הקרב על שבח מופת: "זה לא סתם בית ספר"
תלמידים ומורים הפגינו ביום הראשון של השנה נגד הכוונה להפוך את שבח מופת לבית ספר לפליטים, שהובילה לעימות ישיר בין נתניהו לבנט וחולדאי. "לא מפנים את ביתנו, לא סוגרים בית ספר עם 100% בגרות", קראו. המנהל: "זה נכס לאומי"
בתי ספר בודדים שבתו ב-1 בספטמבר, אבל את המוקד תפס דווקא בית ספר שבו כן לומדים ביום הראשון של השנה. שנת הלימודים תשע"ז נפתחה הבוקר (ה') בבית הספר "שבח מופת" בתל אביב בהפגנה נגד הפיכתו בפועל לבית ספר לילדי מבקשי מקלט, החלטה שהובילה גם לעימות פוליטי בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין שר החינוך נפתלי בנט וראש העיר תל אביב רון חולדאי.
עיריית תל אביב הודיעה בשבוע שעבר כי החל משנת הלימודים הבאה, בית הספר ש-75% מתלמידיו הם תושבי חוץ יפסיק לקבל לשורותיו תלמידים שאינם תושבי העיר. המטרה במהלך זה היא להקצות אותו לתלמידים שגרים בדרום העיר, רובם ילדי מהגרים. בעקבות זאת נפתחו הלימודים בבית הספר בהפגנה, שבה השתתפו תלמידים ומורים. "לא סוגרים בית ספר עם 100% בגרות", הם קראו, כשהם מניפים שלטים שעליהם נכתב: "לא מפנים את ביתנו", "צוות מנצח לא מחליפים". הלימודים בבית הספר ביום פתיחת השנה יחלו בשעה 10 בבוקר.
מנהל שבח מופת, מקס סיון, אמר כי "התחושה לא נעימה, אבל מצד שני אנחנו גם יודעים לשים את זה בצד ולפתוח את שנת הלימודים כסדרה. זה לא רק בית ספר. יש פה תרבות, יש פה היסטוריה ארוכה של מוסד חינוכי שקושרת אותנו לפיגוע בדולפינריום, היסטוריה של הישגים בינלאומיים. על זה צריך לשמור, זה נכס לאומי. זה לא עוד בית ספר רגיל. אני מוכן לקבל כל תלמיד, אבל אל תהרסו את מה שיש".
השר בנט אמר הבוקר במשדר ynet: "חשוב להבהיר שהבוקר אין שינוי דמוגרפי בבית הספר. יש כוונות מסוימות או רעיונות של העיריה בהקשר הזה. היעד של כולנו הוא להמשיך לקיים את שבח מופת במתכונות שהיה עד היום. מצד שני אנחנו מחויבים לקיים את החוק ולהעניק חינוך. כל עוד ראש הממשלה לא מחליט לשנות את החוק - זה החוק ואנחנו צריכים לתת מענה".
אתמול הודיע נתניהו שהוא מתנגד להסבת התיכון ל"בית ספר למסתננים", ובתגובה הגיבה העירייה בחריפות "למרבה הצער, על אף פניותיה של עיריית תל אביב-יפו לראש הממשלה, בוחר ראש הממשלה להוציא הודעות כאחרון הטוקבקיסטים, במקום לטפל בבעיית הזרים שהוא עצמו היה שותף ליצירתה".
חולדאי אמר היום בתגובה: "אני מצר על תגובתו של ראש הממשלה, מפני שאם היה שואל אותי מראש על הבעיה עצמה היה יודע שפנינו למשרד החינוך ואנחנו עושים תהליך לכיוון של מציאת פיתרון. תגובתו גורמת לפילוג בעם. שוב פעם שיסו את הקהילה של יוצאי ברית המועצות בקהילת העובדים הזרים. אילו היה מתייעץ או מדבר היה מקבל את כל התשובות. צר לי שבממשלת ישראל המאבק בין השרים עושה כל דבר לפחות ענייני ויותר פוליטי".
