שתף קטע נבחר

 

שער הטרור: סיור במוקד הפיגועים בירושלים

שער שכם בעיר העתיקה בירושלים הפך בשבועות האחרונים לנקודת החיכוך המרכזית של "אינתפיאדת היחידים". הסוחרים משוכנעים שהנוכחות המסיבית של שוטרים גורמת להסלמה, ובמערכת הביטחון סבורים שמדובר בגל פעילות של חקיינים. כתבי ynet סיירו במתחם הנפיץ ביותר במדינה

 

 

סיור באזור שער שכם    (צילום: דניאל אליאור)

סיור באזור שער שכם    (צילום: דניאל אליאור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"יכול להיות שבמקום הזה הכי קל למחבל לבצע פיגוע, כי זה המקום הראשון שבו הוא דורך כשהוא מגיע לירושלים". שלושה ניסיונות פיגוע אירעו מתחילת השבוע באזור שער שכם בירושלים. המספרים שמסכמים את ארבעת חודשי גל הטרור מעידים על התעצמות הפעולות האלימות ביציאה הצפונית של העיר העתיקה. רק בשבועיים האחרונים אירעו במתחם המפואר שישה פיגועים וניסיונות פיגוע, שמצטרפים לחמישה אירועים דומים מאז אוקטובר.

 

סיכום ההתרחשויות וההסלמה בעת האחרונה מראה כי באירועים הקשים נרצחה ישראלית אחת (לוחמת מג"ב רב-שוטר הדר כהן ז"ל) ושבעה ישראלים נפצעו. מנגד, שבעה מקרים הסתיימו ללא נפגעים בצד הישראלי, תשעה מחבלים חוסלו, ושישה מחבלים נעצרו.

נוכחות משטרתית גבוהה באזור שער שכם (צילום: דניאל אליאור) (צילום: דניאל אליאור)
נוכחות משטרתית גבוהה באזור שער שכם(צילום: דניאל אליאור)

רש"ט הדר כהן ז"ל. נרצחה באזור השער ()
רש"ט הדר כהן ז"ל. נרצחה באזור השער

ההסלמה במתחם כללה גם שינוי מדאיג באופי פעולות הטרור: שימוש בנשק חם. בשני המקרים שבהם בוצע ירי בנשק אוטומטי - מבצעי הפיגועים היו תושבי חברון וג'נין. המספרים הגבוהים מעלים את השאלה מדוע כל כך הרבה מחבלים בוחרים לנסות להוציא אל הפועל פעולות טרור דווקא באזור שבו קיימת נוכחות גדולה של כוחות הביטחון. ברקע מתחוור למביטים מהצד שרוב הניסיונות מסתיימים ללא נפגעים לכוחותינו ובחיסול המחבלים.

 

שגרת האבטחה בשער שכם מזכירה מתיחות מבצעית של גזרות לחימה ולא של מקום שמהווה לב תוסס של עיר, מרחק מאות מטרים מבניין העירייה בכיכר ספרא ומרחק נגיעה מתוואי הרכבת הקלה ושכונת מוסררה. כמה צוותים של שוטרים כחולים ולוחמי מג"ב פרוסים באזור השער, וחלק מהמתחם המזרחי בסמוך לרחבה המרכזית נסגר באמצעות מחסומים משטרתיים.

האווירה באזור מתוחה מאוד, ולא ניתן לראות אפילו יהודי אחד שמעז לחלוף במקום. השוטרים עומדים דרוכים עם האצבע נושקת להדק הנשק, והם בוחנים בקפידה ובחשדנות כל אדם שעובר לידם. בידוק פיזי של חשודים פוטנציאליים הופך למחזה נפוץ ומתרחש מדי כמה דקות.

 

"באב אל-עמוד (שער שכם בערבית, א"ל) הוא השער הגדול ביותר מבין שערי העיר העתיקה וכמות השוטרים שנמצאת כאן הכי גדולה", הסביר בעל חנות שממוקמת מול הרחבה. הוא סיפר כי ממקום מושבו הבחין בכל הפיגועים שאירעו באזור בארבעת החודשים האחרונים. "אם לא היו כאן שוטרים, יכול להיות שבכלל לא היו כאן פיגועים. לא היו פיגועים בשער הפרחים או בשער האשפות, אז כנראה לנוכחות השוטרים יש משמעות".

 

הוא אמר עוד כי "אתם הישראלים בטוחים שאם אתה יורים במישהו שעשה פיגוע כדי להרוג אותו, אז אתם מרתיעים אחרים. זה נכון אולי לדור המבוגר, אבל זה יוצר דבר הפוך אצל הצעירים. הדם שלהם חם והם רואים את זה ורוצים לנקום".

 (צילום: דניאל אליאור) (צילום: דניאל אליאור)
(צילום: דניאל אליאור)

 (צילום: דניאל אליאור) (צילום: דניאל אליאור)
(צילום: דניאל אליאור)

בעל עסק אחר במתחם העריך גם הוא שהכמות הגדולה של השוטרים מושכת את המפגעים. לדבריו, מדובר בחוסר הבנה ישראלית בסיסית של המנטליות הערבית. "אתם, ככל שתעשו עלינו יותר לחץ – ככה הציבור אצלנו יתפוצץ עליכם יותר חזק".

 

סוחר אחר הסביר כי "שער שכם זה המרכז והלב הפועם של מזרח העיר מבחינת התנועה של האנשים. כל התחבורה הציבורית ממזרח ירושלים או מהגדה המערבית מתנקזת לכאן. יכול להיות שבמקום הזה הכי קל למחבל לבצע פיגוע, כי זה המקום הראשון שבו הוא דורך כשהוא מגיע לירושלים".

 

"השער הזה הוא סמל איסלאמי" 

מנהל תחנת המוניות שנמצאת מול רחבת השער הסביר כי למקום הזה יש משמעות מיוחדת שככל הנראה מושכת אליו את המחבלים. "הכינוי של השער הזה באיסלאם הוא שער הניצחון. השער הזה הוא סמל איסלאמי, ומי שרוצה לבצע פיגוע מעדיף להגיע לכאן בגלל מה שהמקום הזה מייצג עבורנו מבחינה היסטורית, וכי זה השער הכי ידוע בעיר

 העתיקה". נהג מונית שעמד לידו חייך במרירות וסינן כי מאז שהחלה ההסלמה החליפו הפלסטינים את השם מבאב אל-עמוד לבאב אל-תדחייה - שער הקורבנות.

 

גורמי ביטחון מציינים כמה גורמים לריבוי האירועים ברחבת שער שכם, שמתבססים על ניתוחים מודיעיניים ובחקירות המחבלים שנותרו בחיים. הגורם הראשון הוא אפקט החקיינות, שמאפיין את גל הטרור הנוכחי. לפי גורמי שב"כ ומשטרה, המחבלים רואים ברשתות החברתיות את אזור פעילות קודמיהם, ובוחרים ללכת בדרכם. תופעה דומה של חקיינות התרחשה גם בצומת גוש עציון, ששימש קרקע פורייה למחבלים.

 

הגורם השני הוא הקרבה להר הבית ולמסגד אל-אקצה וכן הקשר למיתוס "סכנה לאל-אקצה", שחוזר על עצמו ברשתות הפלסטיניות. השער נמצא על תוואי הדרך להר הבית וציר הגישה של יהודים לכותל המערבי ולהר.

 

הגורם השלישי הוא תפקידו של שער שכם כמרכז תחבורתי בין ערי הגדה השונות. המקום הראשון שאליו מגיעים פלסטינים מערי הגדה ומחנות הפליטים לירושלים הוא שער שכם, וזה גם המקום הראשון שאותו פוגש מי שמבקש לבצע פיגוע. בשל כך קיימת הערכה שלפיה חלק מהמחבלים לאו דווקא תכננו פיגוע בשער, אלא נתקלו בכוחות הביטחון הרבים שנמצאים במתחם. עם זאת, כמה מחבלים בחרו להגיע למקום כדי לפגוע בלוחמים הישראלים שמוצבים במקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל אליאור
שער שכם. מוקד הטרור
צילום: דניאל אליאור
מומלצים