בשיתוף אתר המקצוענים
כיום הרבה אנשים רוצים להרגיש שפים במטבח הביתי. טרנד העיצוב התעשייתי הביא עמו גם את כיורי הנירוסטה שמשווים למטבח מראה של מטבח מקצועי. הם עמידים במיוחד, אבל יש להם גם חסרונות. אז באיזה שלב צריך לבחור את הכיור (לפני או אחרי בחירת השיש?), מהן המידות המומלצות ומה ההבדל בין כיורי הנירוסטה השונים.
עוד בנושא:
יתרונות
נירוסטה היא פלדת אל-חלד, וכשמה כן היא - עמידה בפני חלודה (קורוזיה), מפני שמים ואוויר לא יכולים לעבור דרך שכבת המגן שלה. "היא נחשבת לחומר איכותי שמחזיק מעמד לפחות 15-10 שנה", אומר עופר כהן מחברת חלמיש.
"רק צריך לקחת בחשבון שיש כל מיני סוגי נירוסטה בשוק ולכן צריך לדעת את ההבדלים ועל מה חשוב להקפיד בעת הרכישה וההתקנה".
יתרון נוסף שלה הוא עמידותה למרבית חומרי הניקוי ולהפרשי חום וקור. כהן: "היא בשימוש בעיקר בבתי מלון, מטבחים ומקומות ציבוריים שבהם יש הרבה פעילות. נירוסטה גם עמידה להפרשי טמפרטורה, ולכן אין לחשוש בעת שמניחים עליה כלי מטבח חמים או מזונות קפואים. קל להסיר ממנה כתמים באמצעות מטלית לחה. כתמים עיקשים יותר ניתן להסיר עם חומרים רב-תכליתיים המיועדים לנירוסטה. החומר היחיד שלא מומלץ להשתמש איתו לניקוי נירוסטה הוא חומר חומצתי".
חסרונות
אך יש לנירוסטה גם מספר חסרונות שכדאי לקחת בחשבון. חסרון אחד הוא חיסרון ויזואלי: ניתן לראות על נירוסטה כתמי מים, בייחוד באזורים עם אבנית במים - הם משאירים סימנים לבנים-שקופים.
חסרון נוסף קשור לעובדה שנירוסטה יכולה להישרט. אמנם ישנם חומרי ניקוי רב-תכליתיים שמגיעים כמשחה או כספריי ויכולים לטשטש את השריטות, אבל זה עניין שכדאי לקחת בחשבון. עוד חיסרון הוא העובדה שכיור נירוסטה סטנדרטי יכול מאוד להרעיש. שומעים עליו את טפטופי המים והדחת הכלים עליו רועשת הרבה יותר מאשר על כיורים אחרים, שכן מגע עם סכו"ם ושאר כלי המטבח יכול להעיר את בני הבית משנתם.
"לעניין הרעש, כיום יש פתרונות, אבל לא כולם מודעים אליהם. מי שהרעש מפריע לו, יכול לרכוש כיור בעל דיפון כפול (ציפוי 18/10) מתוצרת יותר איכותית (לרוב תוצרת גרמנית) שמונעת את החיסרון הגדול של הרעש, אבל צריך לקחת בחשבון שעלותם גבוהה משמעותית. בכיורים הזולים והפשוטים (לרוב תוצרת סינית או איטלקית) הרעש אכן מורגש", אומר כהן.
ויש את עניין העיצוב. עבור מי שהבית שלו מעוצב בסגנון כפרי, פרובאנס ולמעשה כל סגנון שאינו מודרני או תעשייתי, כיור נירוסטה יכול להיראות כבלתי מתאים בעליל לעיצוב. החיסרון הזה הופך כמובן ליתרון עבור מטבח שכולל אלמנטים נוספים מנירוסטה, ושמעוצב בסגנון יותר היי-טקיסטי.
מה כדאי לוודא לפני הרכישה וההתקנה?
"כדאי לבדוק מה משך האחריות שניתנת מהיצרן", אומר כהן. "כיור סטנדרטי יגיע עם אחריות של שנתיים, ואילו כיור איכותי יותר מתוצרת גרמנית יגיע עם אחריות של חמש שנים".
את הכיור כדאי לבחור במקביל לבחירת הברז והשיש. "אם תרצו ברז בגוון מאט או מבריק, כדאי יהיה להתאים אותו לסוג הגימור של הכיור מראש", אומר כהן. "בנוסף, כדאי שבחירת הכיור תהיה במקביל לשיש מפני שבחירת המידות חשובה ומראש וכן סוג ההתקנה".
מהי ההתקנה המומלצת? לכיור נירוסטה יש שני סוגי התקנה עיקריים אפשריים: "הסוג הראשון הוא התקנה עליונה", מסביר כהן.
"זו התקנה שאינה מומלצת במטבח משום שזהו אזור שבא במגע עם המון מים, וברגע שההתקנה עליונה לא מתאפשרת גריפת מים מהשיש אל תוך הכיור. הדבר גורם להצטברות של לכלוך במרווח שבין הכיור לשיש וזה מאוד לא פרקטי. הסוג השני הוא התקנה שטוחה (בקו השיש) והוא הרבה יותר מתאים לכיור נירוסטה. ישנו עוד סוג התקנה (התקנה אפס שבה הכיור הוא ממש בקו השיש וכמעט ולא רואים את החיתוך שבין השיש לכיור). הבעיה עם התקנה אפס היא שבמקרה שיש תקלה בכיור צריך לפרק את כל השיש. לכן, כדאי להסתפק בהתקנה שטוחה ולהקפיד על איטום של החריץ ברובה אפוקסית או בסיליקון, כשיש עדיפות לאיטום באמצעות הרובה שלא מתלכלכת ומחזיקה מעמד זמן רב יותר".
מהן המידות המומלצות? כהן: "כיור עגול לרוב לא מומלץ למטבח, מפני שהוא מאוד לא פרקטי ומכיל הרבה פחות כלים מכיור מרובע. המידות הסטנדרטיות הן רוחב של 60 ס"מ, אורך של 50 ס"מ ועומק של 19-20 ס"מ.
כיור גדול יותר יהיה לרוב ברוחב של 70 ס"מ ובאורך של 60 ס"מ, כשבכל מקרה לא כדאי שהעומק יהיה יותר משל 21 ס"מ, הכןל בהתאם לתכולה שיש בארונות שמתחת לארון".
כמה זה עולה? במוקד השירות של "המקצוענים" אמרו: "כיור פשוט יעלה החל מ-500 שקל כשכיור מתוצרת גרמנית עם דיפון כפול למניעת רעש בעת ההדחה יכול להגיע גם ל- 3,000-2,500 שקל, אך כמובן יש גם כיורים יוקרתיים שעולים הרבה יותר. התקנת הכיור ללא שינוי בשיש תעלה 450-350 שקלים.







