ממלכה מפולגת: ההצבעה הגורלית של בריטניה
היום יצביעו הבריטים במשאל עם על הישארות באיחוד האירופי. לפי המצב בסקרים מסתמן קרב צמוד, ובחלקם יש יתרון למחנה ה"ברקסיט". בריטניה קרועה בשאלת העזיבה, שמפלגת משפחות. תשאלו את בוריס ג'ונסון, שחרש את הממלכה כדי לשכנע את האזרחים להצביע בעד יציאה, רק בשביל לגלות שאביו ואחותו יצביעו נגד
בוריס ג'ונסון הוא הפרצוף המוכר ביותר במחנה ה"ברקסיט", התומך ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי. ג'ונסון, חבר הפרלמנט הבריטי ועד לא מכבר ראש העיר הפופולרי של לונדון, חרש את בריטניה לאורכה ולרוחבה בחודשים האחרונים בניסיון לשכנע את האזרחים להצביע בעד עזיבת האיחוד.
אלא שלג'ונסון ציפתה אופוזיציה קשה מבית: אביו סטנלי, אחותו רייצ'ל ואחיו ג'ו (שמכהן גם כחבר פרלמנט) - כולם הודיעו כי הם תומכים בהישארות של בריטניה באיחוד. רק בוריס ואמו, שרלוט, הודיעו כי יצביעו בעד עזיבת האיחוד. אפשר רק לשער את עוצמת הטונים של הוויכוחים שניהלו בני המשפחה בארוחות יום ראשון.
עוד לפני היוודע תוצאות משאל העם על המשך חברותה של בריטניה באירופה, דבר אחד ברור. המשאל פילג וקיטב בין רבים בחברה הבריטית. הוויכוחים סביב המשאל היו אמוציונליים מאוד, גרמו לריבים והעלו את הטונים.
אחת הטענות המרכזיות נגד הקמפיינים של שני המחנות המתמודדים במשאל – היא שהטיעונים שהוצגו היו אמוציונליים ופחות שכלתניים. והוויכוחים הללו גרמו למריבות גדולות גם בתוך משפחות בממלכה. קחו לדוגמה את משפחת קריידר, שמתגוררת בחווה בדונטי וייל במערב אנגליה. אחרי עשר שנות נישואים ושלושה ילדים, בני הזוג מורגלים בפשרות רבות שחיי זוגיות ומשפחה מביאים עמם. אבל משאל העם תפס אותם לא מוכנים.
סרי מאמינה בכל נפשה שבריטניה צריכה להישאר באיחוד האירופי, בעוד צ'אד מאמין שלבריטניה מוטב לחיות מחוץ לאיחוד. הם סיפרו ל-CNN על הוויכוח סביב משאל העם, שכמעט גרם לקרע ביניהם. "אם נצא מהאיחוד והעתיד יהיה קודר יותר, אני אהיה זו שתגיד 'אמרתי לך'", סיפרה סרי. בעלה, צ'אד, לא נותר חייב: "אני חושב שאנחנו יכולים להסתדר בכוחות עצמנו. אין לנו שליטה על דברים רבים, הדרך היחידה שלנו להשפיע היא באמצעות יציאה מהאיחוד".
סרי, מנגד, מאמינה שלבני הזוג האוחזים בחווה חקלאית יהיו חיים קשים יותר מחוץ לאיחוד. "אני חושבת שזה מתנשא מאוד לחשוב שאירופה תרצה אותנו גם אם נצא מהאיחוד, רק בגלל שאנחנו מדינה גדולה. צרכנים ירצו מוצרים זולים, לא משנה להם מאיפה הם מגיעים".
בני הזוג, כמו בני משפחה רבים אחרים, מצאו עצמם מנהלים ויכוחים קולניים רבים בסלון ביתם בחודשים האחרונים. גם בני הזוג דריסקול מלונדון מצאו עצמם בטריטוריה לא מוכרת, של מריבות קולניות. לזלי דריסקול (55), בעלה פיטר (54) ובתם לואיז (19) לא מורגלים במריבות. אבל בשבוע שעבר הם לא דיברו ביניהם במשך ארבעה ימים. הסיבה: ויכוח על משאל העם.
"אני לחלוטין לא מסכימה איתה", סיפרה לואיז לניו יורק טיימס, בעודה מתבוננת בלזלי. "אסור לנו לעזוב את האיחוד. זה ארגון שעזר לנו יותר ממה שהיינו מסוגלים לעזור לעצמנו". אבל אמה לא נשארת חייבת. "בריטניה היא אי קטן. אנחנו צריכים קודם כול לדאוג לעצמנו". ומה אומר פיטר? הוא מאס במריבות ונסע לנוח אצל חברים בצפון אנגליה.
