הידעתם? קיצור קיבה משנה את חוש הטעם והריח
מחקר שנערך בבריטניה מגלה כי ניתוחים לקיצור קיבה גורמים אצל רבים מהמטופלים לשינויים בחוש הטעם ובחוש הריח, ובעיקר לסלידה מעוף ומבשר. החוקרים משערים כי הסיבה קשורה בשינוי בהורמונים במערכת העיכול
לא רק המשקל משתנה - גם חוש הטעם והריח: ניתוח לקיצור קיבה מביא לשינוי דרמטי בהיקפים, אבל גורר עמו גם לא מעט תופעות לוואי אשר חלקן עלולות להיות קטלניות. על אלה נוספות תופעות לוואי חדשות המדווחות לאחרונה, כשרבים מהמנותחים מצביעים על שינוי בחוש הטעם והריח שחל בעקבות הניתוח. הממצאים פורסמו בגיליון החדש של כתב העת Obesity surgery.
המחקר כלל 103 מטופלים בבריטניה, שעברו ניתוח מעקף קיבה מסוג Roux-en-Y שבו הקיבה הופכת קטנה יותר והמעי הדק מתקצר. מתוך אלה, דיווחו 97% על שינוי בתיאבון בעקבות הניתוח, ו-42% אמרו כי הבחינו בשינוי בחוש הריח.
עוד על קיצור קיבה:
שינוי בחוש הטעם דווח אצל 73% מהמטופלים, במיוחד בטעמים מתוק וחמוץ. החוקרים הבחינו בשינויי טעם בולטים במיוחד אצל מטופלים שאכלו עוף, בקר, חזיר, בשר צלוי, כבש, נקניקיות, דגים, מזון מהיר, שוקולד, אוכל שומני, פסטה ואורז.
רצים לשולחן הניתוחים
זינוק במס' ניתוחי קיצור קיבה - וגם בסיבוכים
שרית רוזנבלום
ניתוחים לקיצור הקיבה שיפרו את חייהם של אלפי אנשים שסבלו מעודף משקל. הבעיה: חלק מהמנותחים נתקלים בסיבוכים בריאותיים קשים - שבחלק מהמקרים הסתיימו במוות. מהן הסכנות - ומהו הניתוח הפופולרי ביותר בישראל? כל הנתונים
כ-75% מהמטופלים אמרו שפיתחו רתיעה ממזונות מסוימים: שליש נמנעו מלצרוך עוף, בקר, כבש, נקניקיות ובשר חזיר. כ-12% פיתחו סלידה מעמילנים כמו אורז, פסטה, לחם ועוגות, ממוצרי חלב כמו שמנת, גבינה וגלידה ומביצים. 3% נרתעו מירקות, 3% מפירות ו-1% משימורי דגים.
עוד מצאו החוקרים כי מטופלים שהביעו סלידה ממזונות מסוימים השילו ממשקלם בממוצע כ-8 קילו יותר לאחר הניתוח בהשוואה לאלה שטעמם לא נפגע.
אף שהמחקר מצא קשר בין ניתוחי הרזיה לבין שינויים בחושים, לא הצליחו למצוא החוקרים את הסיבה לכך. ראש צוות החוקרים, ד"ר ליסה גרהם, אמרה כי שינויי הטעם והריח שחוו רבים מהמטופלים לאחר הניתוח עשויים לנבוע מצירוף של שינויים בהורמונים המופרשים במערכת העיכול ובמוח.
ניתוחים לקיצור קיבה הם בין הניתוחים הפופולריים בישראל. על פי ההערכות, מתבצעים מדי שנה כ-4,000 ניתוחים כאלה בבתי החולים ברחבי הארץ.
הניתוחים מביאים לירידה במשקל הגבוהה ביותר מבין כל שיטות ההרזיה, אולם צופנים כאמור לא מעט סכנות למנותחים ובהם שיעור תמותה ממוצעת של שניים-שלושה חולים על כל אלף מנותחים. מאז תחילת 2014 דווח על מותם של שני מטופלים בארץ בעקבות הניתוח.
המנותחים התחילו לסלוד בעיקר מאכילת עוף ובקר
צילום: shutterstock
מומלצים