לא רק סושי: 5 מסעדות ביפן שכדאי לבקר בהן
כשאנו חושבים על אוכל יפני, הקונוטציה הראשונה תהיה סושי ואולי ראמן, אולם ביפן ישנו מגוון עצום של אוכל אחר, טעים וייחודי. קבלו טעימה לאוכל שאולי אף פעם לא שמעתם עליו - וכדאי לכם לנסות
בבסיסה של אנתרופולוגיה קולינרית עומדת האמרה – "אנחנו מה שאנחנו אוכלים", והדרך הטובה ביותר ללמוד תרבות חדשה היא באמצעות האוכל המקומי. במיוחד כשמדובר ביפן.
יפן מושכת אליה תיירים רבים בשל הנופים המשגעים, פריחת הדובדבן, האסתטיקה והניקיון, טוב לבם ואדיבותם של האנשים, השילוב של ערים סופר טכנולוגיות יחד עם מסורת רבת שנים: גיישות, טקסי תה, אומניות לחימה ומקדשים אין ספור. אולם לא פחות מזה, גם האוכל היפני משחק תפקיד.
כשאנו חושבים על אוכל יפני, הקונוטציה הראשונה תהיה סושי ואולי ראמן, אולם ביפן ישנו מגוון עצום של אוכל אחר, טעים וייחודי.
המלצות לסושי לא אתן כאן, כיוון שבדומה לחומוסיות אהובות בישראל – לכל יפני יש המלצה לסושיה "הכי טובה בעולם" מבחינתו. המלצות לסושיות מובחרות תמצאו בכל אתרי התיירות ובאתר של מישלן.
בחרתי לנצל את הדף בכדי להכיר לכם מסעדות איכותיות המגישות מזונות ייחודיים, אך גם כאלו שסעידה בהן תחשוף טפח מהתרבות, ההיסטוריה והחברה היפנית.
רוצים גם אתם לטוס ליפן? לחצו כאן
1. Inakaya רופונגי, טוקיו - צלייה איטית של דגים
ברובע הבילויים רופונגי שוכנת אינקאיה המתמחה ב- Robatayaki , אופן הצלייה של דייגי צפון יפן: האי המושלג הוקאידו, והמחוזות הקרים של צפון האי הונשו. על הגחלים נצלים דגים טריים וירקות אך גם סוגי בשר, פטריות, ושורשים.
המנות מוגשות בצלייה איטית יחד עם בירות יפניות איכותיות וסאקה, בעיקר ניהון-שו- יין אורז איכותי צונן.
ישנם 23 כסאות מסודרים סביב בר שבמרכזו הטבחים המיומנים והוותיקים העוברים הכשרה בת ארבע שנים (שלטענתם לעולם לא מסתיימת) מגישים לסועדים את המנה על מוט עץ ארוך דמוי משוט, כשהם מכריזים על המנה בקול רם ובאופן טקסי.
לקוחותיה הקבועים של המסעדה נוהגים להזמין את השפים להשיק עימם כוסות אלכוהול. מלבד האוכל המצוין והטרי, ארוחה באינקאיה היא הזדמנות מעולה להכיר את הפן החמים והחברותי של היפנים.
2. Seryna - שינ׳וקו, טוקיו - צלייה על פלטה חמה
אי אפשר לבקר ביפן מבלי לאכול - Kobe Beef שהוא בשר הבקר האיכותי בעולם שמקורו בקובה שבמערב יפן. אחד הפורמטים הפופולריים ביותר לאכילת בשר בקר ביפן הוא מסעדותה- Teppanyaki שהיא צלייה על פלטה חמה.
אחת הטובות שבהן היא סרינה שברובע שינג׳וקו התוסס. בסרינה ימתין לכם שולחן בנוי סביב פלטה חמה, עליה שף פרטי יצלה עבורכם את הארוחה.
תתחילו במתאבנים כיד הדמיון והפיוג׳ן הטובה על השף; איקורה ביצי דגים, מחית שורש אימו סגול, פירות ים/דגים/ירקות ומחמצים. בהמשך מוגש קרפצ׳יו טונה אדומה ולאחר מכן נצלות מנות דגים על הפלטה. הסטייקים המשוישים מוגשים כמעט אחרונים ובסוף כמיטב המסורת - אורז מטוגן בשום.
מופע בישול ופעמים רבות, למרות מגבלת השפה, נוצרת אווירה אינטימית בין הסועדים לשף במהלך הערב. קינוח קל מוגש בסוף. שימו לב - מדובר במסעדה לא זולה, כ- 280- 200 דולרים לאדם לארוחה בת כמה מנות, אולם זו חוויה חד פעמית ובלתי נשכחת.
