שתף קטע נבחר
 

הישראלי שחקר בעולם ומצא: איך להאריך חיים - ולחיות טוב

כולנו רוצים לחיות חיים ארוכים ובריאים, אבל חוששים שהסטרס והמתח יהרגו אותנו לפני שנספיק ליהנות מהם. מתברר שגם בסביבה סוערת, אפשר לחיות טוב. אופיר פוגל מצא את האנשים מאריכי החיים והמאושרים בעולם ומביא את סודותיהם

עמוסים, לחוצים וחוששים שהמתח יפגע בבריאות שלכם?  חקר המצויינות בבריאות – המבוסס על למידה מהאנשים הבריאים בעולם, מגלה לנו שגם בסביבת חיים רוויית מקורות מתח וסיבות ללחץ, ניתן ליהנות מאיכות חיים גבוהה, ואפילו בגיל מאה ויותר.

 

האנשים המבוגרים בעולם מגלים את סודותיהם:

מזל טוב: הוכתר הגבר הקשיש בעולם - בן 112 מיפן 

האחיות המבוגרות בעולם בנות 400 שנה: מה סוד אריכות החיים?

הסוד של מרק בן ה-110 לאריכות ימים – בירה

 

כדי להבין את סודם של האנשים הבריאים, יצאתי למסע בו פגשתי עשרות בני מאה בריאים בארץ ובעולם, וראיינתי כמה מהרופאים והחוקרים הבולטים בעולם בנושא. המסקנות שגיליתי עלולות להפתיע אתכם.

 

אופיר פוגל מראיין את ארמילנדה בת ה-100 בסרדיניה. החיים שלהם לא היו שקטים, אבל הם שמרו על גישה בריאה ()
אופיר פוגל מראיין את ארמילנדה בת ה-100 בסרדיניה. החיים שלהם לא היו שקטים, אבל הם שמרו על גישה בריאה

 

החיים בצל נקמות דם וסופות טייפון

סרדיניה שבאיטליה ואוקינאווה שביפן הם המקומות בהם נהנים הכי הרבה אנשים מאריכות חיים מהנה ומספקת. גם בארצנו פגשתי כמה אנשים כאלה, אבל בישראל ובמקומות אחרים בעולם זו תופעה יחסית נדירה.

 

חייהם של מאריכי החיים הבריאים בעולם לאו דווקא ניחנו ברגיעה ומנוחת סיאסטה פסטורלית, כפי שרבים מדמיינים. מבין כל בני המאה ומעלה שראיינתי בסרדיניה למשל, אף אחד לא נהנה מסיאסטה לפני הגיעו לגיל 60. עברו עליהם מלחמות, מזג אוויר קשה, עבודה קשה מאוד, משברים ואסונות. אמנם אנשי סרדיניה לא חוו מלחמות קשות כמונו, ומלחמות העולם "עברו דרכם" כמעט ללא השפעה, אבל המקום ידע לא מעט אלימות.

 

לצערם של אנשי המקום, עימותים על רכוש ושטחים הינם מנת חלקם מזה עשורים רבים, ואלימות אינה דבר שהיה נדיר כל כך בעבר. לא חסרים תיאורי מריבות על כבוד ואף נקמות דם שעוברות מדור לדור.

 

כמעט כל מאריכי החיים הבריאים מאוקינאווה עברו תקופות קשות מאוד בחייהם. תחילת חייהם התאפיינה בעבודה קשה ותנאי מחייה לא קלים. במלחמת העולם השנייה נערך באי אחד מהקרבות הצבאיים הקשים ביותר, בו נהרגו יותר אנשים מאשר בשתי פצצות האטום גם יחד. אחד מכל ארבעה תושבי המקום נהרג בקרב או במהלך הכיבוש וסופות טייפון מסעירות את האי כמה פעמים בשנה.

 

שימרו על חיבור לטבע, גם אם אתם טיפוסים אורבניים  צילום: אבו פיריזי ()
שימרו על חיבור לטבע, גם אם אתם טיפוסים אורבניים צילום: אבו פיריזי

 

איך להתמודד עם המתח?

המסר עבורנו לדעתי מעודד מאוד: חיים עמוסי קשיים וגורמי מתח אינם בהכרח מקצרי חיים. מה שחשוב הוא איך אנחנו מתמודדים עם גורמי המתח. האם אנו יודעים גם להרפות, להיתמך, להיטען בכוחות ולפרוק קשיים במקומות המתאימים ובדרכים הנכונות?

 

גורמי המתח רבים הם, ועל רובם אין לנו יכולת השפעה. אולם יש בידינו הרבה דרכים ואפשרויות להתמודד עם המתח בצורה נבונה, כך שלא ייגרם נזק בריאותי, ואיכות החיים תישאר גבוהה לכל משך החיים. על פי מה שלמדתי, האנשים הבריאים בעולם שומרים על בריאותם מנזקי המתח והלחץ, בלא יודעין, על ידי כמה הרגלים, מאפיינים ומנהגים הטבועים ברובם:

 

תרבות של עזרה הדדית - באיזור המגורים או בקהילה הקרובה כמעט תמיד יהיו מי שיעזרו בעת צרה.באוקינאוה, ישנן אפילו קבוצות שנקראות Moai. מדובר בקבוצות של אנשים בעלי מכנה משותף – משפחה, עבודה, תחביב, או כל עניין משותף אחר בחיים – הנפגשים באופן קבוע מדי כמה שבועות. מטרת הפגישות האלה היא קודם כל תמיכה, וכן ייעוץ הדדי ושיתוף בבעיות רגשיות או חומריות.

