ניהול תקציב או דיאטה, או האם אנו אומרים ומניחים לאילוצי החיים לעצור בעדנו? והאם אנו לוקחים אחריות על מצבנו וגם אם התנאים קשים, אנו בוחרים להפוך את הבעיה וכך גם את הפתרון למשהו שהוא באחריותנו? ומתרגמים את התובנה הזו גם לעשייה.
לצאת לדרך חדשה
התבוננות ולמידה של "תבנית המחשבה " שלנו ושל רמת האחריות- מחויבות שלנו, מאפשרת לנו ללמוד ולהרחיב את יכולות הבחירה שלנו ולבחור בהרגלים חדשים.
אמיר ודנה זיהו כי "תבנית המחשבה" שלהם יסודה בהרגלים וביחס לכסף מהבית בו גדלו וכי בפועל כל אחד מהם מצפה שהאחר ייקח אחריות לשלם חשבונות, לבדוק את היתרה בבנק ואפילו שינהל את התקציב. אולם מרוב עומס בעבודה וטיפול בילדים התקציב מוזנח.
בהדרגה הם לומדים כי דווקא ההתנהגות המחושבת והמתוכננת שאותה הם לא אהבו וכינו התנהגות של אנשים "כבדים", מסייעת להציב מטרות כלכליות, לתכנן את ההוצאות וליצור גבולות. ההתנהגות שהם רוצים לאמץ כדי להצליח, כוללת לדעת בכל רגע נתון מה התקציב שלהם ומה היתרה בבנק. כדי לעמוד בכך הם קבעו לעצמם "פגישת תקציב שבועית" ובחרו ליצור תקציב הוצאות שיאפשר להם לסגור את החובות ולהתחיל לחסוך. הם מודעים לכך שהשינוי לא קל ורק התמדה תהפוך את העשייה החדשה להרגלים חדשים וקבועים.
שינוי התפיסה ורמת המחויבות עשוי להוביל אותנו למדרגה כלכלית חדשה, כדי להתעלות מעל מדרגה זו, יהיה עלינו לבחון שוב ושוב ומחדש את עצמנו ולהרחיב את גבולות היכולת, ההעזה והאפשרויות.
גיל אורלי, מאמן ומנחה להעצמה כלכלית, מנכ"ל קבוצת גיל אורלי
gil@gilorly.co.il