מי אתם זוגות שמתגרשים אחרי שנה?
אני מזהה זאת בטון. בבחירת המילים. באיומים המרומזים והמרומזים פחות. החל מ"אם לא תחתמי, הוריי יבטלו את החתונה" ועד ל"מותק, כדאי שנחתום, כי אחרת ההורים שלי יתחרטו ויבקשו חזרה את הדירה"
בערך 2% מהזוגות שמתחתנים, יתגרשו במהלך השנה הראשונה לנישואיהם. מהניסיון שלי, במרבית המקרים, מדובר בזוגות שלא היו צריכים להתחתן מלכתחילה. טיפלתי גם במקרה של זוג שהתגרש בחלוף חודשיים. הם עדיין לא הספיקו לקבל את אלבום החתונה ולהודות לאורחים.
עוד בנושא:
ילדי גירושים: איך זה משפיע על חיי האהבה?
10 טעויות נפוצות שקורות בהליך גירושים
פעמים רבות, זוגות שממהרים להתגרש התחתנו מלכתחילה מ"מניע פסול". לרוב מגלים זאת בשלב החתימה על הסכם הממון (הערה חשובה: כן, תערכו הסכמי ממון. כולכם. תמיד). אני מזהה זאת בטון. בבחירת המילים. באיומים המרומזים והמרומזים פחות. החל מ"אם לא תחתמי, הוריי יבטלו את החתונה" ועד ל"מותק, כדאי שנחתום, כי אחרת ההורים שלי יתחרטו ויבקשו חזרה את הדירה". אלו אנשים שיוצאים מנקודת הנחה שהם יידרשו להסכם הממון ולא חותמים עליו במטרה לקבור אותו בכספת עד יומם האחרון.
בהרבה מקרים הנישואין נובעים מלחץ: גיל, הריון לא מתוכנן, ההורים לוחצים, תרבויות בהן נוהגים להתחתן בשידוך. אלו זוגות שלרוב ייפרדו מהר מאוד ואם יישארו יחד, חייהם יהיו בעבורם סיוט מתמשך. לפעמים, וזה אולי הכי עצוב, אני נתקלת בזוגות שחיו יחד שנים לפני החתונה, אולם מרגע שמיסדו את הקשר והמשמעות של ההבטחה "לכל החיים" החלה לשקוע, אחד מהם קיבל רגליים קרות או ששניהם צמחו לכיוונים שונים.
שאלות שעל כל זוג לשאול את עצמו
אז איך אפשר להבטיח שהמשפחה החדשה שהקמתם תשרוד את 12 החודשים הראשונים? ובכן, ברור שאי אפשר. אבל אפשר לנסות ולחשוב טוב טוב לפני שמקבלים ההחלטה להינשא, ולראות אם יש דברים אצל בן או בת הזוג שעשויים לנבא את הבאות. לפני שתמהרו לשריין אולם ולשגר הזמנות, כדאי לעצור ולשאול את עצמכם כמה שאלות:
- האם באמת בן או בת הזוג שלנו רוצים להינשא לנו?
- האם אנחנו באמת מכירים את בן או בת הזוג שלנו?
- האם זו לא רק היסחפות ברגע רומנטי או תשוקה של רגע, אבל הדברים החשובים באמת לא מתסדרים?
- האם אנחנו רוצים כבר ילד אבל לא בטוח שזה הפרטנר המתאים לנו לחיים?
מנגד, אם כבר התחתנתם ואתם מרגישים חנוקים וכלואים, הגרוע ביותר זה למשוך סתם הלאה. גם אם מדובר בחודשי הנישואין הראשונים ואתם מבינים שזה לא זה, המצב כנראה לא ישתפר. אני מאמינה שאם התחתנתם והבנתם כי עשיתם טעות, מוטב לתקן זאת בהקדם ולא אחרי 3 ילדים. ישנם רבים שטועים לחשוב שהילד "יפתור" את כל הבעיות, שהחתונה "תסדר" את המחלוקות, שמעבר הדירה יעמעם את הפערים ושה-relocation יגשר ביניהם. זה בדרך כלל פשוט לא קורה.
אם זה מצב הדברים, ההמלצה הראשונה שלי היא לנסות ולפנות להליך גישור. בניגוד להליך גירושין, הגישור יכול לסייע לפתרון המחלוקות בין הצדדים כבר בשלב הראשוני.
על יתרונות הגישור
מעניין אותי תמיד כשאנשים נפרדים, מה חיבר ביניהם בתחילת הדרך. הרי ברור שתמיד היה שם גם משהו חיובי. בהליכי גישור, נחמד להיזכר בכך וזה עוזר לצדדים "להנמיך את הלהבות" ולהגיע להסכם. לב הנישואין, להבדיל מחוזים עסקיים, הוא מערכות יחסים ודברים שבלב. לכן, חשוב שאף צד לא יצא בתחושה שהוא מושפל או מרומה ועשוק. זה מתעצם כשיש ילדים בסיפור. הגישור מאפשר לדון גם בנושאים אלו ומאפשר לצדדים להמשיך הלאה כשהתקשורת ביניהם חיובית וסיום הקשר אינו כרוך במלחמה.
כל הכתבות נמצאות גם בפייסבוק שלנו
כשזוג צעיר מתגרש, הוא לרוב טרם הספיק לצבור רכוש משותף ונכסים ולרוב גם אין להם ילדים, כך שתהליך הגירושין אמור להיות פשוט יותר. במשך השנים, ראיתי גם אנשים שהתגרשו והתחתנו בשנית תוך מספר חודשים. זה בהחלט הפתיע אותי. במיוחד לאחר גירושין מורכבים ולעיתים אף ניהול מערכה קשה בבית המשפט. יחד עם זאת, מעניין ויפה לראות שהם עדיין האמינו במוסד הנישואין.
אז תמשיכו להתאהב ולאהוב, תתחברו, תפתחו, אבל אל תמהרו! הסכם ממון לא פוגם ברומנטיקה וההתנהלות סביבו מלמדת אותנו לא מעט. במקרה של מחלוקות, גישור זו תמיד הדרך המועדפת. הגישור יותיר אתכם לרוב חברים, מתקשרים וימנע פגיעה בילדים. תחשבו טוב לפני שאתם מקבלים החלטות הרות גורל, אבל תזכרו תמיד שגם אם טעיתם, תמיד אפשר לתקן ולהתחיל מחדש, אפילו אם עברה רק שנה.
עו"ד ומגשרת מתת פלסנר, מומחית לדיני משפחה ומייסדת "הרמוניה", הבית לגישור במשפחה.