הזעקה האילמת של פגועי הנפש
היא לא מצוידת בכיסא גלגלים או בקביים, את הנכות שלה אי־אפשר לראות • אבל מצבה של עדה מדניקוב (42) ושל רבבות מחבריה הסובלים מנכות נפשית קשה אפילו יותר • הם אינם מסוגלים לעבוד, ובגלל קצבאותיהם הנמוכות משפחותיהם נאלצות לתמוך בהם • נתניהו הודיע: הדיון על הקצבאות — רק אחרי החגים • ח"כ איציק שמולי דורש: דיון מיוחד בפגרה
הם שותפים למאבק הנכים, אבל קולם בקושי נשמע עד כה: אלה הם פגועי הנפש. הנכות שלהם, בניגוד לנכים הסובלים מבעיה פיזית, מונעת מרובם לעבוד ולהרוויח קצת יותר כדי להתקיים בכבוד. והנטל נופל בעיקר על בני משפחותיהם, הורים שנאלצים לתמוך בילדיהם גם כשהם כבר בני 50 ויותר.
המשמעות קשה: המשפחה נקלעת לקשיים כלכליים שמפוררים אותה, או במקרה הפחות גרוע פוגעים קשות באיכות החיים.
שתיים המשתייכות לקבוצה הגדולה הזו הן עדה מדניקוב (42), רווקה, פגועת נפש מגיל 16, ואמה סילביה מדניקוב. עדה וחבריה הם נכים "שקופים", נכותם אינה נראית לעין: אין להם כיסא גלגלים או קביים. למרות זאת, הקשיים שלהם חמורים יותר.
בשל מצבה לא מסוגלת עדה לצאת לעבודה. היא מתקיימת מהקצבה העלובה של המדינה בסך 2,342 שקלים בחודש, ואמה נדרשת לתמוך בה כספית כל הזמן. לפי ההערכה, בישראל יש עשרות אלפי פגועי נפש במצב הזה.
האמא סילביה, המשמשת יו"ר עמותת "עוצמה" (פורום ארצי של משפחות נכי נפש), מספרת בכאב: "עדה לא מסוגלת לעבוד, וקצבת הנכות שלה לא מספיקה. אני משלימה את החסר אבל גם לי קשה, וזה לא יוכל להימשך בלי סוף. וחוץ מזה, מה יהיה אחרי לכתי?"
אמא נוספת, הנאלצת לתמוך בבנה (46) שלקה בנפשו בגיל 17: "אנחנו מממנים אותו מאז שנולד, ומאוד דואגים מה יהיה איתו אחרי לכתנו. המדינה הרי לא תדאג לו. הפחד הוא נוראי. מה יהיה בגורלו?"
ובתוך כך: בעקבות הפרסום אתמול ב"ידיעות אחרונות" על החלטת הנכים להחריף את מאבקם הודיע ראש הממשלה נתניהו כי יקיים אחרי החגים דיון במתווה להעלאת קצבתם. ארגוני הנכים לא מאמינים להבטחות הללו ודורשים העלאה מיידית.
זה כמה חודשים שבידי הממשלה מונחת המלצה להעלאת קצבת הנכים, אבל בינתיים לא התקיים בכנסת אפילו דיון אחד על הבעיה. ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) ביקש אתמול מיו"ר הכנסת ליזום דיון מיוחד במהלך פגרת הכנסת. לדרישתו הצטרפו מרצ והרשימה המשותפת.
גם אם תחליט הממשלה להעלות את הקצבאות, לא ברור מתי ואיך זה יקרה. ההמלצה הנוכחית (מתווה שמחון) מדברת על העלאת הקצבה מ־2,342 שקלים כיום ל־3,200 שקלים. עם זאת, לא נקבע האם התוספת תועבר בפעימות, כמה זמן יעבור בין פעימה לפעימה ומתי תהיה הראשונה שבהן. זאת כאשר רבים מהנכים נמצאים היום מתחת לקו העוני.
ח"כ שמולי אמר אתמול על החלטת נתניהו לדחות את הדיון על הקצבאות: "הממשלה עושה סיבוב ציני מכוער על גבם הרצוץ של הנכים. יש עודפים של מיליארדים בקופת המדינה, ובמקום לפתור את המשבר מתעללים בהם".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) יוזם הצעת החוק להעלאת קצבאות הנכות לשכר המינימום: "התחרות בין נתניהו לשר האוצר על קרדיט יותר חשובה להם מאשר להעלות את הקצבה".
נעמי מורביה ממטה מאבק הנכים: "נמשיך להיאבק עד שקצבת הנכות תושווה לשכר המינימום". אלכס פרידמן, ממובילי המאבק ויו''ר ''נכה לא חצי בן אדם”: "המאבק שלנו הוא על חיים בכבוד, לא על עצמות".