 

בתחילתה של כל פגישה מחליטים חברי הקבוצה על סכום כסף שכל אחד מכניס לקופה משותפת (סדר גודל של כ-100 ש"ח), ובסיומה של כל פגישה נותנים את כל הכסף שנאסף למי שזקוק לו ביותר. יותר ממחצית תושבי אוקינאווה משתתפים בקבוצה אחת או יותר, וישנן קבוצות הנפגשות ברציפות כבר יותר משבעים שנה.

 

היחס לזמן - על אף המטלות האינסופיות, אנשים אלה מתייחסים לזמן יותר כידיד מאשר כאויב. הם עובדים המון, אבל ללא תחושת הדחיפות והלחץ המלווה את מרביתנו במהלך היומיום. האם גם אנחנו יכולים? אני משוכנע שכן. תחילה צריך להבין שזה חשוב ולרצות בשינוי, ולאחר מכן הדרך הרבה יותר קלה.

 

מבנה אישיות - פגשתי בעיקר אנשים שיודעים לדאוג לעצמם ולפרגן לעצמם. אנשים שיודעים מה הם רוצים, ודואגים ככל יכולתם להגיע לכך. בד בבד, מדובר באנשים שיודעים להתגמש כשצריך. להבנתי מדובר בשילוב מנצח של עוצמה וגמישות. כמעט אצל כולם מצאתי אחד או יותר מהמאפיינים שיכולים לעזור להתמודד עם קשיים כמו הומור, אופטימיות, יכולת ליצור קשרים חברתיים, ויכולת התאמה (אדפטציה) גבוהה למצבים משתנים בחיים.

 

פאולינוסקאטו בן 100. תכונות אופי המשלבות עוצמה וגמישות מאפשרות חיים טובים יותר  צילום: איבו פיריזי ()
פאולינוסקאטו בן 100. תכונות אופי המשלבות עוצמה וגמישות מאפשרות חיים טובים יותר צילום: איבו פיריזי

 

קרבה לטבע ותנועה - גם אם בחרנו לגור לא בקרבת הטבע, ניתן לצאת אל הטבע בפארק הקרוב ובחופשות. מפעילות גופנית ניתן ליהנות כיום באינספור צורות. שוב, צריך בעיקר להבין שזה חשוב, ולהתחיל ליהנות מכל אלה.

 

אמונה - רבים מתושבי סרדיניה הינם קתולים אדוקים. אמונה דתית שהכול לטובה ויש דברים שאיננו מבינים יכולה להוריד מתח ולהרגיע. מרבית תושבי אוקינאווה מחזיקים בתפיסת עולם בודהיסטית או דאואיסטית, אשר מאמינה בטוב שבטבע ובטוב שבאדם. הם מאמינים בהרמוניה ורואים את ההיגיון בשאיפה לחזור לאיזון כל עת שהוא מופר.

 

קשרי משפחה הדוקים - אנשי דרום איטליה מפורסמים בדגש הרב שניתן לערך המשפחה. מדובר על יחסים המאפשרים קבלת תמיכה ונתינתה למי שצריך, וכמה שצריך. התחושה שאינך לבד אף פעם מאוד מחזקת ומאפשרת להתגבר גם על תקופות קשות.

 

מדיטציה ופורקן - מיפן אנו מכירים את טקס התה המסורתי, מסורת האמבטיות המשותפות, אומנויות הלחימה, הקליגרפיה וכדומה. כל אלה ועוד, נעשים ממסורת עמוקה, ריכוז ומיקוד, שקשה לנו, אנשי המערב, להבין את מלוא משמעותם ותרומתם. פרופ' יעקב רז, מומחה ליפן, קורה לאלה "פינות השקט" וחושב שיש להם משקל חשוב בהתמודדות עם המתח והתחרות האופייניים למקום.

 

צפו בסוד החיים המפתיע של אנגוס בת ה-110:

 

הכותב הוא נטורופת , חוקר אריכות חיים בריאה ביחידת המחקר, מרפאת שיר"מ, בי"ח אסף הרופא, וכותב הספר "לרקוד (גם) בגיל מאה – לחיות טוב כעת" בהוצאת מדיה עשר. ירצה בכנס אוכלים בריא 7 - כנס התזונה והבריאות הגדול בישראל ביום חמישי, 12 בנובמבר, בתיאטרון גבעתיים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מריה אפרזיה בת ה 104 נעזרת בהומור ואופטימיות על מנת ליהנות מהחיים צילום: איבו פיריזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים