שתף קטע נבחר

 

הריבית בשפל: איך זה ישפיע עלינו?

ריבית בנק ישראל נושקת לאפס ומתייצבת על רבע אחוז בלבד. מה זה יעשה לכיס שלנו? הוזלה במשכנתא, התחזקות של הדולר וריבית אפסית על הפיקדון בבנק הם רק חלק מהתוצאות הצפויות. מדריך

בנק ישראל הודיע אתמול (ב'), זה החודש השני ברציפות, על הפחתת ריבית לשפל של כל הזמנים - 0.25% בלבד. זוהי הפחתת הריבית השלישית בשנה האחרונה, וה-11 במספר בתוך פחות מ-3 שנים.

 

 

הסיבה העיקרית להורדת הריבית היא ההאטה המתמשכת בפעילות הכלכלית במשק. האטה זו נרשמה עוד לפני מבצע "צוק איתן", שהשפעתו השלילית על המשק עשויה להחמיר את המצב.

 

הפחתת הריבית מקטינה את עלויות היצרנים (שמשלמים ריבית נמוכה יותר) ובכך מסייעת להגברת פעילותם. במקביל היא גם גורמת להגדלת הביקושים במשק ולהגברת הצריכה, בכך שהיא הופכת את אפיקי החיסכון לפחות אטרקטיביים ומעודדת צרכנים לרכוש. מהלך משולב זה אמור לסייע להגברת הפעילות הכלכלית במשק.

 

מטרה נוספת אליה מעוניין להגיע הבנק המרכזי היא הגברת האינפלציה. בשנה האחרונה קצב האינפלציה עומד על 0.3%, נמוך בהרבה מהיעד שנקבע על ידי בנק ישראל (1%-3%).

 

כמו כן, הפחתת הריבית נועדה לסייע בהחלשת השקל. ריבית נמוכה יותר על השקל הופכת אותו לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים בארץ ובעולם, ובולמת את התחזקותו מול הדולר. בדרך זו מסייע המהלך לייצואנים, שמשלמים עבור שכר והוצאות אחרות בשקלים (ולכן מעוניינים בשקל נמוך) ולעומת זאת מקבלים תמורת המוצרים שהם מייצאים לחו"ל תשלום במטבע זר (ולכן מעוניינים בדולר חזק).

 

עם זאת, ראוי לציין כי בשבועות האחרונים ניכרת מגמת היחלשות של השקל, אחרי תקופה מאוד ארוכה של התחזקות המטבע הישראלי מול הדולר. כך, מסוף חודש יולי התחזק הדולר מול השקל ב-3.3%.

 

להפחתת הריבית יש גם השפעה נוספת, שפועלת במסלול מנוגד למדיניותו המוצהרת של בנק ישראל. ריבית נמוכה יותר מקטינה את תשלומי הריבית החודשיים על ההלוואות לדיור במסלול ריבית ה"פריים". כך למעשה היא מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת להמשך העלייה במחירי הדירות.

 

איך הורדת הריבית תשפיע על נוטלי המשכנתאות?

הורדת הריבית במשק משפיעה, כאמור, באופן ישיר על ריבית המשכנתא הניטלת במסלול הפריים (הלוואה לא צמודה בריבית משתנה), ומביאה לכך שהלווים ישלמו פחות. ריבית הפריים היא למעשה הריבית המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות ופיקדונות, ומחושבת על פי הריבית של בנק ישראל בתוספת 1.5%. כך, בעקבות הפחתת הריבית במשק, תעמוד ריבית הפריים על 1.75% במקום 2% כיום – והמשמעות היא שנוטלי המשכנתאות ישלמו כמה עשרות שקלים פחות מדי חודש, תלוי בהיקף המשכנתא.

 

בהקשר זה יש לעשות הבחנה בין מי שנטל משכנתא לפני מאי 2011, אז לא חלה הגבלה על היקף ההלוואה הנלקחת במסלול ריבית הפריים, לבין מי שנטל מחודש מאי ואילך - לגביו חלה מגבלת בנק ישראל לפיה לא ניתן לקחת יותר משליש סכום המשכנתא במסלול הפריים. בהתאם, מי שנטל היקף גדול יותר במסלול הפריים נהנה מהוזלה גדולה יותר בעקבות הורדת הריבית.

