למרות המשקעים: איך להתחבר לכולם בשולחן החג
ליל הסדר הוא הזדמנות יוצאת דופן להתקרב, להקשיב, לספר, להתרפק על העבר, לחלוק חוויות מהשנה האחרונה, להעמיק את הקשרים בינינו ולהיות יחד, פשוט יחד. להיזכר, ולו לערב אחד, שאנחנו משפחה אחת, מאוחדת ומאושרת
בעוד מספר ימים נחגוג את ליל הסדר. אירוע משפחתי חם, מחבק, אוהב, שמכנס אותנו זה לצד זו ומחבר בין סבים וסבתות, ילדים ומבוגרים, דודים רחוקים ואחים קרובים.
ליל הסדר הוא הזדמנות יוצאת דופן להתקרב, להקשיב, לספר, להתרפק על העבר, לחלוק חוויות מהשנה האחרונה, להעמיק את הקשרים בינינו ולהיות יחד, פשוט יחד. להיזכר, ולו לערב אחד, שאנחנו משפחה אחת, מאוחדת ומאושרת.
הכתבות האחרונות בסדרה:
חושבים להיפרד? הצעד שיגרום לכם לשנות מסלול
הורים, בלי מכות: מה זה עושה לילדים שלנוהאנשים הביקורתיים - שהורסים לעצמם את החיים
כל משפחה אומללה בדרכה
אלא שעבור משפחות רבות, חווית ליל הסדר היא ההיפך הגמור: תמהיל של עגמת נפש, עלבונות, ויכוחים, צעקות, הערות פוגעניות ועצב, הרבה עצב. המסכות נופלות. הפצעים נפתחים. כעסים שהודחקו מתפרצים. ובמקום שהאירוע הזה ייצר שמחה וצחוקים, הוא הופך לסיוט מתמשך, שסופו מפח נפש, התרחקות, פירוד ובכי.
מערכות היחסים העכורות בין בני המשפחה עלולות להיחשף במלוא כיעורן בליל הסדר, רק משום שהוזנחו במשך שנים ארוכות. העדפתם שלא לדבר על זה. התעלמתם. הדחקתם. התרחקתם. וצברתם כעסים, מועקות, חשבונות, ובעיקר כאב.
אם לא תטפלו בכך לפני כניסת החג, התוצאה עלולה להיות הרסנית. במקום לחשוש ממה עלול לקרות אם תפתחו את סגור לבכם, אתם יכולים לראות בכך הזדמנות לשינוי, או פתח לתקווה מחודשת.
קוראים לזה "לקחת אחריות". כדי לשנות מן השורש מערכות יחסים מקולקלות ומתסכלות, מישהו מבני המשפחה, לפחות מישהו אחד, צריך להחליט שהוא מוכן להסתכן ולקרוא לפיוס. עליו להבין שהוא עלול לספוג קיתונות של רותחין, ייתכן שיזכה בטריקת טלפון, יותקף מילולית, או יחווה עוינות פיזית מצד האדם שמולו. אם יהיה נחוש ולא יוותר, אפשר שגם יצליח.
ביעור חמץ של הרגשות השליליים
משפחות רבות עורכות לקראת הפסח ביעור חמץ. זהו מנהג בעל משמעות רוחנית עמוקה. ניקוי הבית, אם תרצו, משקף גם את הניקוי הפנימי של כל אחד ואחד מבני הבית, מכעסים, טענות, אכזבות, מרירות, סוגים שונים של רגשות שליליים, ואולי אף מכאובים פיזיים.
בית שעובר ניקיון יסודי הוא בית שיש בו נינוחות, קירבה ואהבה. לעומת זאת, משפחה שמזניחה את עצמה רגשית תשלם בבוא היום את המחיר. והוא עלול להיות כבד.
לתהליך הניקיון שאני מציע לכם אפשר לקרוא, בפשטות, "פיוס". ראשית, עלינו להתפייס עם עצמנו. לשחרר את הביקורת הפנימית, את האכזבות שחווינו, את התוקפנות שבנו, את האלימות המילולית, את כל החשבונות הישנים, את כל הדעות שצברנו, בקיצור, את כל אותן ההתנהגויות שפוגעות בנו ומכשילות אותנו.
כדי לסלוח לאחרים, ועל מנת שהאחרים יסלחו לנו, עלינו להגיע לפגישה עימם ריקים, קלים ונקיים ככל האפשר. אחרת, הם עלולים לבלבל אותנו, להרגיז אותנו, להסיט אותנו מהדרך ולגרור אותנו אל התהום.
בשלב השני, נבחר הוויות. כלומר, תכונות שיעזרו לנו במהלך השיחה, שעלולה להיות קשה ואף מתסכלת, מול הקרוב, או הקרובים, שעימם אנו מנסים להתפייס. אתם יכולים לבחור להיות נדיבים, חומלים, סבלניים, קשובים, ישרים, ורצוי להיות נינוחים ונעימים גם אם הצד השני יתפרץ או יתחיל להאשים. אל תיעלבו. זה לא אישי. מולכם, מומלץ לזכור, יופיע כאב. אל תתנו לתחפושת להטעות אתכם. ושמרו על עצמכם.
הושיטו יד לשלום
ואז, אחרי שהכנו את עצמנו, נרים טלפון, נקבע פגישה ונגיע לשיחה, עם רצון טוב, נכונות להקשבה ויד מושטת לשלום. זה לא תמיד יעזור. גם לא לאחר יותר משיחה אחת.
לעתים זה יחולל את השינוי המקווה. ההשקעה, אני מבטיח לכם, גם מניסיוני האישי, גם מניסיונם של לקוחותיי, תשתלם. ובכל מקרה, אין לכם להפסיד. לכל הפחות, תדעו שעשיתם כל מה שאפשר כדי לרפא את המשפחה שלכם.
בליל הסדר אנו מוקירים את משה רבנו, מנהיג עם ישראל, שהוציא אותנו מחושך לאור, מעבדות לחרות. גם אתם יכולים להיות משה רבנו של המשפחה שלכם ולהוציא אותם מכאב לשמחה, מעצב תהומי לאושר גדול.
הכותב הוא מאמן למנהיגות ולתקשורת