3. Tobira Onsen Myojinkan - מצומוטו תחילה טבילה במרחצאות מרפאים
מצומוטו היא עיר קטנה וציורית בעמק קיסו שבפתחת האלפים היפניים. האזור מפורסם באונסנים - מעיינות חמים טבעיים, ובריוקנים - מלונות מסורתיים בהם נהגו ללון הסמוראים בדרכם לאדו (שמה הקודם של טוקיו).
אל המסעדה המצויה בריוקן הנושא את אותו השם, תגיעו לאחר פינוק של טבילה במרחצאות מרפאים, כאשר אתם לבושים ביוקטה - סוג של קימונו קל.
המסעדה דוגלת בשימוש ברכיבים מקומיים ואורגניים, ומציעה שלושה סוגי תפריטים:
Kaiseki - ארוחה מסורתית בת לפחות שמונה מנות קטנות של: ירקות העונה, שורשים מקומיים, מחמצים יפניים, סשימי, סוקיאקי - נתחי בקר איכותיים דקיקים המתבשלים על פתיליה ועליה קדירה קטנה, פירות ים,דג עונתי ואורז בווריאציות יצירתיות מוגש בסוף.
מטבח יפני מודרני - שימוש ברכיבים יפניים טריים בטכניקות חדשניות. התוצאה תמיד מפתיעה וטעימה להפליא.
מטבח צרפתי - בישול מקרוביוטי - חומרי גלם מקומיים בפרשנות של שף צרפתי ובעשייה היפנית הקפדנית. שימו לב - הזמנת ארוחה מקרוביוטית דורשת הזמנה של שלושה ימים מראש.
בסיום הארוחה מכבים את האורות בחדר האוכל הפרטי שלכם, והשף פטיסייר מתחיל במופע מרהיב של הכנת הקינוח, בשילוב אש ומיומנות גבוהה.
4. Wabiya Korekido גיאון, קיוטו - גיישות בבתי התה
וואביה קורקידו היא מסעדת Yakitori ברובע הבילויים המסורתי גיאון שבקיוטו. גיאון מפורסם בצ׳ה יה - בתי התה שבו, ובגיישות המבדרות את הסועדים בהם. הגיישות הן נוף שכיח בגיאון וניתן לראותן בדרכן אל בתי התה לפני השעה חמש אחר הצהריים.
יקיטורי, או עוף צלוי על שיפודים הוא נדבך מפורסם של המטבח היפני. בוואביה קורקידו מוגשים מגוון מנות ראשונות ותוספות: טופו קר,סלטי ירקות יפניים מגוונים, אדממה, צ׳יפס של גובו - שורש יפני ארוך ועוד.
בין מגוון שיפודי העוף, הירקות, הפטריות והשורשים, מומלצים במיוחד: בונג׳ירי - אחורי עוף, נגימה - שיפודי עוף עם בצל ירוק, ססרי -שיפודי בשר צוואר, ססמי - פילה עוף ,מומו - חזה עוף, רבה - כבד עוף ושינזו - שיפודי לבבות.
5. Shojin Ryori, Daitokuji Temple קיוטו - מטבח בודהיסטי טבעוני
לטבעונים ולצמחונים שבינינו וגם למי שאינו, שוג׳ין ריורי הוא מטבח בודהיסטי טבעוני אשר מקורו בקוריאה ובסין. התפריט הייחודי הזה נכנס ליפן יחד עם הבודהיזם במאה השישית אולם במאה ה- 13 עם עלייתו של הזן בודהיזם ביפן, השוג'ין נהיה יותר ויותר נפוץ וכמו אספקטים תרבותיים אחרים ביפן הוא השתכלל וקיבל אופי ייחודי.
המסעדה של מקדש דאיטוקוג'י בקיוטו מגישה מזון זה החל מהמאה ה-15 ועד לימינו.
זו חוויה של אכילה במקדש, מנות אותן מכינים נזירים ובנוסף, מדובר באוכל טעים להפליא. הרכיבים העיקריים בשימוש הם אגוזים, ירקות, טופו, אורז, אטריות, פולי סויה, פטריות קונבו, מהם מייצרים מגוון עצום של מנות.
שווה להגיע רעבים ליפן. כך תוכלו לספק גם את הסקרנות שלכם בנוגע לתרבות המיוחדת הזן.
איתי מקובר הינו מדריך בחברה הגיאוגרפית ויועץ טיולים ליפן.
טיולים בהדרכתו של איתי ייצאו השנה בחודש אוקטובר.
רוצים גם אתם לטוס ליפן? לחצו כאן