 

בהתחשב בהורדות הריבית מאז שנת 2008, אחרי המשבר הכלכלי העולמי, חסכו אלו שנטלו משכנתאות במסלול הפריים סכומים המגיעים ל-1,000 שקל ויותר בהחזר החודשי. כך לדוגמה, מבדיקת AMG משכנתאות, עולה כי מי שלקח משכנתא במאי 2008 בסכום של 700,000 שקל, במסלול ריבית הפריים, ל-20 שנה, ישלם בעקבות הורדת הריבית האחרונה, החזר חודשי של 3,305 לעומת 4,523 שקל בתחילת החזר ההלוואה, הוזלה של יותר מ-1,200 שקל. במקרה בו 50% מההלוואה נלקח במסלול הפריים, ההוזלה בהחזר החודשי תעמוד על כ-250 שקל (חלק מההוזלה קוזז אל מול עליית המדד).

 

לעומת זאת, מי שנטל משכנתא בהיקף דומה, בחודש מאי 2011, כאשר רק שליש מההלוואה במסלול הפריים, יחזיר החל מהחודש הקרוב 4,141 שקל, 20 שקל יותר לעומת ההחזר הראשון – בעת נטילת ההלוואה. הסיבה היא שגם הסכומים שירדו בעקבות הוזלת הפריים, קוזזו במלואם אל מול עליית המדד. מי שנטל הלוואה חודש קודם, באפריל 2011, כולה במסלול הפריים (טרם ההגבלה) ישלם כ-250 שקל פחות בהחזר החודשי.

 

הרציונל העומד מאחורי מגבלת בנק ישראל, מלבד מיתון הביקוש למשכנתאות, הוא החשש שברגע שתעלה הריבית במשק הגידול בהחזר החודשי יהיה חד, וחלק מנוטלי המשכנתאות יתקשו לעמוד בהחזרים. אולם לדברי עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG, בנק ישראל מונע מלווים רבים אפשרות ליהנות מהריבית הנמוכה. "בבנק ישראל יכלו למצוא דרכים להקל בהגבלה הזו", טוען קמינסקי. "למשל לאפשר ביטול ההגבלה או למתן אותה לגבי מי שנוטל משכנתא לטווח קצר יחסית של 10-12 שנה. גם אם יחול שינוי בריבית, ההשפעה תהיה מתונה יותר לגבי אותו לווה".

 

האם הגענו לקו התחתון? האם הריבית יכולה עוד לרדת?

כאמור, רמה של רבע אחוז ריבית היא הנמוכה ביותר שנקבעה אי פעם בישראל. ההערכות הן, כי גם אם ייקח זמן עד שתורגש התאוששות כלכלית, הריבית לא תרד לקו האפס. ייתכן והריבית תישאר בשפל עוד מספר חודשים, אך מכאן, טוענות ההערכות, היא תחל לעלות. מציאות זו צפויה להתרחש גם בארה"ב ובמדינות נוספות מתחילת/אמצע 2015.

 

איך ריבית השפל משפיעה על האוברדראפט?

כאמור, ריבית הפריים המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות, פיקדונות ועסקות אשראי וכן לתמחור האוברדראפט שלנו. כיוון שריבית הפריים תרד גם ברבע אחוז, גם הריבית על משיכת הייתר בחשבון הבנק תוזל במעט.

 

הורדת הריבית עשויה להוזיל גם את ההלוואות הצרכניות - הלוואת מהבנק או הלוואה מחברת כרטיסי האשראי.

 

איך זה ישפיע על הפיקדונות?

הפיקדונות בבנקים סובלים כבר כעת מריבית אפסית. הורדת ריבית הפריים תוריד עוד, מהמעט שנשאר, את הריבית שנקבל על הפיקדונות הלא צמודים בבנקים ובהם הפק"מ.

 

כיצד תשפיע הורדת הריבית על השקעות בשוק ההון?

הורדת ריבית נותנת בדרך כלל זריקת מרץ לשוק המניות. כיוון שהריבית על הפיקדונות יורדת, כאמור, המשקיעים מחפשים אלטרנטיבות אטרקטיביות יותר בשוק ההון – בארץ ובחו"ל.


פורסם לראשונה 25/08/2014 20:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים