מתיסיהו: "ה-BDS בריונים, קראו לי נאציהו"
לאחר שהודר והוחזר לרשימת המופיעים בפסטיבל בספרד בעקבות איומי ה-BDS, הזמר מתיסיהו מגיע להופעה בישראל. בראיון ל-ynet הוא נזכר ברגעי האימה על הבמה ("זרקו עליי בקבוקים ונעליים"), גאה להיות יהודי וקורא לאמנים בינלאומיים: "אל תתנו לארגונים אלימים להגיד לכם איפה להופיע"
"מצאתי דרך לסיים את כל החוויה הזו בישראל, זה היה נראה כמו רגע טוב", אומר אמן הרגאיי והראפ מתיסיהו, שהגיע לארץ השבוע בהחלטה של רגע - לאחר מה שללא ספק נחשב לאחד השבועות הסוערים בקריירה שלו.
מתיסיהו, מהמוזיקאים היהודים המפורסמים בעולם, עמד במרכז סערה לאחר שמארגני פסטיבל "רוטוטום סאנספלאש" הספרדי, בהשפעת ארגון ה- BDS הקורא לחרם תרבותי על ישראל, הודיעו כי אין בכוונתם לאפשר לו להופיע אם לא יביע התנגדות למדיניות ישראל בסכסוך מול העם הפלסטיני. מתיסיהו, שגדל בניו יורק שמו המלא הוא מת'יו פול מילר, לא שיתף פעולה עם מארגני הפסטיבל והוחלט להדירו מהאירוע,
אך לאחר שהסיפור נחשף בכלי תקשורת רבים בעולם - החליטו מארגני הפסטיבל לחזור בהם. כעת, לאחר שהופיע בפסטיבל מול המון זועם, הגיע הזמר לישראל כדי לסגור כאן את סיבוב ההופעות האירופאי שלו. ביום שישי הקרוב הוא יופיע במגדל דוד לצד סולן להקת הדג נחש שאנן סטריט, במסגרת הופעת הסגירה של פסטיבל ירושלים למוזיקה מקודשת, שמארגניו הזמינו אותו להופיע לאור הפרשה. "עבורי זה דבר נהדר לבוא לכאן, במיוחד אחרי כל מה שקרה", הוא אומר, "ישראל יקרה לי".
אחרי הפסטיבל הספרדי: מתיסיהו יופיע בישראל
ספרד: מתיסיהו שר לי-ם מול דגלי פלסטין
כבר לא מוחרם: הפסטיבל הספרדי חוזר בו ומתנצל בפני מתיסיהו
ה-BDS לחצו, מתיסיהו התעקש, ההופעה בוטלה
אפשר להגיד שההגעה שלך לישראל בתזמון הזה היא לא פחות מהצהרה.
"זו הצהרה כמו שהמוזיקה שלי היא הצהרה. עבורי ישראל זה מקום חשוב ומשמעותי במסע שלי למצוא את זהותי כיהודי. היא חשובה לי במסע שלי בעולם הרוח והדת, וחשובה לי כמוזיקאי. אני מגיע לכאן ותמיד נהנה לנגן פה. ניגנו בכל אירופה, המוזיקה שלי מיועדת לכל העולם, לא רק ליהודים. אני מרגיש שזו המשבצת שלי בעולם - לעשות את המוזיקה ולהפיץ את קידוש השם, למען השם ולמען העם היהודי.
"עבורי, בתור יהודי אמריקני, אנשים תמיד אמרו לי 'וואו זה בטח, מדהים כשאתה נוסע לישראל, ההיענות של הקהל בטח נפלאה' אבל יש הבדל בין ישראלים לבין יהודים שחיים בארצות הברית. המוזיקה שלי בישראל נהנתה מחשיפה, אבל היא אף פעם לא הפכה להיות מיינסטרים. עם הזמן היו לי כמה להיטים גדולים גם אצלכם, כמו 'One Day' ו-'Shine On You', וגם הקלטתי אלבום שלם כאן בישראל, אבל אני חושב שכמות החשיפה שהפרשה קיבלה בחדשות, והתגובה שאני מקבל עכשיו מהישראלים, לא רק מיהודים-אמריקאים שחיים בישראל אלא מישראלים ממש - היתה תומכת להדהים ומיוחדת. אני חושב שהרבה ישראלים חושבים שממש סיכנתי את עצמי למענם והם מרגישים איזה חיבור. אני מקווה שזה יפתח מסלול חדש עבורי כאן בישראל".
