איך מכינים לילדים נשנושים בריאים וטעימים?
הקיץ כבר כאן, יוצאים עם הילדים להסתובב והם רוצים תמיד לנשנש משהו. במקום חטיפים מיותרים, כדאי להשקיע כמה דקות של מחשבה ולהכין להם אפשרויות מזינות ומגוונות. קיבצנו רעיונות שווים במיוחד
עוד בנושא:
חלבון: למה הוא חשוב לבריאות שלנו?
צלחות מתחפשות: רעיונות שישכנעו גם ילדים סרבנים לאכול
דגני בוקר או ביצה: איזו ארוחת בוקר הכי בריאה לילדים?
גם בבית, ליד המחשב, הפלייסטיישן, או האקס-בוקס, הילדים לא מפסיקים לנשנש לאורך כל שעות היום. לא רק שהנשנושים אינם בריאים, אלא שהם גם פוגעים בתיאבון וגורמים לכך שהילדים לא אוכלים את המזון הבריא החיוני לצמיחתם והתפתחותם הגופנית והנפשית.
מה עושים?
בשלב ראשון מומלץ לדבר עם הילדים ולהסביר להם את חשיבות התזונה הבריאה והנכונה. ילדים בכל גיל אוהבים שההורים משתפים אותם בהחלטות ולא מנחיתים עליהם הגבלות ואיסורים.
בשלב שני חשוב ואפשר להרגיל את הילדים לאכול בריא גם בין הארוחות. נשנושים יכולים לכלול פירות וירקות חתוכים, סנדוויצ'ים בריאים, פשטידות טעימות, יוגורטים ומשקאות על בסיס מים או חלב. הורים שמנסים את שני השלבים הללו, מתפלאים כמה מהר ילדים מתרגלים לאופציה הבריאה ומעדיפים אותה.
להלן מספר דוגמאות לאוכל בריא ומזין שאפשר לקחת כשיוצאים לבילוי מחוץ לבית בקיץ עם הילדים:
ירקות ופירות טריים בשלל צבעים
אפשר לחתוך את הפירות והירקות לרצועות ולארוז במגשיות קטנות ואישיות. אפשר לחתוך לקוביות ולהשחיל על שיפוד עץ קטן או לחתוך את הירקות בצורות שונות ומגוונות, כך שיהיו אטרקטיביות במיוחד לילדים קטנים.
כמו בכל דבר אחר, זה רק עניין של הרגל. גם ילדים שלא יתלהבו בהתחלה מהשינוי בחטיפים שלהם, יאהבו מאד את חטיפי הפירות והירקות לאחר תקופת הסתגלות קצרה.
כדאי לגוון מדי יום את קופסת הירקות והפירות ולכלול בה לדוגמה עגבניות שרי, רצועות פלפלים, גזרים גמדיים או גזרים רגילים חתוכים לרצועות, מלפפונים, קולורבי, תפוח עץ ,מלון, אבטיח וכד'. חשוב לזכור שפירות מכילים הרבה מאד סוכר, לכן לא כדאי להרבות באכילתם. לעומת זאת, הירקות דלים בסוכר ובקלוריות, משביעים ובריאים ואפשר לאכול מהם ללא הגבלה.
פירות יבשים ואגוזים
כאשר יוצאים לטיולים ולשהייה ארוכה בדרכים, אין כמו פירות יבשים שהם גם טעימים ומשביעים וגם עמידים בתנאי חום קשים. רצוי לגוון את סוגי הפירות היבשים: תמרים, משמשים, חמוציות, צימוקים, שזיפים, תאנים ועוד.
כדאי להרגיל את הילדים לאכול אגוזים ושקדים לא קלויים שעתירים בחומצות שומן חיוניות ובמינרלים רבים. אגוזים ושקדים קלויים אומנם טעימים יותר, אולם הקלייה פוגעת בחלק גדול מהערכים התזונתיים החשובים ולכן היא לא מומלצת לילדים.
כריכים
אין כמו כריך טוב ובריא מתוצרת בית. יש ילדים שאוהבים כריכים עם חביתה, יש ילדים שאוהבים כריכים עם גבינה צהובה, יש ילדים שאוהבים כריכים עם גבינה לבנה, או חומוס. אין כמעט גבול למגוון הכריכים הבריאים שאפשר להכין לילדים. רצוי להימנע מכריכים עם ריבה או ממרחי שוקולד שהם עתירי סוכר.
את הכריכים רצוי להכין מלחם שעשוי מדגנים מלאים שהם בריאים יותר, ולהוסיף עגבניה, מלפפון, פלפל או כל ירק אחר לפי העדפותיו של כל ילד. אפשר לחתוך את הכריכים למשולשים או לריבועים קטנים כדי שיהיו יותר אטרקטיביים לילדים קטנים ויזכירו להם חטיפים קלילים.
קלחי תירס
קלחי תירס קטנים יכולים להשביע את הרעב באמצע הטיול, בבריכה או בים. את הקלחים אפשר לבשל יום קודם ולארוז בקופסת פלסטיק סגורה. קלחי התירס בריאים ומזינים יותר מכל ממתק או חטיף שמכיל סוכר, צבעי מאכל וחומרים תעשייתיים שונים.
פופקורן שמכינים בבית
פופקורן הוא חטיף כייפי, טעים ובריא. את הפופקורן מכינים בבית מגרעיני תירס יבשים שנמכרים בכל סופרמרקט או חנות מכולת. אפשר להכין את הפופקורן עם מעט שמן ומעט מלח בסיר רגיל או בכלי מיוחד למיקרוגל. הפופקורן המוכן שנמכר ברשתות מכיל בדרך כלל הרבה מאד שומן, מלח וחומרי שימור ואינו מומלץ.
משקאות קלים וחטיפים לבית
בימי הקיץ רצוי להימנע ככל האפשר ממשקאות ממותקים ומוגזים וממיצים תעשייתיים שמכילים כמויות גדולות של סוכר. במקום המשקאות הקנויים אפשר להכין בבית משקאות שלגונים וחטיפים קרים שנשמרים במקרר או במקפיא.
מילקשייק פירות: רסקו בבלנדר פירות שונים עם קרח והוסיפו חלב או יוגורט. מתקבל מילקשייק מרענן ומתוק שיכול להחליף חטיף ואפילו להוות ארוחה שלמה.
מים קרים עם פלחי פרי: אפשר להכין בקלות שתיה מרעננת שילדים רבים אוהבים. מים קרים עם פלחי פרי עונתי ועלים ירוקים (נענע או לימונית) עם או בלי ממתיק.
תה קר מחליטות צמחים: ילדים עשויים לאהוב תה קר בטעמים שונים עם או בלי ממתיק. בימים חמים אפשר להוסיף קוביות קרח.
מרק ירקות קר: מרק קר יכול להיות תחליף לארוחת ביניים או לארוחה קלה. לדוגמא: מרק עגבניות קר (גספצ'ו), מרק יוגורט קר (צ'יזיקי) או מרק קרישה (וישיסואז).
פרוזן יוגורט עם קוביות קרח: מקפיאים פירות חתוכים מכל הסוגים ומרסקים אותם בבלנדר יחד עם יוגורט טבעי וקוביות קרח.
שלגוני יוגורט קפוא: אפשר לרסק בבלנדר פירות עונתיים כמו בננות, מנגו, אפרסק, או כל פרי אחר, לערבב עם יוגורט טבעי או מעדן חלב, ולהקפיא בתבניות.
ענבים מוקפאים: ענבים תמיד כיף לאכול כשהם קרים אבל כשהם קפואים הם עוד יותר טעימים ויכולים להיות נשנוש בריא. מקפיאים ענבים ללא גרעינים, מגישים על צלחת ומנשנשים אותם יחד עם הילדים (מתאים לילדים מעל גיל חמש).
מעדן חלב קפוא: מכניסים למקפיא מעדן-חלב למשך שעה עד שעתיים ומקבלים תחליף לגלידה בטעמים.
מוזלי ביתי: גביע יוגורט, פירות חתוכים, מעט גרנולה ודבש.
הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת, מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מומחית בהרזיה ומרצה לתזונה