המיילדת לא בדקה דופק, העובר מת
המוניטור בחדר הלידה בבי"ח תל־השומר חובר אל היולדת במקום אל העובר. ביהמ"ש: המיילדת הייתה צריכה לעשות בדיקת דופק ידנית לעובר. המדינה תפצה את היולדת ב־600 אלף שקל
רבים ממקרי הרשלנות הרפואית בבתי החולים נובעים מטעויות אנוש. כך גם קרה באירוע הקשה שבו א', בת 42, ילדה עובר מת בבית החולים תל־השומר. לו הייתה המיילדת עושה בדיקת דופק ידנית פשוטה לא' לצד בדיקת המוניטור, מיד הייתה נחשפת הטעות הטרגית.
בפסק דין שנתן באחרונה ביהמ"ש השלום בת"א נקבע כי אף שא' הייתה יולדת בסיכון גבוה כשהגיעה לבית החולים עם צירים, הצוות הרפואי לא שם לב לכך שהדופק המוצג במוניטור שחוברה אליו הוא שלה, ולא של העובר. רק לאחר 40 דקות, כשעלה חשד לטעות, נערכה בדיקת אולטרסאונד והתגלה שהועבר מת.
לפי בית המשפט, אם המיילדת הייתה בודקת דופק לאישה היא הייתה מגלה מיד שהוא זהה לדופק של המוניטור. לדעת בית המשפט, במקרים כאלה צריך להפוך את הבדיקה הידנית לעניין שבשגרה: האפשרות שהצוות הרפואי יתבלבל בין דופק האישה לדופק העובר גם היא עניין שבשגרה.
"הייתה צריכה להידלק נורה אדומה אצל המיילדת"
השופט מנחם מריו קליין קבע: "הייתה צריכה להידלק אצל המיילדת נורה אדומה לאחר שלא נראו האצות במוניטור. כשמגיעה יולדת בהיריון בסיכון, וכשלא נראית האצה במוניטור, נקודת ההנחה הראשונה שצריך לצאת ממנה היא שהעובר עלול להיות במצוקה. רק לאחר שנשלל החשש הזה ניתן יהיה להניח כי מדובר בעובר חי ולתת למוניטור לסיים". בית המשפט קיבל כמעט את כל הטענות שהעלה פרקליטה של האישה, עו"ד רן שפירא.
בית החולים טען להגנתו כי אין נוהל מחייב של בדיקת דופק ידנית. לאחר הקביעה כי עקב רשלנות בית החולים נפטר העובר, חייב בית המשפט את משרד הבריאות, בעלי בית החולים, לשלם ליולדת פיצויים והוצאות משפט של 600 אלף שקל.
ביהמ"ש קיבל את טענת בית החולים כי ההחלטה לא ליילד את העובר המת בניתוח קיסרי, לבקשת היולדת, אלא בלידה רגילה שגרמה לה נזק פיזי, הייתה הדרך הנכונה על פי הפרקטיקה המקובלת, אבל ההסברים שקיבלה היולדת לפני הלידה היו לקויים.