אתה יכול לספר מה היה שם? מה שתואר בחדשות מדויק?
"מה ששמעתם בחדשות היה די מדויק. הייתי מתוכנן להופיע שם, קיבלתי אי-מייל מהפקת הפסטיבל שאמרה שתנועת ה-BDS מפעילה עליהם לחצים ושהם לא רוצים להתמודד איתם. הם ביקשו שאצא בהצהרה פוליטית רק כדי לסתום ל-BDS את הפה, ושאלו אם אני יכול להעניק להביע את תמיכתי בפלסטינים ולגנות את הממשלה הישראלית ואת מה שהם כינו 'פשעי המלחמה של ישראל'. קראתי את זה והתגובה המיידית שלי היתה - זה מטורף שמבקשים ממני לצאת בהצהרות פוליטיות, ועוד בספרד, שיש לה היסטוריה של כפיית עקרונות וערכים על יהודים.
"כך זה גם היום - מחייבים אותי לצאת בהצהרות פוליטיות שאני לא חש שאני צריך לצאת בהן, ואני לא מרגיש שלפוליטיקה יש מה לחפש לצד מוזיקה. אם יש אומנים כמו רוג'ר ווטרס שרוצים להשתמש במוזיקה כפלטפורמה להבאת שינוי פוליטי - זה בסדר, אבל זה לא מה שאני עושה. המוזיקה שלי, כך כתבתי, היא מעל כל זה, ויש לה את היכולת להביא אנשים יחד בדרך מאוד אנושית. זה עוקף אינטלקט, היגיון והיסטוריה, ובזה זה אני מתמקד.
"אחרי כל זה הם שבו אלי ודרשו שאכתוב להם הצהרה מפורשת. הם אמרו שהבעת התמיכה שלי בזכותם של כל בני אדם לבית אינה מספקת, וכי אני צריך להביע התנגדות לישראל. לא הסכמתי לכך והעברתי אותם להתמודד עם הסוכנים שלי. הדבר הבא שקרה היה שהם הסירו אותי מרשימת המופיעים בפסטיבל. לא הגבתי, לא הלכתי לעיתונות ולא עשיתי מזה עניין גדול. פנו אלי בבקשות לראיונות אבל סירבתי, רק חיכיתי לראות מה קורה. לאחר מכן הם שחררו הודעה לעיתונות שתיארה את מה שקרה, והעולם היהודי הגיב בעוצמה ולחץ עליהם עד שבשלב מסוים חלק מנותני החסות שלהם סירבו לעשות איתם עסקים, והם חזרו ושאלו אם אני רוצה להופיע שוב.
"אז חשבתי לעצמי - כן, אני אופיע. בסופו של יום המוזיקה והעקרונות שלי מדברים על פיוס והתעלות על טעויות עבר, ועמדתי על שלי. לא פעלתי בניגוד למערכת האמונות שלי, ולא הצליחו לדחוף אותי לעשות משהו שלא רציתי - אז תנו לי לנגן את המוזיקה שלי עבור אנשים".
"רגע לפני שעליתי על הבמה, אנשים רבים בקהל שלפו בערך 20-30 דגלים של הרשות הפלסטינית, עמדו אחד על כתפי השני, הניפו אצבע משולשת וצעקו. היה שם קהל קטן של כמה מאות אנשים, אבל כולם התקבצו ממש מול מרכז הבמה. הם ניסו לחסום את זווית הראיה שלי כך שלא אוכל לראות דבר פרט להם. הייתי מתוח מאוד כשיצאתי לבמה. הרגשתי שלא מדובר במחאה שקטה, אלה באנשים כועסים מאוד שרוצים להוכיח את הנקודה שלהם בזעם, אבל כשהמוזיקה התחילה הרגשתי את הכל נעלם".
