איך להכין בבית שוקולד אמיתי שמכיל נוגדי חמצון
תזונה בריאה, שמירה על משקל גוף תקין ופעילות גופנית הם הבסיס לבריאות הלב וכלי הדם. את המזונות העשירים בנוגדי החמצון כדאי לשלב בתזונה היומית, ולמרבה המזל, מדובר בדברים טעימים עם הרבה אפשרויות לגיוון. נטורופתית מסבירה
מה משותף לשוקולד ותה ירוק? חומרים הנקראים פוליפנולים, המצויים בשניהם. פוליפנולים הם משפחה של נוגדי חמצון שמצויים בצמחים. אפשר למצוא אותם, בין היתר, בקקאו, בתה ירוק ובענבים.
נוגדי חמצון: הגנה טבעית
אנטי אוקסידנטים, או נוגדי חמצון, הם חומרים שהצמחים מייצרים לעצמם כדי להתגונן מפני נזקי הסביבה והזמן. גם בגוף האדם יש נוכחות של נוגדי חמצון, למשל ויטמין E, שמונע נזקים שנגרמים מתהליכי חמצון בתאים. הרדיקלים החופשיים שנוצרים בגוף הם בין הגורמים להזדקנות, ומעלים את הסיכון למחלות שונות. כשאנחנו מכניסים לגוף נוגדי חמצון, אנו עוזרים לו להתגונן בפני אותם נזקים.
שוקולד לבריאות הלב
קקאו הוא מקור עשיר במיוחד בפוליפנולים. הפלבנולים והקטכינים, ששייכים גם הם לקבוצת הפוליפנולים, נחקרו רבות בהקשר לבריאות הלב וכלי הדם, והממצאים מרשימים למדי. נוגדי החמצון שבקקאו מגינים על הלב בשתי דרכים עיקריות - הם מפחיתים את חמצון ה-LDL ("הכולסטרול הרע") בכלי הדם, ומפחיתים צימות טסיות (היצמדות טסיות הדם זו לזו), באופן דומה לאספירין.
טרשת עורקים: נא להכיר
כדי להבין קצת יותר את התועלת של נוגדי החמצון, כדאי להכיר קצת את אוסף הגורמים המביאים להתפתחות טרשת עורקים. הרובד הטרשתי, המכונה גם פלאק, נוצר מהצטברות של כולסטרול, פסולת תאית וחומרים נוספים בדופן הפנימית של העורקים.
הפלאק גורם להתקשחות והיצרות של העורקים, שמפריעות לזרימת הדם התקינה. הסכנה היא שחלקי פלאק שהתנתקו וקרישי דם הנוצרים כתוצאה מכך יוצרים תסחיף שעלול להיתקע ולגרום לחסימה של העורקים. חסימת העורקים המובילים דם ללב עלולה לגרום להתקף לב, ואילו חסימת עורקים המובילים דם למוח - לשבץ.
קראו גם:
במקום תרופה: 10 מזונות העל שמגינים ממחלות
טוב לדיאטה: 10 סיבות בריאות לשתות תה ירוק
הגעתם לגיל 40? מה כדאי שתתחילו לאכול
הבריאות שבשוקולד
יש משמעות לסוג השוקולד ולכמות מוצקי הקקאו שהוא מכיל. ככל שאחוז מוצקי הקקאו גבוה יותר, כך השוקולד יהיה מריר יותר ועשיר יותר בנוגדי חמצון. 3-2 קוביות שוקולד מריר איכותי בשבוע עשויות לתרום לבריאות, אבל מומלץ להביא בחשבון את הערך הקלורי הנלווה ולא להגזים בכמויות.
באבקת קקאו טבעית יש כמות גדולה במיוחד של נוגדי חמצון. יצרני שוקולד רבים מסלקים את הפלבנולים מהשוקולד בגלל הטעם המר שהם מעניקים לו, והפלבנולים עלולים להיהרס גם בתהליך קליית הקקאו. אז מה עושים? מכינים שוקולד בבית. כך תדעו בדיוק באילו חומרים השתמשתם ותוכלו ליהנות משוקולד בריא ואיכותי.
שוקולד ביתי ובריא: מתכון
מרכיבים:
1/2 כוס שמן קוקוס מומס (שמן קוקוס בכבישה קרה).
3/4 כוס אבקת קקאו (רצוי קקאו נא אורגני).
2 כפות דבש טבעי (או מייפל טבעי).
הוראות הכנה:
מערבבים יחד את שלושת המרכיבים עד לקבלת מרקם אחיד ומעבירים בעזרת כפית לתבנית סיליקון שקעים המיועדת לפרלינים.
מכניסים למקפיא לשעה והשוקולד מוכן. את המתכון הבסיסי אפשר לשדרג על ידי תוספות כמו זרעים, צ'יה, שבבי קקאו טבעי, אגוזים, גוג'י ברי, ועוד.
תה ירוק: המשקה האולטימטיבי
אי אפשר לדבר על פוליפנולים בלי להתייחס לתה ירוק. תה ירוק, שעשוי מהצמח קמליה סיננסיס, הוא מקור עשיר לפוליפנולים ובהם קטכינים, כשהמפורסם ביניהם הוא EGCG.
מחקרים רבים נעשו בנושא התה הירוק בהקשר לבריאות הלב, ומסתבר ששתייתו תורמת לבריאות בדרכים רבות. תה ירוק עשוי להוריד רמות כולסטרול LDL וטריגליצרידים, נוגדי החמצון שבצמח מפחיתים את חמצון השומנים בדם, מפחיתים את התהליך הדלקתי ואף מסייעים במניעת היווצרות קרישים.
בנוסף לכל אלה, הם מסייעים בהורדת לחץ הדם ומפחיתים את ספיגת השומנים במעי. את התה הירוק אפשר להשיג בכל סופר ובית טבע. על המדפים קיים מגוון גדול בתוספת צמחי מרפא שונים ומגוונים, וכל אחד יכול לבחור את הטעם המועדף עליו וליהנות מהתועלת הבריאותית.
הכותבת היא נטורופתית N.D