איך לעבור את הצום בלי להיות רעבים
אל תאכלו מאכלים חריפים ביום של הארוחה המפסקת, שתו הרבה מים לפני ואל תעמיסו על הקיבה בארוחה כבדה מיד בסיום הצום. הכללים הבריאים שיעזרו לעבור את הצום
בשיתוף סופר-פארם
צום יום הכיפורים טומן בחובו אתגר בריאותי לא פשוט, שכן הימנעות ממושכת ממזון ומשתייה עלולה לגרום לתופעות כמו כאבי ראש, בחילות, סחרחורות, התייבשות ועוד. בנוסף לכך, אנשים הנוטלים תרופות באופן קבוע, צריכים להמשיך בכך גם ביום הזה כדי למנוע נזק לבריאותם.
שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר-פארם, מסבירה מה צריך לעשות כדי לעבור את הצום בשלום. בכל מקרה, היא אומרת, כי אנשים החולים במחלות כרוניות ונשים בהריון או מניקות המעוניינים/ות לצום, צריכות להתייעץ עם רופא, אם הם מחליטים לצום.
קיראו עוד במדור פארם נט
לא רק בהריון: למה נוצרים סימני מתיחה - ומה הטיפול?
בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?
מהו אמצעי המניעה היעיל ביותר למניעת הריון?
לפני הצום
קיימות כמוסות המקלות על הצום המכילות צמחי מרפא ומסייעות לשמור על תחושת השובע כמו למשל, קל לי צום ומוצרים נוספים. את הכמוסות הללו יש לקחת לפני תחילת הצום.
בבוקר היום שבו מתחיל הצום מומלץ להקפיד על הכללים הבאים:
1. לשתות מים. רצוי להרבות בשתיית מים במהלך היום עד לתחילת הצום ולהימנע משתיית משקאות מתוקים ומוגזים.
2. להימנע מקופאין. מומלץ להמעיט במשקאות המכילים קפאין כגון: קפה, תה וקולה, היות וקפאין הינו חומר משתן. לכל מי שרגיל לשתות כמה כוסות ביום, כדאי להפסיק בהדרגה כמה ימים לפני הצום, כדי לא להגיע למצב דמוי גמילה.
3. לאכול ארוחות קטנות במהלך היום. מומלץ לאכול ארוחות בוקר וצהריים קלות. כאשר מגיעים מורעבים לארוחה המפסקת, אוכלים מהר ולא שובעים לאורך זמן.
4. לשלב סיבים תזונתיים. כדאי לשלב במהלך היום מזונות המכילים סיבים תזונתיים המעניקים תחושת שובע, כגון: דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, פירות וירקות, רצוי עם הקליפה בה נמצאים רוב הסיבים. ניתן גם להשתמש בתוספים המכילים סיבים תזונתיים, אם התזונה לא מספיק מאוזנת.
5. להימנע ממאכלים חריפים. רצוי לא לאכול מאכלים חריפים, מתובלים ומלוחים מדי הגורמים לתחושת צמא, כגון: מזונות משומרים, גבינות מלוחות ואבקות מרק.
הסעודה המפסקת
קטרון מסבירה כי הארוחה המפסקת צריכה לכלול שילוב של פחמימות (רצוי פחמימה מורכבת), חלבון ושומנים הגורמים לתחושת שובע. כך לדוגמה:
פחמימה - אורז ופסטה (רצוי מחיטה מלאה), תפו"א.
מנת חלבון - דג, בשר
שומנים מן הצומח – אבוקדו, טחינה.
קינוח - יש לבחור בקינוח שאינו מתוק מדי כדי לא ליצור תחושת צמא.
עוד מסבירה קטרון כי מומלץ לאכול את הארוחה המפסקת לאט, ללעוס היטב וליהנות ממספר מנות במהלך הארוחה, כך גם הגוף יחוש בתחושת שובע לאורך זמן.
לאחר סיום הצום
לאחר שמסתיים הצום, מומלץ לאכול ארוחה קלה שתקל על המעבר, לא תעמיס על הקיבה ותגרום לתחושת בחילה ואי נעימות בבטן, מסבירה קטרון. כדאי להתחיל קודם כל בשתייה מתוקה: מיץ או תה עם דבש בשילוב עוגייה או פרוסת עוגה ורק אז לאכול ארוחה קלה שתכיל פחמימות וחלבונים.