הרגשתי מאוים במהלך ההופעה?
"כן כן, אין ספק. אלה לא היו אנשים שרק נופפו בדגלים. הם צעקו 'אנחנו לא רוצים אותך כאן', היו להם שלטים עם כתובות נאצה, באחד מהם היה כתוב 'נאציהו'. הם ניסו להסית את תשומת לבי ולהרוס את ההופעה שלי. הרגשתי שבכל זמן נתון שמישהו יכול לזרוק בקבוק על הבמה, והם באמת עשו דברים כאלה. מישהו זרק עלי נעל, זרקו עלי בקבוקים, אבל כשהמוזיקה התחילה הרגשתי סוג מסוים של כוח. שאני ממשיך במסורת ארוכה של יהודים שיוצאים ומסכנים את עצמם בשם האמנות שלהם, בשם הפיוס. הרגשתי עצמה מסוימת, וכך יצאתי והופעתי".
זה היה המפגש הראשון שלך עם ה-BDS?
"כן, זה המפגש האישי הראשון שלי איתם. שמעתי על מה שהם עשו לפני לאמנים ישראלים והרגשתי ממש רע בקשר לכך, אבל זה אף פעם לא קרה לי. בסוף היום אני מרגיש טוב על האופן שבו הדברים הסתדרו. כי עבורי - ביטול הופעה אחת לא ישפיע על הקריירה שלי, הכסף הוא לא כזה עניין גדול. אבל יש המון אמנים ישראליים שמנסים לפרוץ וה-BDS יכול למנוע מהם. אני חושב שהקהילה היהודית מחוץ לישראל הרבה יותר מודעת כעת לפעולות שלהם, ותנסה להילחם בהם בעצמה רבה".
"כן. אני לא מבין באג'נדה המדויקת שלהם ואני לא באמת מרגיש שאני צריך להתמחות בזה.
אנשים שמנסים לרדות במפיקים ובאמנים כדי להשיג את מה שהם רוצים הם בריונים. לא אכפת לי מה האג'נדה שלהם - כל מי שנוקט בפעולות האלה רק מנסה להרוס חומות במקום לבנות גשרים, רק מנסה לעצור את השיח וליצור הפרדה. אני לא מרגיש שזו הדרך להשיג שלום והבנה בעולם הזה. אני חושב שזה רק יוצר יותר קונפליקטים. הדרך להשיג הבנה היא לאחד בין אנשים ואמנות ולתת לאנשים לספר את הסיפור שלהם, לאו דווקא מול אלו שמבינים אותו, אלא מול כאלו שלא מבינים מאיפה אתה בא. אין דרך טובה יותר לעשות זאת מאשר באמצעות אמנות".
מה יש לך להגיד לאומנים בינלאומיים שה-BDS פונה אליהם ומאיים שלא יבואו לישראל?
"אני אומר - תישארו חזקים ותעשו מה שאתם רוצים. אל תתנו לאנשים אחרים להשפיע עליכם, לרדות בכם ולהכתיב לכם לאן אתם יכולים לקחת את האמנות שלכם, תחליטו בעצמכם. אם מישהו אומר לכם להחרים את ישראל כי המדינה הזו פוגעת בפלסטינים - פשוט תעשו את שיעורי הבית שלכם, תחקרו את הקונפליקט, תחקרו את הצדדים השונים של הסכסוך ותגיעו להחלטות משלכם. לא לבוא לנגן במקום מסוים רק כי קבוצה מסוימת מפעילה עליכם לחצים ואומרת לכם איפה אתם יכולים ולא יכולים לנגן? עבורי זו הפגנת חולשה".