הדרכים המפתיעות לחיטוי פירות וירקות מריסוס
לשטוף את הירקות ואת הפירות בתערובת של מים וחומץ, להשרות עלים קטנים במים קרים ובכל מקרה לא לנקות אותם לפני שמאחסנים במקרר - כך תסירו שאריות אדמה, חיידקים וריסוס מהתוצרת הטרייה
העונה החמה בפתח והמקרר שלנו מתחיל להתמלא בירקות טריים ובפירות הקיץ המתוקים, אשר מסייעים לנו לשמור על תזונה נכונה ומרעננים כל מנה. אמנם הפירות והירקות חשובים לבריאותנו, אך מה בדבר האדמה והלכלוך הנלווים להם? הרעלנים מהטבע, הריסוס המזיק?
מפיקים את המרב מירקות:
- מה בריא יותר לאכול: ירק קפוא או טרי?
- קילו ביום: 5 סיבות שישכנעו אתכם לאכול ירקות
- מקרצפי העורקים: המזונות הכי בריאים לכלי הדם שלכם
1. לשטוף רק לפני השימוש
רובנו מכירים את ההתלבטות: האם לשטוף את הפירות והירקות בטרם נכניסם למקרר או לחכות עד הרגע שבו נרצה להכין סלט? מומלץ לא לשטוף את הפירות והירקות לפני אחסונם במקרר אלא רק לפני השימוש, מאחר שהדבר עלול להאיץ את צבירת הבקטריות.
אם בחרתם בכל זאת לשטוף אותם קודם לכן, רצוי לייבשם היטב במגבות נייר נקיות לפני האחסון.
2. להכין מראש את אזור העבודה
לפני שניגשים להוציא את הפירות והירקות מהמקרר או מהמזווה יש לשטוף היטב את הידיים במים ובסבון ולהכין את אזור העבודה - לנקות את הדלפק או את קרש החיתוך והסכין במים חמים ובסבון, כדי שלא יצטברו חיידקים.
אם השטיפה כוללת כמות גדולה של ירקות, כדאי להניחם בקערה נקייה ולא בכיור, משום שבאזור הניקוז מצטברים לעתים קרובות חיידקים ובקטריות.
3. להשרות במים וחומץ
אף שרובנו מנקים את הפירות וירקות מתחת לזרם המים תוך שפשוף קל, כדאי לדעת שקיימים הבדלים מהותיים ביניהם והדרכים לניקיונם שונות. שטיפה במים בלבד אינה מסירה לחלוטין את הלכלוך ולא הורגת את כל החיידקים, לכן ניתן לשלב בתהליך חומץ לבן.
כדי לנקות פירות וירקות בעלי קליפה עבה ניתן להכין תערובת של מים וחומץ ביחס של 3 ל-1 ולהכניס אותה לבקבוק תרסיס. מרססים את הפרי או את הירק בצורה אחידה, משהים במשך 30 שניות ושוטפים במים קרים תוך שפשוף פני השטח במברשת ייעודית.
כשמדובר בפירות ובירקות בעלי קליפה דקה, מכינים קערה ובה מים וחומץ בכמויות שוות. משרים את הפירות והירקות במשך דקה-שתיים בקערה ושוטפים במים.
4. להפריד את העלים
בניקוי פירות וירקות ששטחם החיצוני איננו אחיד, כדוגמת ברוקולי, כרובית, פירות יער ועוד, רצוי להפריד את העלים ולעשות ניקיון יסודי לפני שמשרים אותם במים ובחומץ ביחס של 3 ל-1. המחמירים שבינינו יכולים להוסיף לתערובת גם מיץ לימון, אשר מעלה את רמת החומציות ובכך מייעל את פעולת הניקיון.
כשמדובר בירק בעל עלים קטנים, כמו פטרוזיליה, אפשר להפרידם ולהשרות אותם בקערת מים קרים במשך כמה דקות, לסנן ולחזור על הפעולה שלוש פעמים.
דרך נוספת היא להשרות את העלים הירוקים בתערובת של שתי כוסות מים וחצי כוס חומץ לבן במשך חמש דקות, ולאחר מכן לשטוף במים קרים. בסוף תהליך הניקיון יש לייבש את העלים היטב באמצעות מגבת נייר נקייה.
יש להביא בחשבון שתהליך זה מונע היווצרותם של חיידקים, אך עלול להשפיע מעט על המרקם והטעם.
5. להתמקד בחסה
ניקיון של חסה דורש תהליך מעט אחר: יש להניח את החסה במסננת המונחת בקערה גדולה המלאה מים קרים, כך שהפסולת והלכלוך ישקעו אל התחתית. לאחר השטיפה במים מייבשים את החסה במגבת נקייה או בנייר סופג.