היום ילכו 43 מיליון אזרחי בריטניה בעלי זכות הבחירה להצביע במשאל העם. אליהם יתווספו שלושה מיליון אזרחים בריטים המתגוררים מחוץ לבריטניה ואזרחי מדינות חבר העמים המתגוררים בתוככי האי הבריטי. המשאל כבר הוגדר המשאל הגורלי ביותר עבור החברה הבריטית בעת המודרנית. ביום שישי בבוקר ייוודעו תוצאות המשאל – ויוחלט אם בריטניה תמשיך לכהן כחברה באיחוד האירופי, או שמא תתגרש ממנו.
מחנה ה"ברקסיט" מקווה לאחוז הצבעה נמוך במשאל העם היום שיסייע לו לנצח, אך לפי ההערכות מספר המצביעים יהיה גבוה ושיעור ההצבעה יעמוד על בין 70 ל-75 אחוזים. הקול הצעיר עשוי לקבוע את גורל המשאל – מבוגרים רבים מתכננים להצביע בעוד אצל הצעירים לא נראה שאחוז ההצבעה יהיה גבוה. על כן נעשה ניסיון של הרגע האחרון, בעיקר ממחנה ההישארות, לשכנע אותם להצביע היום.
הפער בסקרים נמחק
סקרים שמתפרסמים הערב מראים שהפער לטובת המחנה שתומך בהישארות, שגדל אחרי רצח הפוליטיקאית ג'ו קוקס, הצטמצם. בחלק מהסקרים אף נרשם יתרון לאנשי ה"ברקסיט". בסקר של TNS יש יתרון של שני אחוזים לתומכי היציאה מהאיחוד, לעומת השבוע שעבר שבו הוביל מחנה ההישארות בשבעה אחוזים.
43 אחוזים מהנשאלים בסקר אמרו שיצביעו בעד עזיבה, 41% בעד הישארות ו-16% עדיין לא החליטו. סקר של Opinium מעניק יתרון של אחוז אחד למחנה ה"ברקסיט" – 45% מול 44%. סקר BBC האחרון הראה תוצאה הפוכה: 43-44 למחנה התומך בהישארות. סקר של הדיילי טלגרף מראה ניצחון גדול למחנה ההישארות – 53% מול 46%. עם זאת, מוקדם לקבוע מי ינצח: עשרה אחוזים מהנשאלים בסקרים אמרו שטרם החליטו למי יצביעו. זו תהיה הכרעה של הרגע האחרון.
אם בריטניה תבחר לצאת מהאיחוד, הוויכוחים המרים שהתרחשו בסלון הבתים בחודשים האחרונים יתחלפו במאבק עקוב מדם על כיסא ראש הממשלה. דיוויד קמרון יתקשה לשרוד הפסד במשאל וחבריו לסיעת השמרנים ידרשו את הדחתו. בוריס ג'ונסון, שמוביל את הקמפיין הנגדי, מסומן כמי שירצה לרשת את כיסאו של קמרון.
אבל גם אם הבריטים יחליטו להישאר באירופה, קמרון לא יוכל לנשום לרווחה לאורך זמן. חברי מפלגתו, המפלגה השלטת בבריטניה, נחצו והתפלגו – חלקם תומכים בהישארות וחלקם מעודדים עזיבה. בחודשים שלפני המשאל היו הוויכוחים בתוך המפלגה קשים ונוקבים. עתה יידרש קמרון לאחד את השורות – וזה לא יהיה קל: הזאבים במפלגתו ימשיכו לנשוף בעורפו.
המעמד הציבורי של המפלגה התדרדר בעקבות הקרע הפנימי בה. סקר שנערך השבוע חושף כי התמיכה במפלגה ירד בשבעה אחוזים: רק 36 אחוזים מהציבור חושב שמפלגת השמרנים מציג נבחרת ראויה ומיומנת של פוליטיקאים.
גם התמיכה בקמרון ירדה: רק 35 אחוזים מאזרחי בריטניה רואים בו ראש ממשלה טוב. קמרון יודע היטב: ניצחון שלו במשאל ישאיר את האיחוד של בריטניה עם אירופה על כנו. אבל הוא יידרש לתקן את הקרע בתוך מפלגתו. וכמו במשפחות הכי טוב – קל זה לא הולך להיות.
.