על ההסתה נגדו בהפגנה אתמול אמר: "זו קבוצה קטנה שפוליטיקאים מבפנים ובמחוץ מלבים אותה. זה לא מעיד על אווירה בדרום העיר או בתל אביב כולה. לא אתייחס לכל התנהגות ברברית של קבוצת שוליים שלא מתייחסות עניינית לשום דבר".
מהעירייה נמסר כי "חולדאי מאמין שניתן למצוא מקום אחר להמשך פעילותו הברוכה של בית הספר שבח מופת, וכבר נעשתה פניה בנושא למשרד החינוך ולרשת עמל. פתרון שכזה לא ייעשה דרך הפייסבוק וזו הייתה גם הסיבה לתגובתו החריפה של ראש העיר. נציין כי הוא הוא זה שטיפח את שבח מופת, ש-80% מתלמידיו אינם תל אביבים, כעזרה לאוכלוסיית העולים - וכל זאת ללא עזרת הממשלה. העירייה מבינה את חששם של ההורים, אולם ממילא בית הספר שבח מופת אינו עומד להיסגר בשנים הקרובות, וכל התלמידים הלומדים בו כיום יוכלו לסיים את לימודיהם. אין מניעה שבית הספר ימשיך לפעול גם במיקום אחר".
הבוקר פנה מנכ"ל רשת אורט צבי פלג לראש מנהל החינוך בעיריית תל אביב, שירלי רימון, והציע מתווה שבמסגרתו תקלוט הרשת ילדי מבקשי מקלט בבית ספר שלה כבר השנה. "אורט ישראל דוגלת במתן שוויון הזדמנויות בחינוך לכל ילד בישראל", אמר פלג. "אנחנו ערוכים לקלוט את התלמידים הללו".
אלוירה קוליחמן, חברה בוועד ההורים בבית הספר, הסבירה מדוע ההורים בחרו להפגין ביום הראשון של השנה: "אנחנו מבהירים שעד שראש העיר לא יישב איתנו ונגיע להסכמה שבית הספר הזה לא ישתנה בכל השנים הבאות - המאבק יימשך. המאבק הזה הוא על עתידו של בית הספר. אנחנו רוצים להבטיח לכל ילדי מדינת ישראל שרוצים ללמוד בבית הספר הזה, ומרגישים שזה החינוך הטוב ביותר - שיוכלו לעשות זאת. מדובר בבית ספר מצוין, שאסור לסגור או לשנות את מתכונתו. ראש הממשלה הבהיר שהפתרון הכי טוב זה להשאיר את בית הספר וככה צריך להיות. במשהו שמביא מאה אחוז בגרות לא נוגעים".
גם תלמידים השתתפו במחאה על שינוי ייעוד בית הספר. "אנחנו מפגינים כי אנחנו לא רוצים שישנו את בית הספר", אמר איתי מורביה, שמתחיל את שנתו האחרונה במערכת החינוך. "אני רוצה שהאחים שלי יקבלו את החינוך שאני קיבלתי. מורים שלא מוותרים עליך. יש לי חברים שנוסעים לפה מאשקלון ואריאל בשביל ההצלחה, בשביל תעודת בגרות טובה. לא צריכים להרוס את זה. אני בכיתת חיל הים, אתגייס לחיל הים. ואם יהיה שינוי של בית הספר שיתופי פעולה כאלה כמו עם חיל הים לא יהיו".
לארטיום מאריאל, שמתחיל את כיתה ז', זה יומו הראשון בשבח מופת: "אני מאוד מתוח וקצת מתרגש. שמעתי על הבלגן שיש בבית הספר, אבל גם שמעתי שראש הממשלה מתנגד ואני מקווה שלא יסגרו את בית הספר כי שמעתי שמדובר בבית ספר טוב". רוני, תלמיד י"א, הוסיף: "התחושות מעורבות. מצד אחד כיף, צריך להשקיע, ומצד שני מבאס כל הסיפור. זה מעצבן ומעציב שיש סיכוי שיסגרו את בית הספר. אני מגיע לפה מכפר סבא כי אני אוהב את המוסד הזה וכי מדובר בבית ספר טוב ביותר".